Het was denk ik al begin 2015 toen mijn tandarts zei: ‘je verstandskiezen moeten eruit, want ze duwen je andere tanden te ver naar voren.’. Zo gezegd, zo gedaan en een paar maanden later was ik volkomen verstandkies vrij. Bij de eerstvolgende controle was het nieuws echter niet veel beter: ‘je voortanden blijven bewegen Merel, het kan best zijn dat ze scheef gaan staan’. Balen, want als kind ben ik gezegend geweest met rechte tanden en heb ik het beugel-tijdperk, waar veel van mijn vriendinnen wel aan moesten geloven, kunnen overslaan.

Helaas, mijn voortanden bleven inderdaad in beweging. Met als resultaat dat mijn rechter voortand langzaam voor mijn linker voortand begon te schuiven. Heel erg zonde, dus ging ik op zoek naar een oplossing. Een slotjesbeugel zag ik alleen totaal niet zitten, dus via via kwam ik terecht bij Dental Correct die de Invisalign beugel aanbiedt.


Een Invisalign traject van zes maanden

Tijdens een intakegesprek bij Dental Correct in Amsterdam werd mij uitgelegd wat er bereikt kon worden met een Invisalign beugel traject van 6 maanden en wat de financiële kosten hiervan zouden zijn. En zo ging mijn beugel-tijdperk halverwege 2020 toch ook van start. Leuk voor jou trouwens, ik mag namens Dental Correct 50% korting aanbieden op een intake gesprek t/m 1 oktober 2021.

Aangezien ik veel vragen via Instagram hierover heb gekregen, leek het mij handig dit te bundelen in een artikel. Begin maart dit jaar (2021) nam ik afscheid van mijn laatste Invisalign bitje en ik ben heel blij met het resultaat. We hebben zowel de ondertanden als de voortanden aan de bovenkaak recht kunnen zetten en dit wordt nu met een spalkje en een nachtbitje op zijn plek gehouden.


Meest gestelde vragen over de Invisalign

  1. Doet het dragen van de beugels pijn?

Nee, zo heb ik dit niet ervaren. Zelfs het dragen van het eerste ‘bitje’ – wat voor sommige best een beetje gevoelig kan zijn, omdat alles dan net in beweging komt en het meeste druk geeft – vond ik niet pijnlijk. Af en toe zijn mijn tanden gevoelig geweest, maar hier heb ik geen last van gehad met eten etc. In het begin moest ik er wel echt even wennen om iets in mijn mond te hebben, met praten sliste ik een beetje, maar dat was na een paar weken ook grotendeels over.

  1. Is het heel onhandig, omdat je de beugel uit moet doen met eten?

Je draagt de beugel 22 uur per dag en alleen tijdens het eten en eventueel drinken doe je de beugel uit. Wel is het zo dat als je een keer een etentje hebt, dat de beugel dan wel wat langer uit kan zijn, als deze de volgende dag weer goed gedragen wordt.

Hier was ik persoonlijk snel aan gewend en ik dronk voornamelijk kruiden- en gember thee waardoor er geen kleurstoffen achterbleven in het bitje. Bij een etentje deed ik de beugel uit en na het eten pas weer in.

  1. Hoe lang duurt het voordat je resultaat ziet?

Wanneer je een advies gesprek aanvraagt dan kan de tandarts bepalen (in mijn geval was dit via Dental Correct, bij Evelyn Buenen) welk plan je nodig hebt om het gewenste resultaat te behalen. In mijn geval was dit 6 maanden en uiteindelijk hebben we nog 8 extra beugels = refinement/verfijning (om de 7 dagen wisselen) laten bijmaken, omdat we nog niet helemaal blij waren met het resultaat. Dit zat overigens bij de prijs inbegrepen.

Bij een lite case dat is een 6 maanden traject, kun je tot 2x een refinement aanvragen gedurende de komende jaren. Daarmee kun je nog net de puntjes op de ‘i’ zetten.

  1. Gaat je gebit dan niet gewoon weer verschuiven wanneer je klaar bent?

Blijkbaar zijn je tanden altijd in beweging, zo heb ik me laten vertellen 😉 Dus zoals ik hierboven al schreef kan je (op advies van je tandarts) ervoor kiezen om na de Invisalign behandeling een spalkje te laten plaatsen en/of een nachtbeugel te laten maken.

Het spalkje (hierbij wordt er aan de achterkant van de tanden een ijzer draadje geplaatst) moet levenslang blijven zitten en de nachtbeugel moet je voor altijd blijven dragen anders veranderd het resultaat en dat is zonde.

  1. Viel de beugel heel erg op?

In vergelijking met een slotjesbeugel vond ik dit echt een geweldige uitkomst. Om te zeggen dat je de beugel helemaal niet ziet? Nee, dat zou ik niet zeggen, je ziet de beugel bijvoorbeeld een beetje glanzen. Wel denk ik dat het verschil maakt of je een plan hebt met of zonder attachments. Dit zijn kleine tandkleurige blokjes op je tanden waardoor de beugel extra druk op je tanden kan zetten, hierdoor heb je wel sneller resultaat.

  1. Ben jij tevreden?

De meest gestelde vraag van allemaal. Ja, ik ben zeker tevreden. Van te voren werden er foto’s gemaakt en kon ik via een 3D programma zien wat het resultaat zou zijn en wat het verschil per beugel zou zijn. Nog geen jaar later staat alles recht. Ik vind het in ieder geval echt een ideale optie.

Leuk om met je te delen: vanuit Dental Correct mag ik jou namelijk een intakegesprek met 50% korting aanbieden. Via deze link kan je in Amsterdam en Uden een afspraak inplannen, zodat je samen met de tandarts kan kijken wat er mogelijk is voor jou, welk Invisalign plan hier bij past en wat de kosten van het traject zullen zijn. Het intakegesprek is vrijblijvend (kost normaal EUR 35,- en met de korting EUR 17,50) en jij kan vervolgens kiezen om het traject wel of niet voort te zetten.

  1. Waarom gaat het proces bij een Invisalign beugel sneller dan bij een slotjes beugel? 

Omdat er digitaal een plan wordt opgesteld, hierbij kunnen ze stap voor stap inschatten wat er nodig is om de tanden te laten bewegen en in de juiste positie te verplaatsen. Op die manier kan er ook makkelijker ingeschat worden hoe het eindresultaat eruit zal zien en binnen hoeveel maanden dit bereikt kan worden. Ik heb mij laten vertellen dat het digitale plan ook voor 99% overeen komt met het resultaat (en de duur van het traject) in de werkelijkheid.

Daarnaast is de druk verdeeld over de bitjes waardoor het gelijker gaat en het minder pijnlijk is. Bij een slotjesbeugel worden de slotje aangedraaid en weten we niet hoe een tand hierop gaat reageren waardoor dit proces minder nauwkeuriger is en daardoor langer duurt. Dus een invisalign beugel  is nauwkeuriger, voorspelbaarder en is minder pijnlijker dan een slotjesbeugel.


Ik ben voor mijn Invisalign beugel bij Dental Correct in Amsterdam geweest.

Pin It on Pinterest

Share This