Al jaren loop ik met het idee om vegetariër te worden. Niet omdat ik vlees niet lekker vind, sterker nog, ik vind het vaak hartstikke lekker! Al een aantal maanden geleden ben ik gestopt met het eten van rund en varkensvlees en eigenlijk eet ik alleen nog af en toe kip. Niet alleen vanwege de schadelijke stoffen die bewerkt vlees kan bevatten, maar ook vooral omdat ik zo min mogelijk deel wil uitmaken van het dierenleed in Nederland. Ik vind het niet nodig dat een dier met veel pijn en angst aan zijn einde moet komen, alleen zodat ik kan genieten van een stukje vlees op mijn bord.
Dat bewerkte vleesproducten slecht kunnen zijn voor je gezondheid is inmiddels door veel verschillende onderzoeken bewezen. Hier ga ik later in een ander artikel verder op in, voor nu wil ik je graag helpen de stap naar het worden van vegetariër te verkleinen. Want echt, het is misschien even een kwestie van wennen, je kan echt prima zonder vlees leven en ook nog eens heerlijk, gezond en verantwoord eten!
BOUW HET RUSTIG AF:
Vind jij het lastig om van de één op andere dag te stoppen met het eten van vlees en/of vis dan zou ik je aanraden om dit rustig af te bouwen. Ga van 5 keer in de week vlees eten naar 3 keer, van 3 keer in de week naar nog maar één keer per week en voor je het weet ben je er zo aan gewend om geen vlees/vis/kip meer te eten dat je die één keer per week ook makkelijk kan overslaan. Persoonlijk ben ik een aantal jaar geleden al gestopt met het eten van varkensvlees, daarna rund en nu eet ik alleen nog af en toe kip of vis, maar ook hier wil ik uiteindelijk vanaf. (Nobody’s perfect) De vele vleesvervangers die je in de supermarkt kan kopen vind ik ook nog eens vaak heerlijk dus dan is de keuze voor mij nog makkelijker gemaakt.
HOE VERVANG JE VLEES IN JE DAGELIJKSE EETPATROON?
Wanneer je opeens stopt met het eten van vlees dan lijkt het misschien een tijdje alsof er iets mist op je bord en je geen verzadigd gevoel hebt na het eten. Dit is echt een kwestie van wennen en even research doen hoe je vlees kan vervangen voor iets anders. Lucky you, tegenwoordig zijn er enorm veel vleesvervangers! Kies bijvoorbeeld vleesvervangers van de merken: Vegetarische slager, Tivall, Valess, Vivera of kies voor het huismerk van jouw supermarkt. Belangrijk om hierbij op te letten is of deze producten naast ijzer en eiwit ook vitamine B12 en/of B1 bevatten.
AAN DE SLAG MET VEGETARISCHE RECEPTEN:
Er zijn een aantal etenswaren die goed zijn om te eten wanneer je niet meer via vlees je dagelijkse portie eiwitten en ijzer binnen krijgt. Zorg er daarom voor dat je jouw nieuwe eetpatroon verreikt met bijvoorbeeld eieren, noten, pitten, peulvruchten, kaas, soja of tofu.
UITETEN GAAN OF BIJ IEMAND ANDERS ETEN?
Dit zijn misschien wel de lastigste momenten. Bereid je van te voren even voor als je uit eten gaat, wat staat er op het menu en is er genoeg keuze voor jou. Als je bij iemand anders gaat eten kan je, je soms bezwaard voelen dat zij rekening moeten houden met jouw eetwensen. Sta hier open in, informeer de gastheer/vrouw zodat zij niet op het laatste moment pas weten wat jij wel of niet eet en stel eventueel voor te helpen of iets mee te brengen.
ONTHOU WAAROM JE VEGETARISCH BENT GEWORDEN:
Waarom heb jij de keuze gemaakt om geen vlees, kip en/of vis meer te eten? Voor sommige mensen gaat het echt alleen om hun eetpatroon en gezondheidsredenen, andere gaan nog een stapje verder en besluiten bijvoorbeeld om ook geen leer meer te dragen. Wanneer jij echt vastberaden bent en de reden waarom je vegetarisch bent geworden belangrijk genoeg vindt dan kan jij de ‘moeilijke’ momenten makkelijk aan!
“Many years ago, I was fishing, and as I was reeling in the poor fish, I realised, ‘I am killing him – all for the passing pleasure it brings me. Something inside me clicked. I realised, as I watched him fight for breath, that his life was as important to him as mine is to me.”.
PINTEREST ER OP LOS, DOE INSPIRATIE OP!
Zoals ze wel eens zeggen, een goede voorbereiding is het halve werk! Koop daarom wat leuke kookboeken, scroll Pinterest door voor de nodige inspiratie en kijk wat er op google allemaal te vinden is over het onderwerp ‘vegetarisch’. Schrijf alle leuke en handige tips op en bewaar de lekkere recepten die je tegenkomt. Als jij van te voren weet wat voor heerlijke vegetarische creaties je in de keuken kan gaan maken zal je hier ook veel meer plezier in hebben en zorg je ervoor dat je goed voorbereid de supermarkt ingaat! TIP: Koop het kookboek Veg! Heel veel liefde voor dit boek én genomineerd voor beste kookboek van het jaar, terecht!
TREK JE NIETS AAN VAN DE MENING VAN ANDERE. ECHT NIET.
Wat ik vaak merk aan mensen om mij heen is dat ze vegetarisch eten maar moeilijk en ongezond vinden. Wanneer ik ze echter uitleg waarom dit zeker niet het geval is draaien ze vaak wel bij. Doe vooral wat voor jou goed voelt en waar jij voor wil staan. Ik besef mijzelf heel goed dat ik niet iedereen in Nederland kan overtuigen en informeren over al het dierenleed dat er in dit land (en over de hele wereld) plaatsvindt, maar ik kan wel heel makkelijk zelf de keuze maken om hier zo min mogelijk aan mee te doen en bewustere keuzes te maken. Veel van mijn familie en vrienden eten gewoon vlees en dit respecteer ik, maar wie weet inspireer ik andere wel om hier toch wat meer over na te denken.
Zo, dat was het dan, hopelijk heeft dit jullie een beetje geholpen. Toen ik zelf een tijd geleden wat research over dit onderwerp aan het doen was kwam ik meerdere keren de volgende quote tegen en die inspireert mij nog steeds enorm!
Volgen jullie Healthy Wanderlust al op Facebook?
Gebruik #healthywanderlust als je één van mijn gerechten maakt, super leuk om te zien!
[…] ik vegetariër werd (eigenlijk pestoctariër) viel een lekkere burger natuurlijk van mijn ‘to eat’ lijstje af. […]