2018 was het jaar van Kombucha. In ieder geval in Nederland dan. Het bestaat namelijk al veel langer. Vorig jaar leerde iedereen in Nederland deze drank kennen. Opeens stond het woord “kombucha” overal op het menu, maar wat is het nou eigenlijk? Is kombucha gezond en hoe spreek je het in hemelsnaam uit? Vandaag leggen we het jou allemaal uit. Lees je mee?


WAT IS KOMBUCHA?

Kombucha (spreek je uit als “komboecha”) is een populair drankje vanwege de vele gezondheidsvoordelen dat het met zich meebrengt. Tegenwoordig kan je het zelfs in de supermarktschappen vinden in ons land, maar wist je dat kombucha oorspronkelijk uit Oost-Azië komt en al meer dan 2000 jaar bestaat? Lang voordat dit drankje bekend werd in ons land.

Kombucha is gefermenteerde thee. Gemaakt op basis van groene en zwarte thee. Kombucha is zo’n uniek drankje, omdat het gefermenteerd wordt door een levende startercultuur. Dit is zo belangrijk, omdat deze zogeheten “startercultuur” bestaat uit bacteriën en gisten en deze zorgen er samen met suiker voor dat kombucha zoals wij het kennen uiteindelijk ontstaat. Het fermenteren duurt ongeveer 1 tot 2 weken en tijdens deze periode vindt er een krachtig proces plaatst. De suiker die aan het begin werd toegevoegd wordt opgenomen door de verschillende bacteriën en gisten en omgezet in zuren, enzymen en vitamines. Aan het einde van dit proces bevat het drankje dus nog maar weinig suiker.

Bekijk ook deze video: hoe maak je kombucha?

Wat is kombucha en waarom is het gezond? | Healthy Wanderlust

WAT MAAKT KOMBUCHA GEZOND?

Zoals we al beschreven ontstaan er tijdens het fermenteren krachtige stoffen die bijdragen aan de gezondheid van jouw lichaam. Zo ontstaat er een hoeveelheid probiotica-bacteriën. Dit zijn goede bacteriën die kunnen bijdragen aan een goede darmflora, spijsvertering, stoelgang en het immuunsysteem. De vraag of kombucha gezond is kunnen wij helaas niet met harde feiten beantwoorden. Het zou een positief effect kunnen hebben op de algehele gezondheid als een immuunsysteem-booster en een ontgiftende werking op het lichaam hebben. Echter worden er op dit moment meerdere onderzoeken gedaan naar de gezonde werking van dit drankje waarvan de resultaten nog niet geheel bekend zijn.

Kombucha kan daarom ook niet gezien worden als goed alternatief voor water, maar is daarentegen wel een zeer goede vervanger voor frisdrank. De smaak wordt door veel mensen als “apart, maar lekker” omschreven. Wanneer je dit drankje met mate drinkt en hier lekker van geniet kan je zelf ervaren welk effect dit drankje op jouw lichaam en gezondheid heeft.


Disclaimer: check altijd de ingrediëntenlijst achterop het flesje. Er zijn verschillende merken in omloop die allerlei gezondheidsvoordelen beloven, maar lees altijd welke ingrediënten er aan toegevoegd zijn.

Wat vind jij van kombucha en de smaal hiervan?

Bekijk HIER alle gezonde drankjes / smoothies.

Pin It on Pinterest

Share This