Perfectionisme loslaten. Waarom zou je dit doen en hoe doe je dit? Hoe vaak gaan de gedachtes: “het moet perfect zijn”, “ik moet perfect zijn” of “wat ik nu doe moet perfect zijn” door je hoofd? Misschien onbewust of bewust. Dagelijks? Gevalletje perfectionisme. We zijn vaak bezig met het “perfecte plaatje”. Dit kan op het gebied van uiterlijk, onze manier van doen en laten, relaties met andere, een baan of bijvoorbeeld over het huis waar je in woont gaan. Vaak hebben we zelf heel duidelijk in ons hoofd waar we allemaal aan moeten voldoen. Wist je dat alles te perfect willen juist ook het tegenovergestelde effect kan hebben?


WAAR KOMT PERFECTIONISME VANDAAN?

Wist je dat perfectionisme (oftewel iets heel goed of zelfs perfect willen doen) in de basis voort komt uit angst? De angst om de controle te verliezen of dat je iets niet goed doet. Dit laatste duidt automatisch weer op onzekerheid; wat als jij niet goed genoeg bent? Angst om te falen kan een extreme drijfveer zijn van jouw perfectionisme, zonder dat je dit misschien door hebt. Perfectionisme kan zoals ik al eerder benoemde een drijfveer zijn in het halen van je doelen (positief), maar dit kan juist ook de negatieve gevolgen hebben.

Want wanneer is iets perfect? Mocht jij het typje – iets-wat-perfectionistisch – zijn dan weet je waarschijnlijk het antwoord op deze vraag wel. Niks is perfect en dit zorgt ervoor dat jij hier steeds meer tijd en aandacht aan besteedt. In sommige gevallen natuurlijk niet erg, want je verricht er waarschijnlijk ook goed werk door, maar het zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat het balans tussen privé en werk moeilijk is. Perfectionisme stopt immers nooit.

WAAROM MOET JE PERFECTIONISME LOS LATEN?

Stel jezelf eens deze vraag; wat brengt perfectionisme mij? Een paar maanden geleden kwam ik erachter dat ik op sommige vlakken constant bezig was met ‘wat er beter kon’ en hierdoor ontstond het besef dat ik een stuk minder tevreden was en positief kon nadenken. Ik was namelijk steeds bezig met alles wat nog niet goed was of wat beter moest.

Het is uiteraard niet erg om te willen blijven groeien, je willen blijven ontwikkelen of je werk te verbeteren, maar probeer hierin te ontdekken wat dit met jouw mindset doet. Word jij ook echt gelukkiger van dit proces en het eindresultaat? Geeft het jou voldoening als je dit doel behaald hebt? Door perfectionisme los te laten kies je ervoor om te handelen uit strengheid naar jezelf los te laten en voortaan vanuit liefde voor jezelf te handelen.

Door perfectionisme los te laten accepteer je dat wat je doet goed (genoeg) is en wie je bent ook absoluut goed genoeg is. Daarnaast gun je het jezelf om meer te bereiken, maar je drijfveer om dit te behalen komt voort uit liefde voor jezelf en vertrouwen in je eigen kunnen in plaats van vanuit dat strenge stemmetje dat jou op gebiedende wijze toespreekt.

MET MINDER GROTE STAPPEN BEHAAL JE OOK JOUW DOEL

Wist je dat het bewezen is dat te grote doelen sneller kunnen leiden tot een mislukking? Stel je wilt afvallen en veranderd in één klap je levensstijl; van 0 naar 3 x in de week sporten, cold turkey niet meer snoepen en van ongezond eten naar enkel en alleen gezond eten. Applausje voor jou, maar de kans dat deze drastische verandering heel lastig vol te houden is is best groot. Te snel en te perfect willen is lastig. De kans van slagen is veel groter als je kleinere haalbare doelen voor jezelf stelt en geloof mij; je behaalt net zo snel (en misschien wel effectiever) je doel.

Het altijd stellen van hoge eisen legt ontzettend veel druk op jezelf wat ook veel stress en andere negatieve emoties met zich meebrengt. Wees wat liever voor jezelf. Stel kleinere haalbare doelen en bereik deze doelen evengoed, maar met meer positiviteit en acceptatie.

Pin It on Pinterest

Share This