Laatst zei mijn zusje tegen mij “Weetje Meer wat ik nou echt gek vind, dat er zoveel calorieën in een salade kunnen zitten!”. En dan hebben we het niet over de salades die wij zelf maken, maar de kant- en klaar (maaltijd)salades die we bijvoorbeeld kunnen kopen bij de Albert Heijn. Waar ligt het dan aan dat deze bakken vol groente toch flink wat calorieën bevatten en ik vroeg mij ook meteen af of deze maaltijd salades dan wel zo gezond zijn als wij denken?

De maaltijdsalade is een echte hype van de afgelopen jaren. Verschillende Salad Bar’s schoten uit de grond en sloegen meteen aan! Niet heel gek natuurlijk, ik ben ook fan, want hoe handig als je niet veel tijd hebt of geen zin hebt om uitgebreid in de keuken te staan om dan toch gezond te kunnen eten door een salade te kopen. Maar zou het dan toch kunnen dat wij hierin eigenlijk een beetje bedrogen worden?

 


Maaltijd salade’s kunnen ontzettend veel calorieën bevatten.

Waar ik tijdens mijn research naar antwoorden op deze vragen als eerst op uit kwam is dat de Consumentenbond in 2013 onderzoek heeft gedaan naar het gezondheidsniveau van kant- en klaar maaltijden. (Hiervoor kozen ze 2 populaire salades uit en een test van 6 verschillende merken volgde). Schrikwekkend om te lezen vond ik dat uit het onderzoek bleek dat sommige kant- en klaar maaltijden zelfs meer calorieën bevatten dan een patatje met mayonaise. Deze salades bleken gemiddeld ongeveer 600 calorieën te bevatten en in sommige gevallen (de salade geitenkaas, one of my favorites!) zelfs 800 calorieën. Dat is dus meer dan een Big Mac. Seriously?

Salade toch nog altijd gezonder dan een Big Mac!

Natuurlijk is een salade altijd nog gezonder dan een Big Mac, gezien de voedingsstoffen. We moeten ons natuurlijk niet geheel blindstaren op de calorieën. Toch blijf ik het gek vinden en uit dit zelfde onderzoek bleek ook nog eens dat de meeste salades niet de aanbevolen hoeveelheid groente van 150 gram bevatten. Maar even serieus, waardoor komt het dan dat deze salades echte calorie bommen kunnen zijn? Misschien kan je het wel al raden; het zit hem allemaal in de toevoegingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dressings, verschillende kaas soorten of geroosterde croutons. Die er niet alleen voor zorgen dat dat de salade meer calorieën bevatten, maar ook meer verzadigde vetten. En voor het geval je deze maaltijd eet, omdat je wat kilo’s wil afvallen dan is dat dus niet bepaald wat je binnen wil krijgen.

Een maaltijd salade hoeft niet zoveel caloriën te bevatten. 

Natuurlijk wil ik nu niet zeggen dat elke kant- en klare maaltijd salade ongezond is, maar ik denk dat het goed is om bij het aanschaffen van deze maaltijden wel goed het etiket te lezen. Maaltijd salades die je zelf maakt zijn natuurlijk helemaal gezond als je lekker varieert in groente en dit bijvoorbeeld aanvult met vis, noten of wat fruit. Wat betreft de dressing? Dit blijkt dus vaak de boosdoener te zijn. Maak deze lekker zelf op basis van olijfolie of magere yoghurt!

Tip: Mocht je nou wel lekker gaan voor een maaltijd salade aan de supermarkt kijk dan even goed waar de verzadigde vetten vooral in zitten, uit ervaring ken ik je vertellen dat dit meestal in de dressing zit of de hoeveelheid kaas die is toegevoegd. Je kan er dan voor kiezen om de dressing weg te laten of maar een beetje te gebruiken. Hetzelfde geldt voor de kaas.


Conclusie?

Het blijkt dus dat maaltijd salades hartstikke gezond kunnen zijn, maar doordat er bij kant- en klaar maaltijd salades in de supermarkt zoveel aan toegevoegd is neemt het gezond effect (waar we nou juist naar opzoek zijn!) in grote mate af. Ik hoor je denken ‘maar deze toevoegingen zijn toch ook gezond?’ Vaak kunnen deze toevoegingen ook veel goede voedingsstoffen bevatten, maar doordat er teveel van deze producten in één salade terecht komen schiet het aantal caloriën omhoog. Daarnaast kan het ook zo zijn dat deze producten (door de bereiding) behoorlijk wat vet kunnen bevatten. En voor de mensen die hier juist op willen letten is dit wel een vervelende bijkomstigheid. Let hier dus op tijdens het kopen van deze maaltijden.


Wist jij dit al of was jij net als mij nog niet op de hoogte van de ongezonde effecten van maaltijd salades?

Volgen jullie Healthy Wanderlust al op Facebook?
Gebruik #healthywanderlust als je één van mijn gerechten maakt, super leuk om te zien!

Liefs, Merel

Pin It on Pinterest

Share This