Ik deel niet enkel de boodschap ‘wees liever voor jezelf’, omdat ik uit eigen ervaring weet hoeveel positief verschil dit kan maken, maar ook omdat ik weet dat er wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar het positieve effect van op een liefdevolle manier met jezelf communiceren. Zelfcompassie. Met compassie met onszelf omgaan is iets waar we doorgaans allemaal naar op zoek zijn, maar zijn we ook bereid om hier moeite voor te doen? Zijn we ook bereid om te onderzoeken wat ‘liever voor onszelf zijn’ daadwerkelijk betekent? Waarom het belangrijk is om grenzen te stellen en deze te bewaken? En durven we het aan om onze eigen imperfecties niet langer te bestempelen als iets negatiefs? Zelfcompassie is een waardevol onderdeel van zelfliefde en in dit artikel vertel ik je hier meer over.


Zelfcompassie: wat er gebeurt als je tegen jezelf zegt ‘ik ben genoeg

Al eerder schreef ik het veel gelezen artikel: waarom zelfliefde dapper is, waarin ik benoem dat het knap is om meer compassie voor jezelf te hebben. Compassie voor andere hebben gaat ons over het algemeen een stuk makkelijker af. Voor onszelf zijn we strenger en op onszelf hebben we veel vaker kritiek. In haar boek ‘De moed van imperfectie’ omschrijft professor Brené Brown dat het woord ‘compassie’ afstampt van de Latijnse woorden cum en pati, die letterlijk ‘mede-lijden’ betekenen. Volgens haar is compassie geen automatische reactie. Ervaren we gevoelens als angst, schaamte of verdriet dan kan dit proces omschreven worden als ‘lijden’. Een eerste natuurlijke reactie op deze emoties is dat we onszelf proberen te beschermen. Dit doen we bijvoorbeeld door iets of een ander hiervan de schuld te geven of we proberen de pijn die we voelen te ontkennen.

Wat we ook doen wanneer we ons ergens voor schamen, ergens verdriet om hebben of ergens bang voor zijn: we nemen het onszelf kwalijk. Het zijn emoties die we niet willen voelen, waarvan we niet weten hoe we er mee om kunnen gaan, want een snelle oplossing is er meestal niet. We zien onszelf niet graag als iemand die ergens bang voor is, die fouten maakt, die moet toegeven dat iets niet lukt of die ergens minder goed in is dan een ander. En daar kunnen we ontzettend van balen. In een wereld waarin we voortdurend naar bevestiging van buitenaf op zoek zijn, die ons het gevoel geeft dat we goed genoeg zijn, zijn dit niet de emoties of de aspecten van onszelf die ons hierbij helpen. Het zijn daarom aspecten van onszelf die we bestempelen als slecht en negatief. Het zijn de delen van onszelf die ons kwetsbaar maken en dat is niet iets waar ons brein gek op is.

Zelfcompassie helpt je om te groeien

Alleen, hoe kunnen we verder groeien in het leven of voorkomen dat we dezelfde fouten in de relaties met anderen of op het werk blijven maken als we deze ‘zwaktes’ niet onder ogen durven te komen? Door jezelf hier voortdurend op te bekritiseren voed je niet enkel je eigen onzekerheid, je geeft jezelf ook niet de mogelijkheid om te ontdekken hoe je in het vervolg het beste zou kunnen omgaan met deze aspecten van je zijn of de emoties die je voelt? Je geeft jezelf ook niet de mogelijkheid om je gedrag en gedachtes te veranderen zodat je in de toekomst wel nieuwe stappen kunt zetten. Voortdurend negatieve self-talk op jezelf loslaten is jezelf te kort doen en hierdoor houd je jezelf (onbewust) ontzettend tegen. Tuurlijk, wellicht voel je je op de korte termijn beter door je eigen ‘zwaktes’ te negeren of de pijn die je voelt te verdoven, maar de onzekerheid hierover draag je wel degelijk met je mee.

Dit is waar zelfcompassie om de hoek komt kijken. Wil je jezelf de mogelijkheid geven om meer te groeien in het leven? Om het leven te leven waar je echt gelukkig van wordt, maar waarvoor je eerst nieuwe stappen zult moeten zetten. Om jezelf niet constant een extra schop na te geven wanneer je onzeker voor de spiegel staat of om jezelf de bevestiging te kunnen geven dat je goed genoeg bent zoals je nu bent. Het begint bij vriendelijker voor jezelf zijn, het draait om acceptatie. Om onszelf met liefde te behandelen in plaats van ons eigen spiegelbeeld, handelingen, prestaties of emoties enkel met de kritische bril op te bekijken. En dit is een bewuste keuze.

Zelfcompassie: wanneer je tegen jezelf zegt 'ik ben genoeg' | Zelfliefde tip

Dit is wat liefdevol communiceren met jezelf je kan brengen

Luister de podcast: negatieve self-talk aanpakken waar ik je meer vertel over het effect van zelfkritiek en waarom sociale vergelijking hier hedendaags een grote rol in speelt. Door inzicht te krijgen in je eigen negatieve self-talk geeft dit je de mogelijkheid om dit om te buigen naar een positieve manier van communicatie met jezelf en het creëren van helpende gedachtes. Zodat je niet enkel nog afhankelijk bent van de bevestiging van buitenaf die bijdraagt aan je eigenwaarde. Ook stel ik je tijdens deze podcast een krachtige vraag. Luister je mee? 

Een mooie oefening hiervoor: word je eigen beste vriendin

En mocht je denken: van teveel mededogen voor mezelf hebben word ik lui en en zelfzuchtig. Stel jezelf dan eens deze vragen: word je er gelukkiger van wanneer je jezelf toespreekt met zelfkritiek? Krijg je meer vertrouwen in jezelf door je eigen onzekerheid en fouten constant onder een vergrootglas te leggen en jezelf hier vervolgens even flink voor te straffen? Ga je met een fijner gevoel de deur uit wanneer je jezelf net vertelt hebt ‘dat je er echt niet uitziet vandaag‘ terwijl je voor de spiegel stond? Daar heb je je antwoord. Wanneer je jezelf met compassie behandeld kun je jezelf vragen waar je behoefte aan hebt, wat je zou helpen om te kunnen groeien of hoe je een situatie voortaan beter kan aanpakken. Zonder alles wat je doet te bestempelen als ‘goed’ of ‘fout’ en zonder je eigen onzekerheid steeds te voeden.


Mijn boek ‘Self Love Talk’ (verschijnt in oktober 2019) zal je hierbij helpen. Een no-nonsense guide voor een liefdevolle levensstijl waarbij op een liefdevolle manier met jezelf communiceren centraal staat. Houd de website in de gaten voor de leuke pro-order actie die binnenkort online zal verschijnen!

Bron: De moed van imperfectie – Brené Brown
Image credits: Vlad Teodor/Shutterstock

Pin It on Pinterest

Share This