Hi lieve jij, leuk om je hier (weer terug) te zien. Ik hoop dat alles goed met je gaat! Dat je gezond, gelukkig en content bent terwijl we met zijn alle door deze gekke (zacht uitgedrukt) fase in het leven heen gaan. We doen dit met zijn alle, we maken het allemaal mee, we lezen het nieuws, we voelen de angst en de zorgen en zien van veraf of van dichtbij wat de impact is van COVID-19. We doen het met zijn alle, maar toch maken we het allemaal op onze eigen manier mee. En dat is oké, dat wil ik je op het hart drukken. Niet alleen om je te vertellen dat het helemaal oké is om je te voelen zoals je voelt, maar ook met de hoop dat we elkaar hierin kunnen respecteren. In dit artikel hoop ik je te inspireren om juist open te staan voor de waardevolle lessen die je tijdens deze periode kan leren. Lees je mee?


Deze 5 vragen kan je jezelf stellen om waardevolle lessen te leren tijdens de COVID-19 periode

Als je ervoor open staat (en durft te staan) kan je veel waardevolle lessen halen uit deze periode. Over jezelf, anderen, over de wereld waarin je leeft en de maatschappij waar je deel van uitmaakt. En voordat je denkt: ‘ah nee, toch niet weer iemand die mij komt vertellen dat ik zoveel mogelijk uit deze periode moet halen?’. Geen zorgen, dat is het laatste wat ik wil doen, want hoe jij en daarmee ieder ander omgaat met deze tijd dat doen we allemaal op ons eigen manier. Dat is niet goed of fout.

We gaan als individu, als mens, allemaal anders om met het ervaren van emoties zoals angst, verdriet, boosheid of juist vreugde. We gaan ook allemaal anders om met het ervaren van stress, eenzaamheid of onrust. We gaan zelfs allemaal anders om met het ervaren van rust en – misschien wel door deze periode en maatregelen – het leven in een slow down tempo. Hoe jij hiermee omgaat, dat is aan jou, het enige wat ik hoop is dat je goed voor jezelf zorgt en dat jouw manier van leven goed voor jou voelt.

“There is no rainbow without the rain. And after rain comes sunshine.”

Om mij heen hoor ik (en ik ervaar dit net zo) dat veel mensen juist nu erg genieten van het kneuterige leven, de slow down momenten, niks moeten en ze zijn voor hun gevoel eindelijk even geland, ze worden niet zo geleefd. Het is lastig om hier van te genieten, om dit uit te spreken, want het schuldgevoel knaagt wetende dat er zoveel ellende en verdriet is bij anderen om ons heen. Er is niks mis met het mooie willen vinden en zien in elke dag. Op dagen waarop de zon schijnt en wanneer het regent.

Hoe waardevol is het om ondanks de ellende (in deze tijd en in andere fases van het leven) de mooie lessen eruit te pikken, te genieten van de liefdevolle momenten, waarde toe te voegen aan je dag, de relatie met jezelf en anderen te versterken en open te kunnen staan voor wat iets je juist kan opleveren? Ik hoop dat deze 5 vragen je inspireren om je ogen hiervoor te openen en een positieve wending geven aan je dag.


Stel jezelf de volgende 5 vragen:

1. Waar ben ik dankbaar voor?

Stel jezelf en elkaar juist in deze tijd de vraag: waar ben ik en waar ben jij dankbaar voor? Ondanks de donkere dagen, de zorgen of het verdriet dat je ervaart, wat maakt je een rijk mens? Waar geniet je van? Waardoor voel je liefde? Wat maakt je blij? Hier stil bij staan voegt waarde toe aan je dag en aan het gesprek dat je met anderen hebt. Het opent je ogen om de kleine (soms zo vanzelfsprekende) geluksmomenten te herkennen en het geluk te kunnen ervaren.

