De afgelopen jaren ben ik op persoonlijk vlak veel bezig geweest met dit onderwerp. Hoe ontwikkel je een positief zelfbeeld? Daarnaast heb ik gemerkt dat veel mensen om mij heen hier mee bezig zijn. Sterker nog; het valt mij op dat steeds meer mensen niet een positief zelfbeeld hebben. Ik besloot mij hier meer in te verdiepen, want het onderwerp ‘een positief zelfbeeld’ past helemaal bij #selfloveclub waar we de afgelopen zondagen meer aandacht aan besteedt hebben.

Er zijn een aantal dingen die ik de afgelopen jaren geleerd heb die ontzettend positief bijgedragen hebben bij het ontwikkelen van een positief zelfbeeld. Door op een positieve manier naar mijzelf te kijken sta ik ook veel positiever, zelfverzekerder, ambitieuzer en krachtiger in het leven. Graag deel ik mijn tips en kijk op het creëren van een positief zelfbeeld met jou.


POSITIEF ZELFBEELD – HOE DOE JE DIT?

Is het tegenwoordig lastiger om een positief zelfbeeld te hebben?

Tegenwoordig worden we non-stop blootgesteld aan allerlei vormen van social media. Dit betekent ook dat we veel meer “perfecte plaatjes” te zien krijgen. Wat automatisch gebeurt is dat wij ons vergelijken met andere, dit is namelijk menselijk, maar ook erg ‘gevaarlijk’ voor ons zelfbeeld. Hoe kunnen we nou voldoen aan al deze ideaal beelden? Tegenwoordig is overal namelijk wel een ideaal beeld voor. De manier waarop je je het beste kan kleden, hoe je er het mooiste uitziet, hoe je je het beste kan gedragen.

We vergelijken ons met andere en dat is nou precies wat juist zo schadelijk kan zijn voor ons zelfbeeld. Bij het zien van al deze mooie foto’s en perfecte plaatjes slaat de onzekerheid over ons eigen lichaam, ons eigen leven en ons eigen doen en laten toe. Zo zonde, want waarom voelen we de noodzaak om onszelf te vergelijken (en onszelf hierop te beoordelen) en is deze vergelijking überhaupt wel realistisch?

Een wijze les die mijn zelfbeeld positief beïnvloed heeft.

Het ontwikkelen van een positief zelfbeeld komt van binnen uit. Persoonlijk denk ik dat het zo lastig is om op een positieve manier naar jezelf te kijken en om tevreden met jezelf te zijn, omdat we onszelf vergelijken met andere, maar ook omdat we bevestiging over onszelf zoeken van buitenaf. Al eerder schreef ik over de meest waardevolle les die mijn leven ontzettend positief beïnvloed heeft en dit heeft ook zeker invloed op mijn zelfbeeld. De belangrijkste relatie in het leven is de relatie die je bent jezelf hebt. Goed voor andere zorgen of andere tevreden stellen is een behoefte die we veelal bezitten, maar tegelijkertijd voelen we niet automatisch de behoefte om dit voor onszelf ook te vervullen.

Jezelf accepteren en een positief zelfbeeld ontwikkelen kan jij alleen zelf doen. Tuurlijk, een complimentje hier en daar is nooit vervelend om te horen, maar het mag niet de main reason zijn waardoor jij een positief zelfbeeld creëert.  De afgelopen jaren ben ik zoveel mogelijk gestopt met mij te vergelijken met andere. Wat jij aan de buitenkant van iemand anders (zijn/haar leven) ziet wil niet betekenen dat zij ook daadwerkelijk gelukkiger zijn én dat is tenslotte waar het in mijn ogen allemaal om draait. Probeer je juist zoveel mogelijk te focussen op al het positieve wat jij wél hebt in je leven en waar je wél tevreden over bent van jezelf. Geloof mij, wanneer je hier meer voor open staat (ookal zijn het kleine dingetjes!) dan zal dit positieve zelfbeeld alleen maar groeien.

Een positief zelfbeeld begint bij jezelf. 

Een positief zelfbeeld oefening om elke dag te doen

Wanneer we het hebben over Self-Love en Self-Care hebben we het over investeren in onszelf. Laten we deze week de focus leggen op de manier waarop we naar onszelf kijken. Laten we de nadruk leggen op een positieve kijk op ons uiterlijk, gedrag of emoties. Een oefening die kan bijdragen aan het ontwikkelen van een positief zelfbeeld is om door elke dag 3 punten op te schrijven waarover je tevreden bent. Dit hoeft niet groot te zijn, ook de kleine dingen tellen. Waarover ben je tevreden?

No worries als het benoemen en omschrijven van deze punten een beetje onwennig aanvoelt. Soms kan het zelfs voelen als opscheppen of arrogantie. Kun je nagaan hoe lang geleden het is dat je jezelf een complimentje hebt gegeven? Laten we zorgen dat het weer natuurlijk voelt om positief over jezelf te zijn, want dit gaat jou helpen om het positieve zelfbeeld te creëren dat je verdient. Jij verdient het om zelf in te zien hoe bijzonder, prachtig, sterk, slim en uniek je bent.

FAVORIETE MINDSET BOEKEN:

Wat zijn jouw tips voor een positief zelfbeeld?

Image credits: Mimagephotography/Shutterstock

 

Pin It on Pinterest

Share This