Voel jij je vaker onrustig en gespannen? Dan zijn er een aantal eenvoudige tips die ik met je kan delen om meer te ontspannen. De natuur is een natuurlijke stressverlager en ook verschillende planten en kruiden hebben van nature een heilzame en rustgevende werking op lichaam en geest. Het is belangrijk om kritisch te kijken naar je huidige leefstijl en gewoontes. Welke keuzes kan jij maken en welke veranderingen kan je toepassen zodat jouw manier van leven een ontspannen gevoel meer stimuleert? Liefdevol leven betekent prioriteit geven aan je eigen welzijn en het balans tussen rust en drukte is hierbij belangrijk. De volgende drie kruiden kunnen dienen als natuurlijke rustgevers: lees je mee?


Verrijk je leefstijl met deze drie kruiden: natuurlijke rustgevers

De natuur is een natuurlijke rustgever. Niet alleen zorgt in de natuur zijn voor een mind dat tot rust kan komen, maar ook verschillende kruiden kunnen bijdragen aan een ontspannen gevoel. Natuurlijke rustgevers. Zo blijkt uit onderzoek van Mark Mieras (wetenschapsjournalist) dat een natuurlijke omgeving een vluchtheuvel kan vormen voor een overbelaste geest. Bomen en planten zijn namelijk prikkelarm en roepen slechts een milde fascinatie op. Hierdoor ontstaat innerlijke rust, waardoor een druk hoofd de ruimte krijgt om te herstellen.

“Er is veel onderzoek gedaan naar de heilzame werking van de natuur op onze geestelijke gezondheid. Een van de eerste onderzoeken van het effect van groen om ons heen verscheen in de jaren achtig van de vorige eeuw. Uit de resultaten blijkt dat hoe meer groen we om ons heen hebben, moe minder psychische klachten wij ervaren.” De natuur als natuurlijke stressverlager. Uit: Self Love Talk. 

Ook verschillende planten en kruiden hebben een heilzame werking op zowel de geestelijke als lichamelijke gezondheid van de mens. Zo ook de kruiden ashwagandha, citroenmelisse en valeriaan. Deze kruiden kan je bijvoorbeeld zelf toevoegen aan een kop rustgevende thee, maar ze zijn ook gezamenlijk terug te vinden in de Bional Stress Balans capsules (o.a. te koop bij de Etos). Dit product is op natuurlijke basis (geschikt voor vegetariërs en veganisten) en bevat naast deze drie natuurlijke rustgevers ook de drie B-vitamines B5, B11 en B12. Deze vitamines ondersteunen het energieniveau in lichaam en geest. De kruiden die de Bional Stress Balans capsules bevatten helpen het lichaam te ontspannen en maakt minder stressgevoelig.

Deze 3 kruiden zijn natuurlijke rustgevers | Tips voor meer ontspanning

Ashwagandha: ook wel het koninklijk kruid of Indiase Ginseng genoemd.

In de ayurvedische leer wordt ashwagandha al ruim 4000 jaar gebruikt als natuurlijke rustgever. Ashwagandha is een plantensoort die groeit in verschillende gebieden zoals Afrika, het Middellandse Zeegebied, Zuid-Azië en Mauritius. Het is al duizenden jaren een van de meest belangrijke kruidensoorten in Ayurveda en staat er om bekend dat het een rustgevende werking en een positieve invloed kan hebben op de geestelijke welzijn. Daarnaast draagt het bij aan het stimuleren van de natuurlijke energiehuishouding van lichaam en brein.

Citroenmelisse: ook wel Melissa Officinalis genoemd

Citroenmelisse is een plant die naar citroen ruikt en wordt al jaren gebruikt als natuurlijke rustgever. De plant groeit voornamelijk in Zuid-Europa en wordt vaak gebruikt om thee van te trekken, hiervoor kan je zowel de verse als gedroogde bladeren gebruiken. Bional Stress Balans heeft citroenmelisse toegevoegd aan hun capsules om het lichaam te helpen om te ontspannen, maar ook om het concentratievermogen te verbeteren.

Valeriaan: een van de meest bekende natuurlijke rustgevers

Je herkent (gedroogde) valeriaan aan zijn sterke geur en smaak, een beetje zoethout-achtig. Valeriaan is een kruidachtige plant en de wortel van de plant staat bekend om zijn rustgevende werking zoals bij lichte vormen van spanning, nervositeit en angst.


Belangrijk:

Wil je weten hoe je jouw levensstijl kan verrijken met het gebruiken van losse kruiden of het gebruik van Bional Stress Balans, maar twijfel je hoe je dit het beste kan gebruiken? Vraag dan altijd aan jouw huisarts om mee te kijken en zijn/haar advies te geven. Zo kunnen jullie samen bepalen hoe jij verschillende (natuurlijke)geneesmiddelen het beste kan gebruiken.

 


Deze 3 kruiden zijn natuurlijke rustgevers | Tips voor meer ontspanning

5 tips voor meer ontspanning:

  1. Beperk prikkels: dagelijks worden we aan veel verschillende prikkels blootgesteld. Nieuwsberichten, social media, afspraken, vanuit je mobiele telefoon of anderen mensen. Kies er bewust voor om alle prikkels af en toe uit te schakelen en innerlijke rust te creëren.
  2. Start de dag op een rustige manier: pak jij ook direct je telefoon wanneer de wekker gaat? Probeer eens te werken aan een rustgevende ochtendroutine, zo bied je rust aan jouw brein.
  3. Adem: om rust terug te vinden kan je de focus leggen op je ademhaling. Leg je hand zacht op je onderbuik, sluit eventueel je ogen en haal diep en rustig adem. Herhaal gedurende een paar minuten.
  4. Ga wandelen: een frisse neus en een natuurlijke omgeving helpen om te ontspannen. Door te bewegen maak je gelukshormonen aan die een ontspannen gevoel stimuleren.
  5. Drink voldoende water: gedurende de dag genoeg drinken is belangrijk zodat jouw lichaam optimaal kan functioneren, maar is ook nodig om het natuurlijke energieniveau in balans te houden.

Dit vind je waarschijnlijk ook interessant: 10 x tips voor meer rust in je hoofd

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bional Stress Balans

Pin It on Pinterest

Share This