De feestdagen beleven we allemaal op ons eigen manier, de een is er gek op en de ander slaat deze dagen liever over. Whatever feels right for you, that’s okay. Het kan zijn dat je hele warme herinneringen hebt aan deze dagen of dat je hier juist niet met een fijn gevoel op terug kijkt, ik hoop dat je weet dat hoe jij de feestdagen beleeft niet ergens aan hoeft te voldoen. Ik hoop dat ze dit jaar gevuld zijn met precies dat waar je behoefte aan hebt. Ik deel graag mijn 5 tips met je hoe je meer mindfulness tijdens de feestdagen kan ervaren.


Mindfulness in lichaam, geest en het dagelijks leven tijdens de feestdagen

Toen ik onlangs een klein onderzoekje deed onder mijn volgers op Instagram hoorde ik vaak terug dat de drukte en de verwachtingen die we van onszelf hebben, van de feestdagen hebben of de druk van verwachtingen die we vanuit anderen denken te ervaren een negatieve effect kunnen hebben op onze gemoedstoestand tijdens de feestdagen. Ik zag een aantal vragen ook vaker terugkomen:

  • Hoe vind ik nou meer tijd voor mezelf?
  • Of hoe kan ik de feestdagen met meer rust, plezier en een tevreden gevoel beleven?
  • Wat doe ik wanneer ik mij helemaal niet zo gelukkig voel en ik overal gelukkige beelden voorbij zien komen?

Liever luisteren? Beluister de podcast #45 hierover via Spotify
(Ook te beluisteren via Apple Podcasts)


Tip 1: bewaak je energie

Mijn eerste tip is – en dit is tevens iets wat we vaak lastig vinden tijdens deze tijd van het jaar – bewaak je energie. Wees je bewust van jouw energie management.

Het kan helpen om specifiek voor deze tijd van het jaar je bewust te zijn van wat voor jou energie slurpers zijn en energie gevers. Maak hier eventueel een lijstje van in je telefoon of in een notitie boekje. Kortom: wat kost je juist veel energie en waar haar je energie uit? Waarom is dit helpend? Omdat jij vanuit liefde voor jezelf en goed voor jezelf willen zorgen vervolgens jouw energie-balans beter kan bewaken. Weet je dat je een aantal dagen tegemoet gaat die ook veel energie zullen kosten? Plaats daar dan een energie gever tegenover, plan dit desnoods in, je mag hier echt prioriteit aan geven.

Bonus tip: plan heel bewust momenten voor jezelf in, creëer deze momenten ook. Wanneer je weet dat je naast alle momenten waarop energie naar buiten gaat, jij ook momentjes voor jezelf hebt gepland waarop je precies kan doen waar jij zit in hebt of waarin je even helemaal niets hoeft, zal dat al veel innerlijke rust geven.

Tip 2: zoek bewust de stilte op

Zoek wat meer de stilte op. En dat benoem ik met twee redenen. In de stilte, vind je kalmte in de chaos, daar kan je simpelweg even zijn, diep ademen en je schouders laten zakken, je hoeft er niks, je mag er even loslaten. Een klein momentje stilte zonder afleiding, een kop thee in je handen en even voor je uit staren. Letterlijk even een break voor je mind in tijden van veel prikkels van buitenaf.

Maar zoek ook de stilte op en herstel de vaak verstuurde verbinding tussen je lijf, hart en hoofd. Wat voel je? Welke emoties ervaar je en wat kan je hier juist van leren? In stilte weer even de verbinding met jezelf op zoeken geeft je vaak de antwoorden over wat je nodig hebt. Dat is het moment waarop je jezelf de vraag kan stellen: wat is het wat ik nu graag wil? Waar zou ik me nu gelukkig, tevreden, rustig en veilig bij voelen?

Tip 3: Omarm imperfecties voor meer mindfulness

Omarm de imperfecties. Wees content met imperfecties. Er zijn vaak hele hoge verwachtingen van deze dagen. Waar je zelf aan moet voldoen of waar deze dagen aan zouden moeten voldoen. Het komt vaak voort uit het streven naar perfectie, zelf willen voldoen aan de verwachtingen of de dagen beleven zoals je dat zelf verwacht of hoe je dat om je heen ziet.

Weet dat je vrij bent om deze dagen te ervaren zoals je dat wilt. Hoe wil je deze tijd ervaren? En wat draagt daar echt aan bij? Zijn dat de tot in de puntjes opgemaakte borden, de hoge stapels cadeaus onder de bomen, dat 7 gangen kerstdiner waardoor je zelf uitgeput aan tafel zit, de outfit die je draagt die voldoet aan het thema feestelijk, maar waar je je misschien niet prettig in voelt?

Je kan de rust, vreugden, liefde, het plezier terugbrengen en verhogen door de imperfecties te omarmen. Door stil te staan bij wat echt voor geluk, liefde, verbinding, gezelligheid en dankbaarheid zorgt. Door elkaar daar ook in vrij te laten en daar juist verbinding in te vinden. Ik hoop dat je dit een beetje meer voor jezelf kan creëren en je daar ook anderen in inspireert, deze verbinding met jezelf alleen al kan je zoveel meer rust en acceptatie geven. Create your own magic.

Tip 4: stap af en toe eens bewust van de automatische piloot af

Mijn vierde mindfulness tip vind ik persoonlijk een hele fijne tip. Stap af en toe even bewust van de automatische piloot af, druk voor jezelf even de rem in en las een 5 minute break in. Stap even uit het moment, uit de situatie, uit de drukte met familie, vrienden of collega’s als je daar behoefte aan hebt en wees even 5 minuten met jezelf.

Natuurlijk kan je ook een mini break inlassen en een meditatie of ademhalingsoefening voor 5 minuten doen. Ik gebruik hier zelf de app Calm voor. Gun jezelf zulke momentjes, zodat je ook meer alles in het hier en nu kan beleven, bewuster kan genieten en beter kan aanvoelen wat je nodig hebt.

Tip 5: Creëer een balans tussen alles dat ‘moet’ en ‘wat je nodig hebt’.

Hoe is dit balans nu voor jou? Ben je voornamelijk gefocust op wat moet? Of is er ook ruimte voor wat je nodig hebt? Waar mag je aandacht en energie meer naar uit gaan? Vergeet je jezelf en wat jij nodig hebt niet in al wat moet.

Dus stel jezelf ook de vraag: hoe wil ik dit de komende tijd beter gaan bewaken? Wat kan ik zelf doen om hier een positieve verandering in teweeg te brengen? Jouw acties vanuit de intentie om meer mindfulness terug te brengen in je hoofd, je lijf, je hart en tijdens de feestdagen is war hierin het verschil zal maken.


Lees ook: Na de feestdagen weer in balans? Deze tips zullen je helpen.

Pin It on Pinterest

Share This