Over het algemeen wordt het aangeraden om een baby vanaf 4 maanden te laten oefenen met babyhapjes. Dit is onder andere erg belangrijk om voedselallergie te voorkomen. In het begin kan het natuurlijk best spannend zijn voor jou als ouder en voor jouw kind. De eerste hapjes en deze manier van eten is natuurlijk helemaal nieuw en jullie moeten hier beide even aan wennen. Om jullie hier allebei bij te helpen zetten we een aantal praktische tips op een rij.


HELP JOUW KINDJE OM TE WENNEN AAN DEZE NIEUWE MANIER VAN ETEN
 

1. Oefen een aantal keer met een lepeltje. 

Jouw kindje moet ook wennen aan het lepeltje is zijn mond, dit voelt heel anders aan dan de borst of de speen van een fles. In de eerste instantie kan het voorkomen dat de baby de eerste paar keer probeert te zuigen op het lepeltje. Door een paar keer te oefenen went hij of zij aan de structuur van het lepeltje. Dit is een fijne tussenstap voordat je ook daadwerkelijk eten op de lepel schept. 

Tip: Maak gebruik van een plat lepeltje, een rond en diep lepeltje maakt het voor een baby moeilijk om van te eten. 

Tip 2: Geef jouw baby ook een eigen lepeltje in de hand! Hiermee maak je het jezelf als ouder echt een stuk makkelijker. De lepel in jouw hand is natuurlijk super interessant en dit wil jouw kindje maar al te graag uit jouw hand pakken. Door hem of haar zijn eigen lepel te geven zorgt dit meteen voor de juiste afleiding. 

2. De eerste hapjes hoeven nog geen maaltijd te vervangen. 

Wanneer de baby de eerste paar hapjes helemaal niks doorslikt en alle voeding met zijn of haar tong gewoon weer naar buiten drukt is dat totaal niet erg. Jouw kindje is aan het wennen aan de verschillende smaken en structuren. Zie de eerste paar keer oefenen dus niet als mislukt wanneer hij of zij niet echt iets heeft gegeten. Geef het wat tijd en je zal zien dat jouw kind vanzelf de voeding gaat doorslikken. 

Bewaar dit artikel om later terug te lezen!

3. Bied een hapje aan wanneer het tijd is voor een flesvoeding. 

Het beste moment om te oefenen met het hapje is op het moment dat jouw kindje een maaltijd zou moeten krijgen. Dit kan je daarna gewoon aanvullen met een flesvoeding. Je zal merken dat hij of zij steeds meer en beter zal gaan eten van de vaste voeding en dat dit uiteindelijk een flesvoeding kan vervangen.  

Tip: zorg ervoor dat jouw kindje uitgerust is. Wanneer ze vol energie zitten zal je met eten altijd meer succes ervaren.

4. Zorg voor de juiste houding. 

Het belangrijk dat jouw kindje goed rechtop zit. Doe dit bijvoorbeeld op schoot of in een wipstoel. Dit voorkomt dat je kindje zich verslikt. 

5. begin met één smaak en Varieër daarna met verschillende smaken. 

Het maakt niet zoveel uit of je begint met een fruit of een groente hapje. Sommige ouders geven er de voorkeur aan om te beginnen met een groente hap. De reden hiervoor is dat een kind vanaf de geboorte de voorkeur heeft voor zoete smaken, een fruithapje lusten ze dus waarschijnlijk sowieso wel. Door jouw kindje eerst te laten wennen aan de wat bittere smaken van groente zal dit makkelijker gaan naarmate hij wat ouder wordt dan wanneer je eerst begint met de zoete hapjes.

De smaakontwikkeling van jouw kindje is in volle ontwikkeling en daarom is het extra belangrijk om hem of haar te laten wennen aan veel verschillende smaken. Geef bijvoorbeeld een aantal dagen achter elkaar het zelfde hapje met dezelfde smaken en wissel daarna weer af. Lust de baby een hapje niet? Bied dit hapje dan toch nog een aantal keer aan, grote kans dat ze het de 3e of 4e keer wel gewoon lekker vinden. 

Wat wel belangrijk is, is om te starten met neutrale en zachte smaken. Zoals bijvoorbeeld banaan, peer, zoete aardappel, broccoli of bijvoorbeeld wortel.  


Vanaf 6 maanden

Vanaf deze maand heeft een baby behoefte aan een vaste maaltijd naast zijn of haar flesvoeding. Oefen hiermee en ervaar zelf hoe jouw kindje hier mee omgaat. Raak vooral niet in paniek wanneer jouw kindje hier wat meer moeite mee heeft of niet direct vanaf 6 maanden zijn hap eet. Het is en blijft een proces dat per kindje verschillend kan zijn. Door genoeg te oefenen en verschillende smaken aan te bieden zal je vanzelf merken dat het eetmoment beter gaat. 


Wat zijn jouw ervaringen hiermee?

Volgen jullie Healthy Wanderlust al op Facebook?
Gebruik #healthywanderlust als je één van mijn gerechten maakt, super leuk om te zien!

 

 

Pin It on Pinterest

Share This