En niet alleen vandaag, maar elke dag, maar misschien toch een beetje extra vandaag. Valentijnsdag. Persoonlijk is het niet een dag waar ik waarde aan hecht, nooit gedaan ook. Alhoewel: dat is niet waar. Mijn vriend is namelijk jarig vandaag, dus proosten op hem doe ik echt met alle liefde. Het liefste ook elke dag. Hoe cliché het ook klinkt, elke dag is een perfecte dag om liefde te geven aan jezelf of aan een ander. Toch weet ik dat deze commerciële dag veel kan losmaken. Niet alleen wanneer je op dit moment vrijgezel bent, maar ook wanneer je een relatie hebt. Deze dag schept verwachtingen, die we van onszelf hebben of van de ander. Het is een dag waarop we onszelf, ons leven of onze relatie beoordelen. Goed of slecht. Daarom wil ik even wat kwijt, in deze liefdesbrief van mij aan jou. 


‘Be your own Valentine, waarom niet?’

Ik twijfelde even: zal ik vandaag, op Valentijnsdag, een nieuwbrief sturen met wat tips over hoe je vandaag meer liefde aan jezelf of de ander kan geven? Like I said: elke dag is dit een mooi en waardevol gebaar. Ik besloot het niet te doen, morgen verschijnt deze in alle inboxen. Wel wilde ik wat kwijt, van mij aan jou. Ik gun jou namelijk een dag vol liefde, geluk, gezondheid en fijne momenten. Niet alleen vandaag, maar elke dag. En dit zit niet in die reep chocolade of bos rozen. Krijg je ze wel? Geniet ervan! Maar geniet ook van de liefde die je aan jezelf kan geven, want die is net zoveel (misschien stiekem wel meer) waard.

Dus wees vandaag (en morgen en overmorgen) goed voor jezelf. Geef liefde aan jezelf, verwen jezelf en proost op jezelf. Be your own Valentine, want dat verdien je. Hoe mooi het ook is om liefde van een ander te krijgen, geef het (ook!) aan jezelf. Jij bent compleet en goed zoals je bent zonder de Valentijnsdag-goedkeuring van een ander. Want, zo voelt het soms een beetje hé op deze dag? Of je nou vrijgezel bent of een partner hebt: je voelt je pas goed genoeg of jullie relatie is pas goed genoeg als jij of de ander dit op deze dag met een gebaar bevestigd. Maar zo zou het – in mijn ogen in ieder geval – niet hoeven zijn.


Liefde zit in de kleine dingen

Liefde zit in de kleine dingen, die je voor jezelf of een ander doet. De kleine gebaren. De keuzes die je maakt die bijdragen aan je eigen welzijn of dat van een ander. En heel eerlijk? Dat zijn de alledaagse dingen.

De ‘succes, je kan het!’ berichtjes, de gezonde en lekkere maaltijden die je voor jezelf of een ander kookt, de warme douche om tot rust te komen, een opgeruimd huis (is een opgeruimd hoofd), genieten van een kop koffie, lachen met een goede vriendin of huilen op een ander zijn schouder, de collega die zegt ‘weetje, ik doe dat we even voor je’, je partner die spontaan iets meeneemt uit de supermarkt (omdat jij dat zo lekker vindt) of je moeder die even belt of alles goed gaat, gewoon vanuit interesse.

Dus kook die heerlijke maaltijd voor de ander of voor jezelf, vandaag én morgen. Of bestel voor jezelf of samen een luxe maaltijd, of doe dit op maandag. Gewoon, omdat je daar niet op hoeft te wachten of een speciale dag voor hoeft te hebben. Koop bloemen voor jezelf of een ander, vandaag of volgende week. Kruip met een dekentje op de bank en doe iets waar jij gelukkig van wordt, puur vanuit liefde voor jezelf. Wees je eigen Valentijn, niet alleen vandaag, maar elke dag. 

Een liefdesbrief van mij aan jou, om je hopelijk een beetje liefde op papier toe te sturen. Om je hopelijk te inspireren om iets fijns voor jezelf of een ander te doen vandaag, gewoon omdat het kan. Omdat liefde geven aan jezelf een investering is die we – in kleine stapjes – elke dag aan onszelf zouden mogen geven. En aan de ander. Liefs van mij voor jou.


Luister naar de nieuwe #19 Self Love Talk podcast: ‘Is tevreden zijn het nieuwe geluk?’

Beluister de Self Love Talk podcast op iTunes, op Spotify of klik hier om te kijken waar je de afleveringen nog meer kan beluisteren.

Pin It on Pinterest

Share This