Je hebt soms van die dagen. Een off-day. Die dagen waarop alles verkeerd lijkt te gaan, je niet lekker in je vel zit, je baalt van je spiegelbeeld en waarop alles wat je probeert lijkt te mislukken. Vele zullen deze dag omschrijven als een ‘rotdag’. Netjes geformuleerd dus. Soms lijkt het zelfs alsof deze dagen alleen maar erger worden en automatisch voelen we de behoefte om hier tegenin te gaan. Door jezelf hierover op te vinden en flink te balen dat je je zo voelt, want deze dagen komen natuurlijk nooit goed uit. Herkenbaar? Positief omgaan met een off-day kan je dag ontzettend veranderen en jou een beter gevoel geven.Lees je mee?


Waarom zijn we vaak nog harder voor onszelf op zo’n rotdag?

Ach, die heerlijke Nederlandse mentaliteit. Lekker nuchter en vooral je ‘niet zo aanstellen’. Hoe komt het toch dat we op zo’n rotdag alsnog zo hard voor onszelf zijn? Uit frustratie hebben we de neiging om gedurende deze dag op onszelf af te geven, want “iedereen heeft wel eens een rotdag” en “het hoort er gewoon bij” toch? We vinden ook vooral vaak dat we ons niet zo moeten aanstellen, maar tegelijkertijd voelen we ons alles behalve goed. Is het eigenlijk niet ontzettend krom dat we wanneer we een dag niet lekker in ons vel zitten we dan alsnog streng voor onszelf zijn? Een dag waarop jij baalt van jezelf is het juist extra fijn om wat liever voor jezelf te zijn, om beter voor jezelf te zorgen en om stil te staan bij datgeen wat er wellicht voor zorgt dat jij je zo voelt. Als jij vandaag beter voor jezelf zorgt heb je hier morgen profijt van.

Zo ging ik vroeger om met een off-day…

In het verleden kon ik ontzettend balen van zo’n dag en deze frustraties reageerde ik op mezelf af. Ik moest me niet zo aanstellen, beter mijn best doen en zelfs gedachtes als “je ziet er ook echt niet uit” gingen door mijn hoofd heen als ik voor de spiegel stond. Tegenwoordig sta ik mezelf een “off-day” gewoon toe, want ook deze dagen mogen er zijn. In plaats van gefrustreerd de dag door te gaan probeer ik nu anders om te gaan met vervelende momenten. Door juist iets liever voor mezelf te zijn merk ik dat deze off-day’s sneller weer een stuk positiever kunnen omdraaien. Omhels je dipje. 

Door te accepteren dat je even niet positief in het leven staat, dat de dag niet gaat zoals je graag zou willen en dat dit ook oké is. Je denkt nu misschien; “nee”, ik ga me toch echt niet overgeven aan dit gevoel?! Probeer het eens en ik kan je op het hart drukken dat dit zal opluchten. Zie het vooral niet als falen of als zwak zijn, maar als een krachtige manier om voor jezelf te kunnen zorgen.

Positief omgaan met een off-day

Dus.. je hebt geaccepteerd dat dit niet jouw dag is en dat je niet zo lekker in je vel zit. Probeer nu eens te achterhalen waar je behoefte aan hebt en of alles wat van jezelf ‘moet’ vandaag ook daadwerkelijk vandaag moet. Kan dit niet ook morgen wanneer jouw interne zonnetje weer schijnt? Door juist op deze mindere dagen wat beter voor jezelf te zorgen en te doen waar jij je beter door zal voelen zal je merken dat jouw off-day als sneeuw voor de zon zal verdwijnen.

  • Wees niet te streng voor jezelf; niet alles MOET vandaag en een rotdag hebben betekent niet meteen dat je nergens goed in bent.
  • Zwelg even lekker een momentje in zelfmedelijden als je daar behoefte aan hebt. Dit kan ook echt opluchten.
  • Doe vooral waar jij zin in hebt vandaag, waar je blij van wordt. Ook als dit (als de dag het toelaat) betekend dat je de halve dag onderuit op de bank onverstoord Netflix wil kijken.
  • Investeer in jezelf, want blijkbaar heb je het vandaag even extra nodig en dat is helemaal oké.

Ben jij vanaf nu ook wat liever voor jezelf wanneer je een rotdag hebt?
Pas één of meerdere van deze self-care momentjes toe om even extra goed voor jezelf te zorgen vandaag.


Hoe probeer jij positief om te gaan met een off-day?

Pin It on Pinterest

Share This