Steeds vaker beschikken jonge kinderen over een mobiele telefoon. Elke ouder heeft hier een andere mening over en gaat hier anders mee om. Toch is het belangrijk om jouw kind te leren hoe hij of zij op een veilige manier gebruik kan maken van een mobiele telefoon. Graag inspireren wij je met 4 x afspraken die je met jouw kind kan maken over het gebruik van een mobiele telefoon. Welke afspraken maak jij?


AFSPRAKEN GEBRUIK MOBIELE TELEFOON KIND

De meeste ouders bepalen zelf wanneer hun kind de juiste leeftijd heeft voor het gebruiken van een mobiele telefoon. Overigens wordt het wel steeds gebruikelijker om kinderen op de basisschool al te voorzien van een mobiele telefoon. Ook kinderen maken steeds meer gebruik van social media. Juist daarom is het belangrijk kinderen uit te leggen wat het gevaar van informatie delen op het internet kan zijn en hoe ze dit wél op een veilige manier kunnen doen.

Daarnaast is het belangrijk om te bepalen of een kind een mobiele telefoon echt nodig heeft of dat dit puur voor entertainment is. Vind je het bijvoorbeeld fijn dat jouw kind bereikbaar is als hij een lange(re) afstand naar school moet fietsen? Vind je het ook prima als jouw kind een mobiele telefoon bij zich draagt die niet perse noodzakelijk is?

1. SOCIAAL GEDRAG EN HET GEBRUIK VAN EEN MOBIELE TELEFOON

Men ervaart steeds vaker dat het gebruik van een mobiele telefoon niet altijd beleefd over komt in sociale situaties. Spreek met jouw kind af in welke situaties hij of zij zijn mobiele telefoon het beste niet kan gebruiken. Maak de afspraak dat de mobiele telefoon tijdens het eten, in het klaslokaal of wanneer hij of zij in gesprek is met een ander niet gebruikt wordt. Kies je voor een abonnement of Sim-Only? Bespreek met jouw kind hoeveel hij of zij gebruik mag maken van zijn mobiele telefoon.

Foto afkomstig van Shutterstock

2. GEBRUIK EN VEILIGHEID

Helaas verschijnen er steeds vaker berichten in het nieuws dat de mobiele telefoon de oorzaak is van verkeersongelukken. Leer jouw kind dat hij of zij voor zijn/haar eigen veiligheid en dat van andere geen gebruik mag maken van de mobiele telefoon in het verkeer. Geen gebruik van de mobiel op de fiets, want dit is gevaarlijk.

Vind jij als ouder het bijvoorbeeld verantwoord dat jouw kind zijn of haar telefoon meeneemt naar zijn slaapkamer? Of nog in bed gebruikt voor het slapen gaan. Maak hier samen afspraken over.

3. VIDEO’S EN FOTO’S ONLINE PLAATSEN

Door het gebruiken van een mobieltje is het heel eenvoudig om foto’s en video’s online te plaatsen en via social media met andere te delen. Leer jouw kind om hier op een veilige manier mee om te gaan en doe dit de eerste paar keer eventueel samen.

4. PERSOONLIJKE GEGEVENS

Bespreek met jouw kind waarom hij of zij voorzichtig moet zijn met het delen van persoonlijke gegevens via de mobiele telefoon of social media. Leg uit hoe je dit op een veilige manier kan doen en wat de eventuele gevolgen kunnen zijn wanneer ze hier niet secuur mee omgaan.


Probeer een veilige omgeving te creëren waarin jouw kind niet het gevoel heeft dat hij of zij geheimzinnig moet doen over het gebruik van een mobiele telefoon.

Lees alle KIND EN OUDER artikelen.

Pin It on Pinterest

Share This