Waarom lijkt de ene mens van nature een glas halfvol en de ander een glas halfleeg persoon? Is gelukkig zijn genetisch bepaald? Inmiddels is er een antwoord op deze vragen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat geluk deels in je genen zit. Naar ‘geluk‘ zijn over de jaren talloze onderzoeken gedaan en het is een onderwerp waar men op persoonlijk niveau altijd al mee bezig is geweest. Kortom, we hebben het maar druk met geluk. Ben je echt gelukkiger wanneer dit genetisch is bepaald? Lees verder. 


IS DE MATE VAN GELUKKIG ZIJN GENETISCH BEPAALD?

Tijdens een jarenlang onderzoek van VU-hoogleraar biologische psychologie Meike Bartels is een verband ontdekt tussen iemands DNA en depressieve gevoelens of juist geluk. Uit eerdere onderzoeken blijkt dat een hoog geluksniveau juist te maken kan hebben met het hebben van een duurzame relatie, het hebben van veel waardevolle vriendschappen, een bovengemiddeld salaris, positief zelfbeeld, religieus zijn of juist het hebben van wel of geen kinderen. En alhoewel al deze factoren per persoon wel of geen effect kunnen hebben op de mate van gelukkig zijn blijkt geluk dus ook deels in je genen te zitten.

Dikke pech dus als gelukkig zijn niet in jouw genen zit? Niet helemaal. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ongeveer 40% tot 50% van ons geluksniveau genetisch is bepaald. Je zou het dus pech of mazzel kunnen noemen wanneer dit wel of niet voordelig voor je heeft uitgepakt. Daarnaast is er nog ongeveer 50% waar jij zelf invloed op kan uitoefenen. Zo zou slechts 10% hiervan bepaald worden door levensomstandigheden (een promotie, aankoop of bijvoorbeeld liefdesstatus) en zit 40% hiervan tussen je oren. Deze 40% heeft dus alles te maken met jouw mindset en dit is iets wat jij bewust kan trainen. Lees hier hoe je bewust kan kiezen voor positieve gedachtes.

WAAR WORDT GELUKKIG ZIJN NOG MEER DOOR BEPAALD?

Dit is misschien wel per persoon totaal verschillend. Waar jij gelukkig van wordt, word ik misschien helemaal niet gelukkig van. Probeer daarom altijd zelf te ontdekken waar jouw hart sneller van gaat kloppen of waar jij juist onwijs veel energie van krijgt. De huidige maatschappij heeft ons geleerd dat gelukkig zijn soms afhankelijk is van bepaalde factoren. Zo zou je gelukkig worden van een bepaalde baan met status, een ruim bedrag op de bankrekening, de juiste kleding in je kast, een partner die voldoet aan bepaalde eisen of regelmatig een dure vakantie naar de zon. Dit kan natuurlijk zeker voor een gelukkig gevoel zorgen, maar het is vaak van korte duur. Zo geeft de Amerikaanse psycholoog Martin Seligman, die zelf jarenlang onderzoek deed naar wat gelukkig maakt, aan dat externe omstandigheden slechts 8% tot 15% bepalend is voor wat ons gelukkig maakt. In zijn boek ‘Gelukkig zijn kun je leren‘ beweert Seligman dat wanneer je echt gelukkig wil worden, het vooral waardevol is om te werken aan de zogeheten interne omstandigheden. Het is volgens hem (en vele andere met hem) de manier waarop we denken die bepaald of we wel of niet gelukkig zijn.

 


Pin It on Pinterest

Share This