Een waardevolle manier om meer zelfliefde te creëren is om negatieve self-talk aan te pakken. Negatieve-what? Self-talk. Het is dat kritische stemmetje van binnen dat altijd – vaak ook onbewust – aanwezig is en het beeld dat jij van jezelf hebt (jouw eigenwaarde) onwijs kan beïnvloeden. De manier waarop jij met jezelf communiceert kan zowel positief als negatief zijn, maar juist de negatieve self-talk gaat vanzelf en daarmee onbewust. Vaak is dit ook een manier van denken dat wij onszelf door de loop van de jaren hebben aangeleerd. Laten we het eens hebben over het aanpakken van negatieve self-talk zodat jij vanaf nu een stuk liefdevoller met jezelf kan communiceren. Lees je mee?


NEGATIEVE SELF-TALK AANPAKKEN VOOR MEER ZELFLIEFDE

Als mens beschikken we over twee denksystemen. Denksysteem 1 bestaat voornamelijk uit onbewuste, automatische en snelle gedachtes waar je vrijwel geen moeite voor hoeft te doen. Denksysteem 2 is het systeem dat wat langzamer en meer doordacht is, het vraagt meer zelfbeheersing en bewustzijn. De negatieve self-talk, kortom alle negatieve gedachtes over jezelf, ontstaan vaak vanuit denksysteem 1. Willen we negatieve self-talk aanpakken? Dan vraagt dit om doorzettingsvermogen, aandacht en energie en het gebruik maken van denksysteem 2, maar geloof mij als ik zeg dat dit het absoluut waard is. Negatieve self-talk beïnvloed voor een groot deel hoe jij over jezelf denkt en heeft daarnaast ook invloed op jouw gemoedstoestand.

POSITIEVE SELF-TALK: WEES LIEF VOOR JEZELF

Zoals ik al zei vraagt het aanpakken van negatieve self-talk om aandacht, want om jouw manier van denken aan te passen en positief te veranderen is het van belang dat jij hier bij stilstaat en dit bewust probeert aan te pakken. Hieronder beschrijf ik drie eenvoudige manieren om positieve self-talk te creëren die jouw eigenwaarden en zelfvertrouwen hopelijk doet groeien.

Lees ook: word je eigen beste vriendin

1. Liefdevolle mantra’s

Wanneer jij jezelf dagelijks vertelt dat je niet mooi, slim, talentvol, grappig of creatief genoeg bent is dit de waarheid die jij jezelf vertelt. Deze woorden dragen niet bij aan een positief zelfbeeld en laten jouw zelfvertrouwen eerder krimpen dan groeien. Het is daarom belangrijk om jezelf vanaf nu op een liefdevolle manier toe te spreken. Dit kan door het uitspreken van liefdevolle mantra’s zoals ‘ik ben goed zoals ik ben’, ‘ik kan alles leren wat ik nog niet weet’ of ‘ik heb vertrouwen in mezelf dat ik ik dit kan’. In het begin kan dit nep aanvoelen, maar het doorbreken van patronen (zoals negatieve self-talk) vraagt om herhaling en oefening.

2. Friendly reminders

Omring jezelf met friendly reminders. Een post-it op de achterkant van de deur of op de spiegel in de badkamer met jouw favoriete krachtige quote, de achtergrond van je telefoon die jou een positief gevoel geweest, een liefdevolle reminder aan jezelf in je agenda of een foto in een fotolijstje die voor jou een speciale en krachtige betekenis heeft. Omring jezelf met positieve en liefdevolle woorden zodat je jezelf zowel op goede als slechte dagen liefdevol toespreekt. Je traint jouw brein zo als het ware om steeds opnieuw positieve gedachtes te creëren.

3. Bewust negatieve gedachtes ombouwen

Wil je jouw negatieve self-talk ombouwen naar positieve self-talk? Wees je dan allereerst bewust van de gedachtes die er door je hoofd gaan en de manier waarop jij jezelf toespreekt. Wees je bewust van de negatieve self-talk en noteer dit. Noteer nu ook de zin/uitspraak die je voortaan tegen jezelf wil zeggen. Nu kan jij elke keer wanneer er een negatieve gedachte door jouw hoofd gaat dit heel bewust ombuigen en vervangen voor positieve gedachtes.

Belangrijk: wees niet te streng voor jezelf. Verandering kost tijd, doorzettingsvermogen, maar ook absoluut liefde. Er zullen altijd slechte dagen zijn of momenten waarop je baalt en dit is compleet menselijk. Don’t beat yourself up about it. 


Luister naar de podcast: negatieve self-talk aanpakken

De Self Love Talk podcast is te beluisteren via iTunes, Spotify en andere kanalen.

Image credits: Jurij Krupiak/Shutterstock

Pin It on Pinterest

Share This