Zonlicht geeft niet alleen heerlijke warmte maar is ook heel belangrijk voor je gezondheid. In dit artikel lees je waarom het belangrijk is om jezelf aan zonlicht bloot te stellen. Leer meer over Vitamine D en waarom dit bijdraagt aan een gezond lichaam en een vrolijke bui. Lees snel verder.


WAAROM IS VOLDOENDE ZONLICHT BELANGRIJK?

Zonlicht en vitamine D

Zonlicht speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van vitamine D. Dit doet het lichaam door uv-b straling om te zetten in vitamine D. Vitamine D heeft het lichaam nodig voor een goede gezondheid. Zo is vitamine D onder andere belangrijk voor het sterk houden van botten en tanden. Ten tweede verklein je de kans op auto immuunziekten, hart- en vaatziekten en darmkanker wanneer je lichaam over voldoende vitamine D beschikt. Genoeg redenen om je vitamine D waardes op peil te houden.

Hoeveel zonlicht heb je nodig op een dag?

Het KWF heeft een richtlijn opgesteld om dagelijks tussen 11.00 en 15.00 een half uur je ontblote onderarmen, hoofd en handen bloot te stellen aan het zonlicht. Met deze richtlijn voldoen blanke vrouwen en blanke mannen tussen de 4 en 70 jaar met een gevarieerd voedingspatroon aan de norm met betrekking tot vitamine D. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je je niet verbrand. Smeer je dus goed in. Zonnebrand remt de opname van vitamine D niet. Dus daar hoef je niet bang voor te zijn.

Bij mensen met een donkere huidskleur functioneert de vitamine D-aanmaak aanmerkelijk langzamer dan bij mensen met een blanke huid. Voor mensen met een donkere huid geld dan ook het advies om dagelijks extra vitamine D te slikken. Wat de aangeraden hoeveelheid vitamine D suppletie is lees je in dit artikel.

In de winter en de herfst maakt het lichaam weinig vitamine D aan. Maar gelukkig bouwt het lichaam in de zomer een buffer op voor de winter.

Het belang van voldoende zonlicht | Alles over vitamine D

Vitamine D-tekort

Bij een tekort aan vitamine D loop je een verhoogd risico op botbreuken. In het ernstigste geval kan een vitamine D tekort leiden tot rachitis. Bij deze aandoening groeien de gewrichten en botten scheef.

Risicogroepen en vitamine D suppletie

Sommige groepen lopen een groter risico op een vitamine D-tekort. Dit zijn mensen met overgewicht en obesitas, zwangere vrouwen, veganisten/vegetariër, mensen die weinig buiten komen, overmatig alcohol gebruik of speciaal diëten. In dat geval is het de overweging om vitamine D te nemen. De suppletie van 10 milligram per dag is voldoende. Voor mensen ouder dan 70 jaar is de richtlijn om 20 milligram te nemen. Twijfel je over een vitamine D tekort neem dan altijd contact op met je huisarts.

Zonlicht en de aanmaak van melatonine

Zonlicht is niet alleen belangrijk voor de aanmaak van vitamine D, maar ook voor de productie van het neurohormoon melatonine. Melatonine speelt een belangrijke rol bij het slaap- en waakritme. Zorg ervoor dat je voor 12 uur minimaal een half uur buiten bent zodat je voldoende daglicht in je ogen krijgt.


Zorg jij er elke dag bewust voor dat je voldoende buiten bent?

Lees ook: positief omgaan met een off-day

Pin It on Pinterest

Share This