Hoe zit het met jouw voorjaarskriebels? Die van mij zijn volop aanwezig! Tijd om lekker de (balkon)deuren en ramen open te gooien, mijn favoriete playlist hard aan te zetten, dansend door het huis te gaan en in huis te rommelen. Al geruime tijd gebruik ik de fijne producten van method (op basis van natuurlijke ingrediënten) en zij vroegen mij hoe je van de voorjaarsschoonmaak een extra fijn moment maakt. Simpel: maak er een moment voor jezelf van waar je juist energie van krijgt! Wist je dat je geest juist kan ontspannen tijdens het schoonmaken en je dit moment ook perfect kan combineren met het leren van iets nieuws? Ik vertel je hier graag wat meer over, want met deze self-care tips krijg je juist energie van het schoonmaken.


Je huis schoonmaken en een moment voor jezelf creëren? Zo doe je dat!

Soms is het maar net hoe je bepaalde situaties bekijkt en welke invulling je hier aan geeft. Mijn huis schoonmaken? Ik zag er vaak ontzettend tegenop. En wat er dan gebeurt? De frustratie rondom dit moment werd enkel vergroot en het had zelfs een negatief effect op mijn gemoedstoestand. Tot ik een artikel las over de Ayurvedische aanpak van schoonmaken en hoe dit juist een drukke geest kan kalmeren. Het kan dus ook anders dacht ik, want ik geloof tenslotte enorm in de uitspraak: ‘waar je aandacht aan geeft dat groeit’. 

Inmiddels zie ik rommelen in het huis als een moment voor mezelf. Ik zet een lekkere kop koffie, doe de ramen open en zet mijn favoriete afspeellijst (lekker hard) aan. Inmiddels weet ik namelijk heel goed dat je van je huis schoonmaken juist ontzettend veel energie kan krijgen zodat dit positief kan bijdragen aan je gemoedstoestand. En wat ze al heel lang zeggen is trouwens helemaal waar: een opgeruimd huis staat gelijk aan een opgeruimd hoofd. Waarom? Ik zal het je vertellen.


1. Schoonmaken prikkelt je zintuigen.

In mijn 3-delige podcast reeks op het Self Love Talk podcast kanaal vertel ik je hoe mindfull awareness creëren het gevoel van innerlijke rust kan vergroten. Dit kan je doen door enkel waar te nemen met je zintuigen: wat zie, voel, ruik of hoor je? Door enkel waar te nemen is er minder ruimte voor je gedachtes en kan je hoofd tot rust komen. Schoonmaken doet hetzelfde met je zintuigen! Zo wordt je neus geprikkeld door fijne geuren. Extra fijn dus dat de schoonmaak middelen van method geen schadelijke stoffen bevatten, veilig voor jou, je kinderen en huisdieren.

Persoonlijk gebruik ik method al langere tijd, hun groene missie spreekt mij aan en zorgt ervoor dat ik een bewuste keuze kan maken. De producten van Method zijn vegan, diervriendelijk en duurzamer (de verpakking is hernieuwbaar en recyclebaar). Grote pluspunten!

2. Muziek aan en dans!

Wist je dat je brein bij het horen van vrolijke muziek de aanmaak van gelukshormonen stimuleert? Zet daarom tijdens het schoonmaken je favoriete playlist op. Mijn favoriet is momenteel de ‘Hello Sunshine’ playlist van Alxrnbrdmusic op Spotify. Wil je die happy-hormonen nog een extra boost geven? Dans! En dans dan vooral zoals je zou dansen als niemand naar je kijkt. Door beweging stimuleer je namelijk dezelfde gelukshormonen, met als gevolg dat je je na het schoonmaken daadwerkelijk gelukkiger voelt.

3. Combineer het schoonmaken met het luisteren van een podcast.

Iets waar ik altijd tijd voor tekort kom? Het luisteren van verschillende interessante podcasts. Tot het moment waarop ik bedacht dat ik verschillende huishoudelijke taken prima kon combineren met het luisteren naar een podcast. Zoals schoonmaken, koken of de was opvouwen. Iets nieuws leren, geïnspireerd raken of simpelweg lekker ontspannen terwijl je actief bezig bent in huis, ik vind het een perfecte combinatie.

Tip: luister naar de Self Love Talk podcast of bekijk hier mijn 7 podcasts tips.

Krijg jij energie van schoonmaken? Met deze self-care tips wel!

4. Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd.

We kunnen er al geruime tijd niet meer omheen: ‘declutteren’ (oftewel: ‘ontspullen’) is een echte trend geworden. Volgens opruimguru Marie Kondo is ontspullen zelfs dé manier om orde en rust in je leven te krijgen. En ik moet eerlijk bekennen dat ik haar helemaal gelijk moet geven. Wist je namelijk dat troep in huis, maar ook de frustraties van overvolle laatjes of stapels spullen die je bij binnenkomst van de ruimte elke keer weer irriteren, voor prikkels kunnen zorgen die een negatief effect hebben op je gemoedstoestand? Een opgeruimd huis (en minder spullen) geeft minder prikkels of zorgt zelfs voor een rustgevende sfeer en daarmee dus…. een opgeruimd hoofd.

5. Haal buiten naar binnen en doe jezelf een bloemetje cadeau.

Word jij ook zo gelukkig van groen of verse bloemen in huis? Maak een fris opgeruimd huis (na een grondige voorjaarsschoonmaak) ‘af’ met een vrolijk blosje verse bloemen. Niks mis met jezelf af en toe verwennen en de verse bloemen in huis kunnen ook echt positief bijdragen aan jouw gemoedstoestand. Het blijkt namelijk dat de geur van bloemen (en planten) een activerend effect heeft op ons brein en stimuleert de aanmaak van het het gelukshormoon dopamine. Tijd voor een wandeling naar de dichtstbijzijnde bloemenstal dus! 


Wat is jouw ultieme tip voor een schoonmaak routine waar je juist energie van krijgt?

Dit artikel is in samenwerking met method geschreven.

Pin It on Pinterest

Share This