Zeg ‘nee’ tegen een ander en zeg ‘ja’ tegen jezelf. Door te leren om (meer) ‘nee’ te zeggen schep je ruimte voor jezelf. Ruimte en tijd voor de dingen die voor jou belangrijk zijn. Hetzelfde geld voor ‘ja’ zeggen terwijl je eigenlijk ‘nee’ bedoeld. Het klinkt zo simpel, maar waarom hebben we vaak de neiging om het tegenovergestelde te zeggen dan dat we bedoelen? Wat nou als we onszelf bewust zouden leren om anders te communiceren en daarin vaker te zeggen wat we echt willen zeggen? Lees verder.


SCHEP MEER RUIMTE VOOR JEZELF: ZEG GEEN JA ALS JE NEE BEDOELD

William Ury omschrijft het woord ‘nee‘ als een van de belangrijkste woorden in de taal die we gebruiken om onszelf uit te drukken. Tegelijkertijd is het voor veel mensen het moeilijkste woord om daadwerkelijk uit te spreken. Elke dag komen we in situaties terecht waarin we het woord ‘nee’ moeten gebruiken om onszelf als het ware te beschermen. We zeggen nee tegen collega’s, vrienden, geliefde of vreemde. Het is de manier om aan te geven wat belangrijk is voor jezelf. Waarom vinden we het over het algemeen dan zo lastig om dit te zeggen?

WE GAAN NIETS LIEVER DAN EEN CONFRONTATIE UIT DE WEG…

Ury legt in zijn boek The Power of a Positive No uit dat men vaak geen nee durft te zeggen om een ander te vriend te houden. Zelfs als we de ander helemaal niet goed kennen. Ook geeft Ury aan dat het te maken heeft met de angst om de confrontatie aan te gaan of om ons kwetsbaar op te stellen door eerlijk te zijn. We gaan dit niets liever dan uit de weg en stemmen daarom vaak in met iets wat we eigenlijk niet willen doen. Door ja te zeggen tegen een ander (tegen je gevoel in) beperk je de ruimte en de tijd voor jezelf en geef je deze aan de ander. Durven we het wel en zeggen we nee? Dan voelen we vaak de behoefte om ons uitgebreid te verantwoorden.

Het goede nieuws, nee zeggen kan je leren. Volgens William Ury is het in de tijd waarin we nu leven extra belangrijk om te leren om op een positieve manier ‘nee’ te zeggen. Het biedt ons namelijk de mogelijkheid om onze grenzen aan te geven, om onszelf te beschermen en om tijd vrij te maken voor onze eigen prioriteiten. De grote vraag is: hoe kunnen we leren om dit meer te doen? Door het beeld dat jij hebt over het zeggen van ‘nee’ in jouw brein te veranderen. Door het aanpassen van de denkpatronen in jouw mindset en bewust stil te staan bij hoe en waarom je nee zegt.


HOE FORMULEER JE EEN POSITIEVE NEE?

Bevind je je in een situatie waarin iemand iets van jou vraagt en/of verwacht wat je eigenlijk niet wil?

  1. Erken vriendelijk het verzoek van de ander: op deze manier voelt de ander zich gehoord en geeft het jou de mogelijkheid om rustig te kunnen reageren op het verzoek van de ander.
  2. Geef jezelf de tijd: “goed dat je het vraagt, vind je het goed als ik hier op een later moment even op terugkom?”. Voel je emoties als angst, verdriet of frustratie? Geef jezelf even de ruimte om tot rust te komen. Weet je niet wat of hoe je een antwoord moet geven? Geef aan dat je het antwoord op dit moment niet weet, maar hier later even op terug komt.
  3. Blijf dicht bij jezelf: waarom wil je nee zeggen en waarom is dit lastig voor je? Om jezelf te beschermen en jouw grenzen serieus te nemen is het belangrijk om dicht bij jezelf te blijven. Het is jouw goed recht om voor jezelf te zorgen.
  4. Formuleer een positieve ‘nee’: om meer ruimte voor jezelf te maken is het essentieel om te oefenen met het formuleren van een positieve ‘nee’. Niet vanuit de gedachte dat dit een confrontatie veroorzaakt of een ander teleurstelt, maar vanuit zorgen voor jezelf. Formuleer op een rustige en duidelijke manier waarom je nee wilt zeggen en waarom dit belangrijk voor je is.

Wanneer het gaat over het leren van nee zeggen is herhaling de sleutel. Blijf oefenen. Ontdek hoe jij jezelf goed kan verwoorden en welke manier van duidelijke communicatie voor jou goed voelt. Blijf dicht bij jezelf. Voelt iets voor jou niet prettig? Formuleer dit dan helder: “Nee, dat doe ik liever niet, het voelt voor mij niet goed”. Onthoud dat ‘nee’ of juist ‘ja’ zeggen voor jouw eigen welzijn altijd een prioriteit mag zijn.


Lees ook: 5 tips om te stoppen met piekeren.

Image credits: loreanto/shutterstock
Merel Teunis

Merel Teunis

Merel (29 jaar) is founder van de website Healthy Wanderlust en theemerk Simplici-Tea. Als hoofdredacteur en online content creator schrijft en deelt zij dagelijks haar kennis op het gebied van zelfliefde, self-care en een gezonde en gelukkige levensstijl.
Merel Teunis

Pin It on Pinterest

Share This