De wintertijd vraagt om stamppot recepten! Dit recept is een nieuwe versie van de originele boerenkool stamppot, maar net zo lekker (misschien wel lekkerder!). Zoete aardappel stamppot met veel andere gezonde ingrediënten dus perfect voor jouw gezonde levensstijl. Wat voor stamppot maak jij meestal en hoe maak jij een boerenkool stamppot? Neem ook een kijkje naar dit gezonde hutspot recept! Lekkere winterse maaltijden. 


IS EEN STAMPPOT GEZOND?

Dat zou je wel denken he? Kauw jij wel goed als je een hap van een ouderwetse Hollandse Boerenkool Stamppot neemt? Een stamppot kan zeker hartstikke gezond zijn door de hoeveelheid verse groente die we hier aan toevoegen, maar wees je er van bewust dan dit gerecht soms nog wel eens zwaar verteerbaar kan zijn voor het lichaam. Dit komt voornamelijk doordat we doorgaans niet goed kauwen op de happen die we in onze mond stoppen aangezien de maaltijd al is fijn gestampt. Hierdoor maken we minder speeksel aan en komt de spijsvertering minder makkelijk op gang. De spijsvertering begint meestal al in de mond aangezien het speeksel dat je aanmaakt het eten al bewerkt voor dit in de maag terecht komt. Let er dus op, even goed kauwen 😉 

BENODIGDHEDEN:

 • 650 gram zoete aardappel
 • 100 gram bevroren spinazie
 • 50 gram verse boerenkool
 • 1/2 ui
 • 6 zongedroogde tomaten
 • paar stukjes feta
 • 1/2 blokje groente bouillon
 • scheutje amandelmelk (optioneel)
 • olijfolie
 • peper / zout

BEREIDINGSWIJZE:

 1. Schil de zoete aardappels en snij in kleinere stukken. Kook dit samen met het halve groente bouillon blokje voor ongeveer 10 minuten, tot de aardappel zacht (gaar) is.
 2. Kook de boerenkool voor 8 minuten en giet vervolgens af.
 3. Schil de ui en snij in kleine stukjes. Bak dit in wat olijfolie op een medium hoog vuurtje en fruit dit voor 3 minuten, voeg wat gemalen peper en een snufje zout toe. Voeg hier de (ontdooide) spinazie en gekookte boerenkool aan toe. Bak dit voor 5 minuten terwijl je dit regelmatig door schept.
 4. Snij de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes en bak dit mee. Voeg naar smaak nog wat gemalen peper en zout toe.
 5. Giet de zoete aardappel af en stamp dit fijn. Vind je het te droog? Voeg een scheutje amandelmelk toe.
 6. Voeg vervolgens de inhoud van de koekenpan toe en stamp dit nogmaals door elkaar.
 7. Dien de boerenkool stamppot op en brokken hier een beetje feta overheen.
 8. TIP: voeg hier vegetarische spekjes of een vegetarische gehaktbal aan toe.
 9. ENJOY LOVES!

Misschien heb je meer zin in deze VEGAN HUTSPOT?

Volgen jullie Healthy Wanderlust al op Facebook? 
Gebruik #healthywanderlust als je één van mijn gerechten maakt, super leuk om te zien!

Pin It on Pinterest

Share This