Tijdens mijn studie Orthomoleculaire Voeding kwam ik erachter dat veel soorten keukenkruiden ook hele positieve werking kunnen hebben op onze gezondheid. Veel van deze kruiden wordt ook gebruikt als thee, wat betekend dat wij door een aantal kopjes thee per dag van deze specifieke kruiden toe te voegen aan ons dagelijks eetpatroon we tegelijkertijd goed voor ons lichaam zorgen. Voor welke thee ik kies? Dat lees je nu!


Brandnetelthee:

De smaak van deze thee is even wennen, het smaakt heel anders dan bijvoorbeeld rooibos thee, maar het went echt snel. Brandnetelthee heeft een ontgiftende werking op het lichaam, reinigt de urine wegen en gaat bacteriegroei tegen. Daarnaast is deze kruid rijk aan vitamine C, D en aan de mineralen Silicium, Kalium, IJzer en Nitraat. Het schijnt dat brandnetelthee een positieve werking kan hebben op allergische aandoeningen zoals hooikoorts en astma.

Ook is deze thee aan te raden wanneer je als vrouw last hebt van (zware) menstruatie krampen, deze kruiden helpen krampen namelijk verlichten.

Citroenmelisse-thee:

Dit is eigenlijk een hele zachte verwarmende thee. Heerlijk om the drinken voor het slapen gaan aangezien deze kruiden een kalmerende werking hebben. Daarnaast heeft het een positieve werking op ons zenuwstelsel en helpt tegen angst, nervositeit en depressie. Het helpt een hart dat onder stress staat tot rust te komen. Neem hier in de avond dus lekker een kopje thee van!

Zoals ik al zei werkt deze thee verzachtend. Zo heeft Citroenmelisse een verzachtende werking op keelpijn, menstruatiekrampen en maag-darm klachten.

Gemberthee:

Dit is zo lekker om te combineren met bijvoorbeeld een schijfje citroen. Gebruik voor deze thee verse producten en je zal echt genieten van een verwarmend kopje thee. Gember geeft energie en werkt als een sterke antioxidant. Deze thee zal misselijkheid tegengaan, gasvorming of obstipatie tegengaan (niet charmant, maar we hebben er allemaal wel eens last van!) en werkt daarnaast ook ontstekingsremmend.

Kamillethee:

Veel van jullie weten misschien al dat kamille kalmerend werkt. Daarom zou ik je zeker aanraden om deze thee lekker in de avond the drinken! Kamille ondersteunt de spijsvertering, verhoogt de warmte productie en verbetert de stemming. Dat klinkt best fijn toch?

Kaneelthee:

Veel mensen vinden deze smaak wat te heftig voor thee, maar ik ben echt groot fan. Kaneel is mijn favoriete geur en ook in de vorm van thee geeft dit een heel vertrouwd gevoel. Kaneel is een verwarmende geur en smaak, maar heeft daarnaast ook een stimulerende werking op de luchtwegen, stimuleert de ontwikkeling van goede darmbacteriën en remt ontstekingen.

Voor ons als vrouwen zou kaneel ook een verzachtende werking kunnen hebben bij menstruatieklachten.


Waar haal ik mijn thee vandaan?

Het heeft mijn voorkeur om verse gedroogde thee te gebruiken. Vaak haal ik heerlijke thee in huis bij de Simon & Levelt winkel in Amsterdam, hier vind je veel verschillende smaken en kan je alles een keertje uitproberen. Super handig dat je ook gewoon een bestelling online kan plaatsen! Laatst kwam ik ook de online webshop TEA4YOU tegen. Ik heb meteen een bestelling geplaatst, ze hebben zoveel leuke thee soorten. Neem hier vooral een kijkje!


Ik zou je altijd willen aanraden om ook in het drinken van thee alles met mate te doen, teveel van bepaalde kruiden kan juist weer een negatief effect hebben.

Volgen jullie Healthy Wanderlust al op Facebook?
Gebruik #healthywanderlust als je één van mijn gerechten maakt, super leuk om te zien!

Liefs, Merel

Pin It on Pinterest

Share This