De laatste tijd denk ik veel na over ‘geluk‘. Het is een onderwerp in ons leven waar we veel mee bezig zijn. Wat maakt ons gelukkig en waar halen we geluk uit? Voor veel van ons is geluk ervaren en vinden niet altijd vanzelfsprekend en bijna iedereen is hier gedurende zijn leven voortdurend naar opzoek. Wat zou jij voor antwoord geven als ik jou nu zou vragen; wat maakt jou gelukkig? Laten we hier wat dieper op ingaan. 


Er is iets wat we allemaal van elkaar weten zonder dat we elkaar daarvoor goed hoeven te kennen. Iets persoonlijks. Iets wat ons beïnvloed in de keuzes die we maken in het leven. We willen allemaal gelukkig zijn. Dat ‘geluk‘ er voor iedereen anders uitziet maakt niet uit, we streven allemaal naar dit plaatje / gevoel. 

WAT MAAKT JOU GELUKKIG?

Weet je meteen het antwoord op deze vraag? Ik ben heel benieuwd of het antwoord op deze vraag iets materialistisch is (niet slecht overigens), een persoon is, een gevoel of een ervaring. Het ultieme geluk is misschien wel je leven zo in (kunnen) delen zodat je hier elke dag weer opnieuw geluk door ervaart. Geluk ervaren zou ook een stuk gemakkelijker zijn wanneer we kunnen genieten van de kleine dingen in het leven, kleine geluksmomentjes. Wanneer je hier meer bij stilstaat zal je merken dat deze momenten veel vaker voorkomen dan jij nu denkt. Wanneer we echter geen belang hechten aan deze momenten gaan ze onopgemerkt aan ons voorbij. 

WAT GEEFT JOUw LEVEN BETEKENIs?

Vaak kunnen we wel een aantal antwoorden op deze vraag geven, maar dan hebben we het vaak over de activiteiten in ons leven waar we plezier uit halen of wat je leuk vindt om te hebben. Het is een ander verhaal als we het hebben over de aspecten in ons leven die echt betekenis geven aan ons leven en er daardoor voor zorgen dat we het geluksgevoel ervaren. Als we hier over nadenken en ook antwoord op deze vraag kunnen geven kunnen we ons nog afvragen of we ons leven dan wel zo indelen zodat dit past bij deze aspecten. 

Vaak beschikken we al over veel dingen in ons leven waar we gelukkig van worden. Een goede baan, een leuk huis, een fijne relatie, goede vrienden, uitdagende hobby’s of een liefdevolle band met je familie. Het ‘probleem’ is echter vaak dat het ons niet altijd lukt om dit te kunnen waarderen en om hier echt van te genieten. Daarnaast zijn we juist vaak opzoek naar wat we (nog) niet hebben en wat ons gelukkig (zou kunnen maken) maakt. Wat nou als je meer zou stil zou staan bij alles wat je al hebt en je hierdoor meer geluk kan ervaren, elke dag weer? 

JEZELF GELUKKIG DENKEN, KAN DAT?

Ik ben persoonlijk iemand die behoorlijk gevoelig is, niet alleen voor mijn eigen emoties, maar ook voor dat van andere. Daarnaast weet ik van mezelf dat deze emoties ook alle kanten op kunnen schieten, the so called moodswings. Ik kan niet ontkennen dat deze mij totaal niet vreemd zijn. Het feit dat de emoties van andere daar ook nog eens invloed op kunnen hebben helpt niet altijd mee aan mijn geluksgevoel en mindset. Voor mij was het een hele opluchting toen ik hierin niet meer zo streng was voor mezelf. Inplaats van heel boos worden dat ik hier steeds last van had begon ik dit deel steeds meer van mezelf te accepteren. Met als gevolg dat ik negatieve emoties of gedachtes makkelijker positief kan ombuigen. Dit gaat makkelijker, omdat ik mij simpelweg hierdoor meer focus op het positieve dan het negatieve. Voor mij persoonlijk is mindset key to happiness.  

Inmiddels is er al veel onderzoek gedaan naar ‘geluk‘ en hoe dit in verband staat met het menselijk brein. Het opvallende uit deze studies is dat het level van geluk voor ongeveer 60% wordt bepaald door levensomstandigheden (zoals leeftijd, inkomen, werk, gezondheid etc) en het overgebleven percentage hangt af van de manier waarop iemand denkt en doet. Met andere woorden; jouw geluksgevoel wordt voor een deel bepaald door factoren waar jij niet altijd direct invloed op hebt, maar voor een groot deel kan jij jouw eigen gelukservaring en gevoel wel degelijk sturen en beïnvloeden. ‘Simpelweg‘ door jouw manier van denken aan te passen en je te focussen op alle positieve aspecten in jouw leven. Sommige mensen lijken dit zonder moeite al onder de knie te hebben terwijl dit voor de ander meer moeite kost, echter is de manier waarop jij je leven leid (en denkt) natuurlijk altijd jouw eigen keuze. 
 

“Neem jij de regie over de keuzes in jouw leven in eigen hand? Ben je, je bewust van jouw gedachtes? herken jij jouw eigen geluk en zorg je er bewust voor dat dit geluksgevoel ontstaat en groeit? “


Binnenkort komt er een artikel online waardoor je kan leren om in 5 simpele stappen jezelf gelukkiger te denken. 

Stay tuned babes!

Volgen jullie Healthy Wanderlust al op Facebook? 
Gebruik #healthywanderlust als je één van mijn gerechten maakt, super leuk om te zien!

 

 

Pin It on Pinterest

Share This