Tijdens de lange donkere dagen van de winter kun je je wat vaker down voelen, wat minder levensenergie hebben en minder geluk ervaren.Als de zon straks weer wat meer gaat schijnen zal dit in de meeste gevallen gewoon overgaan maar het liefst wil je je natuurlijk ook in de winter gelukkig voelen. De mate waarin je gelukkig bent kun je grotendeels zelf beïnvloeden. Je voeding speelt daar een grote rol in. Kun jij wel wat extra geluk gebruiken? In dit artikel lees je hoe je dat doet!


Hormonen die je geluksgevoel beïnvloeden

Of je gelukkig bent is van verschillende zaken afhankelijk, maar in ieder mens zijn hormonen aanwezig die jou staat van geluk beïnvloeden. Hormonen zijn stofjes die veel belangrijke functies en processen in je lichaam regelen. Ieder lichaam bevat veel soorten hormonen die weefsels en organen aansturen en bepaalde processen in je hersenen beïnvloeden. Ze zijn betrokken bij onze vetverbranding, onze gemoedstoestand, stofwisseling en bij nog veel meer processen. Hoe beter je hormoonhuishouding in balans is hoe lekkerder je je voelt.

De gelukhormonen

Er zijn 5 soorten hormonen die onze mate van gelukkig zijn beïnvloeden. Deze worden ook wel gelukhormonen genoemd. Ze zorgen ervoor dat jij intens verliefd kunt zijn op die leuke persoon, je zielsgelukkig kunt voelen als je in de zon naar de zonsondergang kijkt of je euforisch voelt als je lekker staat te dansen met je vrienden.

 

Dit zijn de 5 hormonen waar het om gaat:

·      Dopamine aka het gelukhormoon.

·      Serotonine beïnvloed je stemming.

·      Endorfine zorgt voor een gelukzalig of euforisch gevoel.

·      Oxytocine ook wel het knuffelhormoon genoemd.

·      Fenylethylamine zorgt ervoor dat je gevoelens van verliefdheid ervaart.

Zo balanceer je de hormoonhuishouding

Omdat de hormoonhuishouding je gehele gemoedstoestand beïnvloed is het erg belangrijk dat deze in balans is. Stress, weinig slaap, te weinig zonlicht en ongezonde voeding kunnen ervoor zorgen dat je hormoonhuishouding behoorlijk verstoord wordt. Overgewicht, depressie, algehele malaise en veel klachten rondom de menstruatie kunnen daar een gevolg van zijn. Gelukkig kun je de hormoonhuishouding behoorlijk eenvoudig beïnvloeden waardoor de hormonen weer met elkaar in balans kunnen raken.


Gezonde voeding

Om je hormoonhuishouding in balans te krijgen is het heel belangrijk dat je gezond eet. Het allerbelangrijkst is dat je onbewerkte en natuurlijke voedingsmiddelen kiest om te eten. Bewerkte voeding bevat veel conserveringsmiddelen die jouw hormoonhuishouding alleen maar uit balans halen. Ook suiker, teveel cafeïne en transvetten (die je veel vindt in bewerkte voedingsmiddelen) kun je beter vermijden. Daarnaast kunnen chemische schoonmaakmiddelen en cosmetica je hormoonhuishouding behoorlijk uit balans halen. Probeer daarom altijd voor de natuurlijke variant te kiezen.

Pas deze tips toe voor een gelukkiger gevoel in de winter

#1 Eet koolhydraatarm

Door koolhydraatarm te eten vermijd je het gebruik van snelle koolhydraten die je bloedsuikerspiegel snel laten stijgen en de vet opslag stimuleren. Snelle koolhydraten zitten in witte pasta, rijst, brood, aardappelen, ontbijtgranen en producten met geraffineerde suikers.

Suiker, snelle koolhydraten en zoetstoffen verstoren de aanmaak van dopamine en daar word je juist zo gelukkig van. Door suiker te vermijden en veel groenten en regelmatig fruit te eten is je geluksgevoel stabieler. Ook voel je je fitter en energieker, waardoor je meer zin hebt om er op uit te gaan en te bewegen, wat ook weer allerlei gelukhormonen aanmaakt.

Als je eet volgens een koolhydraatarm dieet bestaat je voedingspatroon uit veel gezonde vetten en eiwitten. Zaden en noten bevorderen de hormoonbalans enorm. Vooral het serotonine-niveau wordt hierdoor geboost, wat je gemoedstoestand enorm kan verbeteren.

#2 Ontspan

Stress is de grootste oorzaak van ziekten en zorgt voor een hoop mentale en fysieke ongemakken. Ook heeft het een groot effect op je hormoonhuishouding en de mate waarin jij geluk ervaart. Als je veel stress hebt, maakt je lichaam continu een teveel van het stress hormoon cortisol aan, waardoor de rest van je hormonen ook uit balans raken.

Om je hormoonhuishouding in balans te krijgen is het daarom belangrijk om stress op afstand te houden. Je kunt dit op verschillende manieren doen. Zoek naar manieren waarop jij volledig kunt ontspannen. Denk aan yoga, wandelen, mediteren, sporten of gewoon lekker een boek lezen of naar je favoriete muziek luisteren. Plan deze momenten dagelijks in. Zorg er daarnaast voor dat je voldoende slaapt. Het liefst zo’n zeven a acht uur per nacht.

#3 Drink groene geluk smoothies

Drink dagelijks groene smoothies. Deze bevatten veel vitamines en mineralen die je lichaam goed kan gebruiken. Daarnaast helpen ze je lichaam ontgiften en geven ze je direct meer energie. Ook kun je ingrediënten gebruiken in je smoothies die je geluksgevoel stimuleren.

Zo versterken hennepzaad, banaan en cacao de aanmaak van het hormoon serotonine. Cacao zorgt daarnaast ook voor de aanmaak van dopamine. Net als blauwe bessen. Ook rode biet is een goed ingrediënt die je gelukgevoel stimuleert. Het bevat betaïne, een soort eiwit dat werkt als een antidepressivum. Bovendien bevordert het de productie van dopamine.


Wil jij garantie voor een gelukkige dag? 
Probeer deze heerlijke geluk smoothie eens:

Geluk smoothie

Ingrediënten: 

• 1 el hennepzaad
• 1 handje blauwe bessen
• 1/2 banaan
• 1 hand spinazie
• 1 rode biet
• 1/2 el rauwe cacao
• 1/2 tl kaneel

Bereidingswijze:

  1. Was de spinazie en de blauwe bessen en doe in de blender.
  2. Snijd de voorgekookte rode biet in plakjes en breek de banaan in stukken en voeg toe.
  3. Voeg de hennepzaad, de rauwe cacao, kaneel en wat water toe en mix tot er een glad geheel ontstaat.
  4. TIP: Strooi wat kokossnippers op de smoothie.

Neem ook een kijkje op Simplici-Tea.

Volgen jullie Healthy Wanderlust al op Facebook? 
Gebruik #healthywanderlust als je één van mijn gerechten maakt, super leuk om te zien!

Afbeeldingen van Shutterstock

Pin It on Pinterest

Share This