2. Wat vind ik belangrijk en zou ik willen vergroten/verrijken en wat zou ik willen loslaten? 

De afgelopen weken hebben we allemaal moeten wennen aan een nieuwe vorm van ‘het normale’ leven (voor nu). Het leven dat zo vanzelfsprekend was, is opeens veranderd en dat vraagt om aanpassingsvermogen. Verandering vinden we als mens vaak lastig en het vergt meer van ons dan we wellicht willen toegeven, aan onszelf en de ander. Het is tevens een mooi moment om te reflecteren, gebruik hier ook de volgende vraag voor.

Wat vind je eigenlijk echt belangrijk in het leven? Wat zijn je kernwaarden in het leven? (Hier ga je tijdens het 12-weekse Online programma ook mee aan de slag) En wat zou je juist graag willen vergroten in je leven? Maar ook: waarvan heb je gemerkt dat je iets niet mist of wat jou belemmert in je doen en laten? Wat zou je willen loslaten? Zie deze periode als een mooi moment om hier eens bij stil te staan en keuzes te maken die bijdragen aan jouw welzijn en liefdevolle manier van leven.

5 x vragen die je waardevolle lessen leren tijdens de COVID-19 periode #2

3. Wat is mij opgevallen aan mezelf tijdens deze COVID-19 periode? 

Deze vraag sluit mooi aan op de vraag over jouw kernwaarden. Wat is je opgevallen aan jezelf de afgelopen weken? Zowel de dingen die je positief hebben verrast of waar je tegenaan bent gelopen. Juist door deze antwoorden leer je jezelf beter kennen en leer je hoe je beter voor jezelf kan zorgen. Zie ‘ergens tegenaan lopen’ niet als iets negatiefs of als iets dat afdoet aan wie je bent, want door deze kennis weet je simpelweg beter hoe je in het vervolg keuzes kan maken die wel bijdragen aan het gewenste resultaat.

Sta eens stil bij je eigen behoeftes, verlangens en dromen. Als je hier voor open durft te staan bied je jezelf de mogelijkheid om hier actief op in te spelen. Zo haal je tijdens deze COVID-19 periode meer uit jezelf en het leven.

Health is adding a level of intention to every area of your life.

4. Hoe kan ik dicht bij mezelf blijven en innerlijke rust creëren? 

Best lastig hé? Zeker wanneer er zoveel om je heen gebeurt. Het kan ontzettend waardevol zijn om juist nu te investeren in het creëren van innerlijke rust. Door de connectie met je hoofd, lijf en hart als geheel op te zoeken en dit te versterken. Door dicht bij jezelf te blijven kan je betere keuzes maken (vanuit jezelf en voor jezelf) en goed voor jezelf zorgen. Wat heb jij hiervoor nodig? Plan deze momenten eens vaker bewust voor jezelf in. In de 3-delige podcast reeks ‘Dicht bij jezelf blijven’ hoop ik je hierbij te kunnen helpen.

5. Hoe kan ik met simpele acties/aanpassingen waarde toevoegen aan de dag of relatie met anderen?

Mooi moment om jouw Growth Mindset te activeren! (Ook dit leer je uitgebreid in het 12-weekse Online Coaching Programma) Hoe kan je juist in deze periode met simpele acties en aanpassingen waarde toevoegen aan hoe je de dag of hoe je de connectie met anderen ervaart? Het is de kracht van echte aandacht om de kleine momenten en dingen in jouw leven te vergroten, om hier meer waarde aan toe te voegen. Train je Growth Mindset door jezelf uit te dagen om in mogelijkheden te denken en waarde (liefde, positiviteit of bijvoorbeeld rust) toe te voegen aan je dagelijkse manier van leven en hoe je jouw relatie met anderen ervaart. Soms maken de kleine acties het grootste verschil!


Ik hoop dat ik je met deze vragen inspireer om juist waardevolle lessen over jezelf, anderen en de wereld om je heen te leren tijdens de COVID-19 periode. Zo kan je waarde toevoegen een jouw eigen liefdevolle leven.

Pin It on Pinterest

Share This