Alright babe, let’s do this. Zo fijn dat jij dit nu leest en nog fijner als je met mij meedoet om erachter te komen “wat jij nou echt graag wilt”. Erachter komen waar jij gelukkig van wordt, waar jij (NU!) behoefte aan hebt, waar je energie van krijgt en waar jouw focus misschien meer naar uit zou moeten gaan. Wanneer we in gesprek gaan met andere stellen we diegene vaak vragen om diegene beter te leren kennen of om diegene misschien wel ergens mee te helpen, maar vraag jij deze vragen ook wel eens aan jezelf?


INTERVIEW JEZELF – LEER JEZELF BETER KENNEn

Vandaag wil ik jou uitdagen om jezelf beter te leren kennen. Ga er even rustig voor zitten, schenk jezelf een grote kop thee in en pak iets om te schrijven. Nu hoef je van mij geen lappen tekst op te schrijven (doe dit vooral wel als je dit fijn vindt!), want een aantal focuswoorden zijn ook voldoende. Bij deze oefening gaat het erom dat jij aan de slag gaat met jouw echte ik. Niet de ‘ik‘ die andere alleen kennen, niet de ‘ik‘ die je denkt te moeten zijn, niet de ‘ik‘ die je alleen laat zien aan de buitenwereld, maar de ‘ik‘ die je echt bent.

Laat gedachtes en emoties bij deze opdracht de vrije loop, laat je niet tegenhouden door gedachtes als “doe niet zo gek”, “ja, maar..” of “wat zal iemand anders hier dan van denken?”. Tijdens deze opdracht is niks goed of fout, onthoud dat.

STEL JEZELF EENS DE VOLGENDE VRAGEN

1. Wie ben ik?

Wie ben jij? Begin met je naam, maar volg vervolgens met alles wat jij bent. Wat ben je voor persoon? Wat ben je voor jezelf? Wat ben je voor andere? Hoe zou je jezelf omschrijven? Wie ben jij zoals andere mensen jou zien en wie ben je wanneer niemand anders er is? Benoem alles wat er in je opkomt.

2. Waar wil ik tijdens deze opdracht over brainstormen?

Remember: bij deze oefening is niks goed of fout. Wanneer jij jezelf de vraag stelt “wat wil ik nou echt?” is dit dan op werkgebied, vrije tijd, ambities of doelen, dromen op persoonlijk of sociaal vlak? Wat zou jij nu wensen als je die mogelijkheid kreeg? Is het misschien een combinatie of heb je heel ergens anders behoefte aan? Waar zou je graag meer aandacht aan willen besteden?

3. Wat wil je juist niet?

Wanneer we moeite hebben met de vraag “wat wil ik nou echt?” is er nog een stapje wat we daarvoor kunnen nemen. Omschrijven wat we juist niet willen, want dat lijkt soms juist weer hartstikke makkelijk. Wat heb je net bij vraag twee opgenoemd en als je hier je focus op legt, wat zou je dan juist niet willen? Gun jezelf de vrijheid om alles op te noemen of op te schrijven.

Nu komt het volgende stapje: “wat zou ik inplaats daarvan dan willen?”. Schrijf dit op naast het lijstje van wat je niet zou willen. Grote kans dat je nu al wat punten ziet waar je oog meteen op valt – vind je dit misschien één van de belangrijkste dingen om te veranderen of bereiken? 

4. Wat zou je willen doen als je niet bang zou zijn?

Angst is voor veel mensen één van de grootste oorzaken in het remmen van dromen, behalen van doelen en … Over het algemeen houden we van veiligheid, ook in onze dromen. Probeer jezelf de vraag te stellen; wat zou ik nu willen doen als ik geen angst zou kennen? Wees creatief met je gedachtes en sta hier voor open.

5. WAT ZOU JE WILLEN DOEN ALS TIJD EN GELD GEEN DREMPEL ZOU ZIJN?

Ja, maar geld en tijd zijn wel een drempen. Weet ik. Deze vraag is er echter om jou vrij te laten denken. Om alle grenzen en belemmeringen even los te laten, want alleen dan kan je toegeven aan waar je echt van droomt, wat je echt wilt of wat je graag zou wensen. Door obstakels weg te laten ben je vrij om te dromen zonder dat dit perse realistisch hoeft te zijn.


WEES CREATIEF EN POSITIEF

Helaas slaat onze nuchtere-ik en onze realistische-ik elke droom al uit de lucht voordat we hier uberhaubt vorm aan kunnen geven. Gedachtes als “dat kan toch niet” of “hier heb ik toch geen tijd voor” herken je misschien wel en juist deze negatieve gedachtes houden ons tegen in het creëren van situaties en momenten waar we gelukkig van worden.

Voor het laatste deel van deze opdracht wil ik je vragen om creatief om te gaan met de doelen, wensen, verlangens of hersenspinsels. Remember; niks is goed of fout, niks moet groot zijn of juist klein, voel wat je voelt en denk wat je denkt.

  • Wat is je opgevallen in de antwoorden die je gaf op deze vragen? 
  • Waar zou jij meer tijd en energie in willen steken of meer tijd voor vrij willen maken?
  • Hoe zou jij hier meer tijd voor kunnen maken? 
  • Op welke creatieve manier kan je jouw dromen stapje voor stapje meer gaan volgen? 

Bij deze opdracht gaat het er niet om wat je NU kan doen, maar om jouw gedachtes open te stellen voor mogelijkheden en hier creatief mee om te gaan.

Probeer te denken in mogelijkheden en niet in belemmeringen. 


Stuur mij vooral een berichtje of mailtje met jouw bevindingen!

Ik hoop je volgende week terug te zien voor mini-serie deel #3.

Pin It on Pinterest

Share This