Tegenwoordig zie je de woorden self-love en self-care steeds meer opduiken op social media. Niet alleen door mensen zelf, maar ook in reclame. Bedrijven spelen natuurlijk haarfijn in op deze nieuwe ontwikkeling. Ik kan het persoonlijk alleen maar toejuichen. More self-love please. Toch gaat zelf-liefde voor mij dieper dan af en toe een maskertje gebruiken of een moment voor jezelf inplannen (lees: zelf-liefde volgens reclames). Zelf-liefde is jezelf iets beloven. Iets wat jou voor de rest van je leven zal helpen.


ZELF-LIEFDE IS JEZELF BELOVEN DAT JIJ ER MAG ZIJN

Zelf-acceptatie en liefde voor jezelf lijkt met elkaar hand in hand te gaan. Toch is dit iets waar veel mensen (ontzettend) veel moeite mee hebben. Ook ik herken dit. Hoe lastig is het om alles van jezelf te accepteren terwijl je constant om je heen ziet hoe het beter kan, mooier kan, gelukkiger kan of slimmer kan? De meeste plaatjes op social media zijn natuurlijk ook zo ingesteld, the bright side of life. Al weten we natuurlijk heel goed dat dit niet het realistische plaatje is. Zelf-liefde is jezelf beloven dat dit ook niet hoeft.

Jezelf beloven dat je er mag zijn. Op alle ‘positieve’ en ‘negatieve’ vlakken. Op de gelukkige en ongelukkige momenten. Op de energieke en futloze momenten. Zien dat je perfect bent zoals je bent, ook als dat niet altijd even makkelijk is. Wat ik hiermee bedoel? Soms baal je gewoon. Je baalt van jezelf, zit niet lekker in je vel of bent niet tevreden met jezelf. Weet ook dat deze momenten erbij horen, maar dit betekent niet dat jij zoals je bent niet alsnog een portie zelf-liefde verdiend.

ZELF-LIEFDE IS FRUSTRATIES ACCEPTEREN

Herken jij dit? Dat je zo gefrustreerd kan zijn met jezelf dat je ook ontzettend boos kan zijn naar jezelf toe. Als iets niet lukt, je iets niet goed doet of je niet vindt dat je er mooi uitziet? Deze momenten kennen we allemaal. Geloof mij. Wellicht is het wel de grootste uitdaging om deze frustraties te accepteren en om te zetten in iets positiefs of om dit los te laten. Zelf-liefde is jezelf beloven dat je er ondanks deze (dagelijkse) frustraties mag zijn.


HOE IK MIJZELF MEER ACCEPTEER?

Ook ik maakte mijzelf deze belofte. Mensen die mij goed kennen weten dat ik bepaalde doelen voor ogen heb en ik bereid ben hier heel hard en veel voor te werken. Dit is ontzettend fijn (want ik werk aan mijn droom), maar ik kan hierin ook erg hard zijn voor mezelf. Ik moet namelijk presteren. Altijd. Hier komt zelf-liefde en zelf acceptatie om de hoek. Ik leer mijzelf te accepteren door niet hard te zijn van mezelf. Vooral ook om de mindere dagen te accepteren en mijzelf ook deze momenten te gunnen. Het hoeft niet alleen succesvol te zijn of ik hoef niet altijd veel energie te hebben. Hoe erg ik hier dan ook van baal, het is oké. Ook dit mag ik voelen en ook zo mag ik zijn.

Waarom ik dit artikel schrijf? Als een #selfloveclub reminder om elke dag een beetje aandacht te besteden aan liefde voor jezelf en zelf acceptatie. Net zoals ik dit zelf blijf doen. Elke dag weer. Geloven in jezelf, houden van jezelf en jezelf accepteren maakt jou zo ontzettend krachtig. Niets of niemand kan dit van jou afnemen.


Maak jij deze belofte ook aan jezelf?
Bekijk hier alle #selfloveclub artikelen.

Pin It on Pinterest

Share This