Bewuste keuzes maak ik niet enkel vanuit liefde voor mezelf en mijn eigen gezondheid, maar ook met oog op het welzijn van de wereld om mij heen. Dit doe ik door mij bewust te zijn van mijn eigen koopgedrag en vaker voor biologisch en duurzaam te kiezen. Tijdens een persreis naar Murcia, Spanje met het mooie merk Honest werd mij pas echt duidelijk waarom biologisch een belangrijke bewuste keuze is en waarom dit niet enkel een positief effect heeft op eigen gezondheid, maar je hierdoor ook bijdraagt aan een gezondere wereld. Benieuwd hoe jij kan kiezen voor kleine veranderingen en hoe dit juist een grote impact kan hebben? Lees dan verder. 


KIES VAKER BIOLOGISCH VOOR: EIGEN GEZONDHEID, DIERENWELZIJN EN HET MILIEU

Eenmaal aangekomen in het mooie – en voor mij nog compleet onbekende – Murcia in Spanje kon ik niet wachten om naar de biologische lemon farms te gaan. Dit stond namelijk de volgende dag op de planning en hier zou ik met eigen ogen een kijkje achter de schermen kunnen nemen om te zien waar de citroenen groeien die je in de drankjes van Honest terug proeft. Enorm bijzonder om zo het verhaal achter dit mooie merk beter te leren kennen. Wat ik toen nog niet wist was dat ik eenmaal in het vliegtuig terug naar Amsterdam de waarde van biologische en duurzame producten veel beter zou begrijpen.

Wanneer je vaker voor biologisch (en daarmee duurzaam) kiest dan kan je dit doen vanuit drie verschillende overwegingen: jouw eigen gezondheid, dierenwelzijn en voor het milieu (onze planeet). Indirect zijn al deze elementen ook weer met elkaar verbonden.

1. Biologisch voor jouw eigen gezondheid.

Bij biologische landbouw (zoals te zien was op de lemon farms) wordt er voor het bestrijden van ongedierte (die de producten kunnen aantasten) geen gebruik gemaakt van pesticiden, antibiotica of andere chemische (en daarmee schadelijke) bestrijdingsmiddelen. Daarnaast wordt het verbouwen van de producten gedaan op een plek waarvan de grond van nature vruchtbaar is voor de groei van de planten, fruit of de groente die er verbouwd wordt. Dit heeft een positief effect op de kwaliteit en voedingsstoffen die de biologische producten bevatten.

2. Biologisch voor het welzijn van dieren.

Je hebt vast wel vaker in de supermarkt het keurmerk ‘biologisch’ op een pakje kaas, doosje eieren of een verpakking kipfilet zien staan. Wat wordt hier nou eigenlijk mee bedoeld? Kies je voor biologische dierlijke producten dan weet je zeker dat de dieren geen preventieve antibiotica of hormonen toegediend hebben gekregen ter preventie van eventuele ziektes of gezondheidskwaaltjes (die erg vaak voorkomen in de vlees- en zuivelindustrie). Hierdoor krijgen de dieren betere zorg, maar indirect heeft dit ook een positief effect op jouw gezondheid, want via het vlees krijg jij deze medicatie ook binnen.

Door te kiezen voor biologische producten kies je er ook voor om te investeren in een betere leefomgeving en zorg voor de dieren in de vlees- en zuivelindustrie. Zo krijgen de dieren een betere behandeling bij gezondheidsproblemen, zijn de regels een stuk strenger op het gebied van een diervriendelijke omgang en omgeving en hebben de dieren meer ruimte en mogen ze vaker naar buiten.

3. Biologisch voor het klimaat.

De manier waarop we de producten die we dagelijks eten en drinken verbouwen heeft groot effect op de gezondheid van de planeet, kortom op het milieu. Wist je dat juist de kleine beestje, de insecten, onwijs belangrijk zijn voor het behouden van vruchtbare grond? Een deel van de vruchtbare landbouwgrond is wereldwijd momenteel compleet uitgeput waardoor landbouw in deze gebieden niet meer mogelijk is. Niet biologische landbouw gebruikt onder andere kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen (door middel van verstuivers) die niet alleen ongedierte tegengaan die de producten aantasten, maar het gebruik hiervan dood ook ontzettend veel beestjes die juist bijdragen aan het gezond houden van de grond, het zuiveren van water en die een zeer belangrijke bijdragen leveren aan de groei van planten en bloemen. Zij zijn zelfs onmisbaar voor een gezonde planeet!


WERELDWIJDE MISSIE VAN HONEST

Niet alleen heb ik enorm genoten van de talloze drankjes van Honest die ik tijdens de trip ongegeneerd kon proeven (de biologische ijsthee is favoriet!), maar ook heb ik vol aandacht geluisterd naar de passie waarmee de founder Seth Goldman en de verschillende lokale boeren vertelde over het verhaal achter het merk. Seth Goldman ontwikkelde in 1998 de drankjes vanuit zijn eigen keukentje en inmiddels wordt het merk wereldwijd verkocht. Samen met de boeren delen zij een belangrijke missie die wereldwijd een positief effect heeft: niet alleen biologische drankjes, maar ook bijdragen aan een betere wereld. Dit inspireert mij om vaker te kiezen voor biologisch, want je zorgt hiermee niet alleen beter voor je eigen gezondheid, maar investeert indirect ook in bedrijven die milieubewuster zijn.


Kies jij vaak voor biologische voeding/producten?

Lees ook: zo maak ik bewuste keuzes op het gebied van voeding

Image credits: Roxana Bashyrova/Shutterstock

Pin It on Pinterest

Share This