Bedtijd kan voor jou en jouw kindje een heel fijn moment zijn samen. De liedjes die jullie samen zingen of de verhaaltjes die jij voorleest kunnen herinneringen vormen waar later nog liefdevol over verteld wordt. Extra reden dus om hier wat extra liefde en aandacht in te steken. Doe nu inspiratie op met deze 3 fijne bedtijd tradities voor jou en jouw kind.


WAAROM ZIJN EEN BEDTIJD TRADITIES BELANGRIJK?

Voor kinderen is het van jonge leeftijd al belangrijk dat ze bepaalde momenten kunnen herkennen. Denk bijvoorbeeld aan de ‘eet smakelijk’ liedjes die gezongen worden op het kinderdagverblijf wanneer de kinderen aan tafel mogen gaan. Hierdoor weten de kinderen precies wat er van hun verwacht wordt en dit zorgt voor een veilige omgeving. Peuters die nog geen klok kunnen kijken kunnen aan de hand van deze routine wel aanvoelen welk moment van de dag het is.

Dit soort momenten zijn ook thuis voor een kind belangrijk. Denk hierbij aan het bedtijd, eet en verzorg moment. Met een liedje, verhaaltje of door herhaaldelijk iets met je kind te doen kan je kinderen leren wat ze kunnen verwachten. Je zal hierdoor ook merken dat het kind sneller doet wat jij van hem of haar verwacht. Wat zijn jouw favoriete bedtijd tradities?


3 x FIJNE BEDTIJD TRADITIES

1. Een geheime knuffel

Bedenk samen met jouw kind een knuffel die alleen jullie samen doen. Combineer een kus met een manier van knuffelen en een geheime handdruk en zeg eventueel iets liefs na afloop. Je kind zal hier blij van worden en het moment voor het slapen gaan met jou positief afsluiten.

2. Verzin een verhaaltje met jou kind in de hoofdrol

Een verhaaltje uit een boek voorlezen is natuurlijk super leuk (vooral doen!), maar hoe origineel en gezellig is het om een verhaaltje te verzinnen met jouw kind in de hoofdrol. Doordat het kind zelf een rol speelt in het verhaal zal hij of zij met zijn volle aandacht naar jou luisteren. Natuurlijk kan je het verhaaltje elke keer weer een beetje veranderen.

Gaan jullie binnenkort op vakantie? Pas dan het verhaaltje een beetje aan. Op deze manier kan je jouw kind ook voorbereiden op de reis naar een ander land.

3. Knuffel kusjes

Een speelse manier om kinderen te leren wat de namen zijn van bepaalde lichaamsdelen is door een bedtijd spelletje te spelen. Probeer dit spelletje zo rustig mogelijk te houden! Elk kind heeft vaak een favoriet knuffeltje en deze gaat natuurlijk ook mee naar bed. Deze zachte stof voelt vaak heel prettig op de huid van jouw kindje. Geef daarom met de knuffel kusjes op de neus van jouw kindje, daarna op de oren, op de grote teen op de navel.

Wanneer een kindje begint te praten kan je hem hierbij helpen door deze lichaamsdelen keer op keer te benoemen. Door herhalen neemt een kind uiteindelijk woorden over. Vraag anders aan je kind waar hij net een kusje op heeft gekregen? Ook leuk: laat het kind met zijn of haar knuffel jou zachtjes kusjes geven.


Welke bedtijd tradities / rituele heb jij met jouw kindje?
Bekijk alle MAMA & KIND artikelen.

Volgen jullie Healthy Wanderlust al op Facebook? 
Gebruik #healthywanderlust als je één van mijn gerechten maakt, super leuk om te zien!

Pin It on Pinterest

Share This