Persoonlijk vind ik het heel belangrijk om gezond te leven. Ik hoor vaak verhalen om mij heen van mensen die allerlei crash diëten uitproberen en dit vaak jammer genoeg niet kunnen volhouden. Ik geloof echt dat het hebben of ontwikkelen van een gezonde levensstijl veel verschil kan maken voor je lichaam, maar ook zeker voor hoe je, je voelt. Dit is echt niet moeilijk, maar het is natuurlijk wel handig om een beetje op gang geholpen te worden. Daarom deel ik graag met jullie mijn eigen tips en handvaten!

Ik geloof er in dat het belangrijk is om een goed balans te vinden tussen drukte en rust in je leven, gezond eten en af en toe gewoon eten waar je op dat moment zin in hebt, lekker lui op de bank hangen en voldoende beweging krijgen, maar het aller belangrijkste vind ik gelukkig zijn met jouw eigen levensstijl.

Mijn interesse voor voeding begon al toen ik jong was. Ik ben door mijn moeder altijd al gezond opgevoed en leerde hier ook altijd al veel over, maar pas als puber begon ik echt het belang van een gezonde levensstijl in te zien. Pas toen ik zelf ervaarde wat voor effect ongezond eten op je lichaam had besloot ik dat ik dit anders wilde. Met als gevolg dat ik mij al jaren bezig houd met gezond leven en op welke manier je hier zelf aan kan bijdragen.


Eet gezond, puur en met regelmaat:

Als je net al mij bent dan hou je van eten, doe je dit met liefde meerdere keren per dag en behoren gezellige etentjes tot je favoriete bezigheden. Het kan dan ook wel eventjes wennen zijn om ‘slechte’ voeding uit je leven te schrappen, maar alles went! Wat ik ook heb ervaren is dat je bij het aanpassen van je levensstijl je open moet staan voor nieuwe dingen. Het eten van nieuwe en misschien nog onbekende producten, het leren koken op een andere manier en het aanpassen van je leef en eet ritme. Hoe mijn persoonlijke leef en eet ritme eruit ziet bewaar ik tot een ander artikel, zodat ik hier wat dieper op in kan gaan.

Om je een beetje te inspireren om gezond, puur en lekker te eten deel ik hier een aantal foodblogs met je waar ik zelf ook regelmatig leuke tips en ideeën vanaf haal. Gewoon lekker groen, Uit Pauline’s keuken, Chicks love food & I Love Health.

Klinkt heel logisch, maar het is echt één van de belangrijkste tips: drink gedurende de dag genoeg!

Met regelmaat wat eten? Yes! Mijn eigen ervaring is dat wanneer je ervoor zorgt dat je gedurende de dag een aantal kleine maaltijden/snacks eet je langer een verzadigd gevoel zal hebben. Wat ook betekend dat je minder last zal hebben van de welbekende vreetbuien. Je kent ze vast wel? Je hebt geen controle meer over jezelf en dus moet en zal die hele rol koekjes op gaan! Wil je ervoor zorgen dat dit je niet meer overkomt? Zorg dan dat je altijd gezonde snacks mee hebt voor onderweg. Hierdoor voorkom je dat je gaat snoepen wanneer je trek krijgt. Lees voor inspiratie dan zeker het artikel ’10 x gezonde tussendoortjes’.

Beweeg genoeg en doe vooral iets wat je leuk vindt:

Zoals we allemaal weten is genoeg beweging goed voor ons lichaam. Beweeg daarom dagelijks en kies een leuke sport uit. Met de nadruk op leuk, ga iets doen waar je gelukkig van wordt. Sporten doe je vaak meerdere keren per weer en als je dit met tegenzin doet moet je echt over een enorme hoop zelfdiscipline bezitten om dit vol te houden.

