MAAR WAT IS GELUK EIGENLIJK?

“Happiness is letting go of what you think your life is supposed to look like and celebrating it for everything that it is.”

Geluk zit in de kleine dingen. Enorm cliché, maar hier geloof ik heilig in. Het begon allemaal een aantal jaar geleden. Je kerkent het vast wel. Je bent geen tiener meer, staat op het punt dat je er toch echt aan moet geloven, volwassen worden. Druk, druk, druk. Etentje hier, drankje daar, studeren, op jezelf wonen, je wil van alles in het leven bereiken, vanavond een verjaardag (er is altijd wel iemand jarig), morgen een ander feestje, volgende week een housewarming, je agenda is eigenlijk de komende 3 weken al vol gepland, bij je ouders langs en ohja vergeet oma niet, weer even in de studieboeken, tussendoor al je WhatsApps gesprekken bijhouden, tot laat in de nacht dansen in je favoriete club in de stad, boodschappen doen ‘Sta ik al rood?’, op date met die leuke jongen, uren aan de telefoon met je beste vriendinnen om elkaar van elk detail in je leven op de hoogte te houden en de tijd dat daarnaast nog over blijft ben je aan het werk om deze drukke en best dure levensstijl te kunnen onderhouden.


Tot een jaar geleden zag mijn leven er zo uit, altijd on the go, altijd in contact.

Tot ik me besefte dat ik eigenlijk nergens meer bij stil stond, ik was altijd bezig met het volgende item in mijn drukke agenda. Met als gevolg dat ik niet echt kon genieten van alle gezellige dingen die ik meemaakte. Daarnaast was ik eigenlijk non stop best moe en hield ik geen tijd voor mezelf over. Dit moest anders, vond ik. Tijd voor verandering, een grote dosis me-time volgde en dit was één van de belangrijkste periodes uit mijn leven so far. Soms is het goed om stil te staan, om even uit je dagelijkse routine te stappen, om op een andere manier te kijken naar jouw manier van leven. Klinkt allemaal erg zweverig, maar misschien is een even zweverig met jezelf bezig zijn juist wat je goed doet.

Zo kwam ik de volgende quote tegen. “The idea is to live your life in a way that makes you feel lit up. Alive. Full fledged. Beautiful. Know and find what nourishes you inside out, bones to skin and then build your world from that alone. All else is not part of your revolution. Or your ultimate evolution.” – Victoria Erickson – Create your own happiness. Soms lijkt geluk heel gewoon, we streven doorgaans altijd naar meer en beter, het gras is altijd groener aan de andere kant. Deze gedachtegang zou ik niet snel slecht noemen, we doen er zeker ook onze voordelen mee, want meer uit het leven willen halen is belangrijk om genoeg motivatie te creëren om hard te werken om bepaalde doelen die we onszelf gesteld hebben te behalen. Maar staan we door deze gedachte stil bij wat we allemaal al bereikt hebben en hoe goed we het eigenlijk hebben met alles wat we wél al in ons leven hebben?


Mijn vriend vroeg me vandaag, maar wat is dan geluk?

Na een hoop gestotterd, het niet kunnen vinden van de juiste woorden en telkens vastlopen in mijn eigen gedachte kwam ik tot de conclusie dat ‘geluk’ niet op één manier te omschrijven valt. Geluk is een gevoel dat je krijgt wanneer je denkt aan bepaalde herinneringen van vroeger, want dat is wat je toen voelde. Geluk is het gevoel dat je krijgt als je, je hart volgt –“If you want to know where your heart is, look where it goes when your mind wanders”. Geluk is voor iedereen anders dus deel je leven zo in dat je doet waar je blij van wordt en het leven deelt met de mensen waar je het meeste van houdt.

Dus ‘Geluk’?

Geluk zit in bepaalde mensen in mijn leven, die mijn leven meer waarde geven. Geluk zit in mij, weten wie ik ben en wat ik wil. Geluk is het gevoel dat ik krijg bij de kleine dingen in mijn leven, die net even het verschil maken. De kleine dingen die ervoor zorgen dat je dag net wat mooier is dan je dacht. Geluk is niet altijd blij zijn, soms overvalt het je, het heeft te maken met dankbaarheid, je verbonden voelen met iemand, liefde. Geluk is lachen met mijn liefste vriendinnen, kletsen met mijn moeder, grapjes maken met mijn vader, alles met mijn vriend, geluk is zomerse dagen en drankjes op het terras, geluk is de humor tussen mij en mijn zusje, geluk is met kaarsjes aan en een dekentje op de bank een leuke film kijken, geluk is ‘die nieuwe baan’ die ik al zo lang wilde, geluk is gezellige uitjes met familie of vrienden die al een tijdje op de planning stonden of juist spontaan, geluk is wakker worden van fluitende vogeltjes en koffie op zondag ochtend, geluk is het ultieme vakantie gevoel ervaren, geluk is met mijn vrienden dansen op festivals, geluk is avondjes met goede muziek en rode wijn, geluk is mijn eigen huis, geluk is foto’s van vroeger bekijken, geluk is het hebben van goede gesprekken, geluk is groot en klein. Geluk is maar net waar jij op dat moment gelukkig mee wil zijn.


Volgen jullie Healthy Wanderlust al op Facebook? 
Gebruik #healthywanderlust als je één van mijn gerechten maakt, super leuk om te zien!

Liefs, Merel

Pin It on Pinterest

Share This