Wees realistisch en stel een gezonde levensstijl als doel in:

Misschien heb je hier net als mij een beetje last van, de alles of niets mentaliteit. Als ik iets in mijn hoofd heb dan ga ik er ook meteen voor de volle 100% voor. Ook met sporten heb ik dit ervaren, van 2 week in de week zwetend in de sportschool gaan, liep ik voor dat ik het wist zo’n 4 tot 5 keer in de week de deur plat. Niks mis mee, don’t get me wrong, als het werk en je voelt je er prettig bij dan kan ik dit alleen maar aanmoedigen. Wat ik bedoel te zeggen is, zet geen doelen voor jezelf die niet haalbaar zijn. Blijf gemotiveerd door het ontwikkelen van een gezonde levensstijl als doel in te stellen voor jezelf en ervaar al het goeds dat hier uit voort komt!

Geniet:

Gelukkig zijn is ontzettend belangrijk in het leven. Jouw eigen levensstijl heeft daar een groot effect op, het beïnvloed je manier van denken, je manier van doen en hoe je, je voelt. Daarom is het echt van belang dat je kiest voor een levensstijl die bij je past en een positief en gezond effect heeft op je leven. Ontdek welk eten jij lekker vindt, wat voor schema en routine bij jou als persoon past, welke sport je leuk vindt, welke doelen je wilt bereiken en eet soms ook gewoon lekker waar je zin in hebt! Wees niet te streng voor jezelf, af en toe een stuk chocolade taart of wat lekkers bij de koffie is echt geen ramp. Geniet daar dan ook vooral extra van!

Plan vooruit:

Een hele goede tip die ik je kan geven is om je maaltijden vooruit te plannen. Neem op zondag bijvoorbeeld de komende week door en maak een boodschappenlijstje met alles wat je nodig hebt. Zo weet je zeker dat je gezonde maaltijden op tafel kan toveren, zorg je zelf voor een voedzame lunch om mee te nemen naar je werk of school, dat je gezonde snacks mee hebt voor onderweg en voorkom je het o-zo-gevaarlijke ‘boodschappen doen met een lege maag’ situatie.

Vermijd zoveel mogelijk suiker in je leven:

Suiker is ontzettend slecht voor je gezondheid en wordt daarom ook wel één van de grootste drugs ter wereld genoemd. Af en toe wat suiker kan niet veel kwaad, maar veel mensen zijn zich er niet eens van bewust dat ze verslaafd zijn aan suiker. Deze verslaving zorgt ervoor dat je constant bezig bent met eten en gedurende de dag regelmatig trek hebt in zoete en hartige snacks. Waarom het beter is om suiker uit je leven de mijden en hoe je dit doet lees je hier.

Leef! Maar neem ook genoeg rust:

Wat ik, als bezig bijtje, door de jaren heen heb geleerd is dat het belangrijk is om balans te hebben in je leven. Doe genoeg leuke dingen, geniet van de mensen om je heen en wees altijd in voor gezelligheid! Zorg er daarnaast voor dat je goed luistert naar je lichaam, merk je dat je al een aantal dagen moe bent neem dan echt een avondje rust en ga lekker vroeg je bed in. Stress zorgt er in veel gevallen voor dat je verkeerd gaat eten, minder eet en daarna opeens weer veel en voor je het weet is je belangrijke regelmaat verdwenen. Zorg er dus voor dat naast alle drukte in je leven, genoeg rust voor jezelf ontwikkelen ook een prioriteit wordt.


Dit zijn een aantal tips die ik graag met jou wilde delen en hopelijk inspireert dit genoeg om zelf ook het belang van een gezonde levensstijl in te zien. Ik ben geen specialist op dit gebied, maar deel graag de kennis die ik door de jaren heen heb opgedaan en wat voor mij persoonlijk goed werkt.

Wat doe jij om zo gezond mogelijk te leven? 

Volgen jullie Healthy Wanderlust al op Facebook?
Gebruik #healthywanderlust als je één van mijn gerechten maakt, super leuk om te zien!

Pin It on Pinterest

Share This