Nu hoor ik je denken: wat zijn dan precies Zuid-Tiroolse producten en wat kan je hier mee maken? Laat ik hier nou net afgelopen week alles zelf over geleerd hebben. Persoonlijk vind ik het onwijs leuk om nieuwe seizoensgebonden of streekproducten te ontdekken. Het is nog leuker als je ook een praatje kan maken met mensen die hier vol passie over kunnen vertellen. Vorige week werd ik uitgenodigd voor een kookworkshop waar Italiaanse chef Roberta Pagnier drie verschillende gerechten klaar maakte met Zuid-Tiroolse producten. Benieuwd wat we allemaal mochten proeven? Lees gezellig mee!


LEKKERE GERECHTEN VAN ZUID-TIROOLSE PRODUCTEN

Voordat we zelf ook in de keuken aan de slag gingen kregen we de tijd om kennis te maken met de verschillende vertegenwoordigers van de Zuid-Tiroolse producten. Deze producten zijn allemaal voorzien van het een kwaliteitslabel. Deze labels van de Europese Unie geven jou informatie over de oorsprong, kwaliteit en veiligheid van een product. Deze Zuid-Tiroolse zijn nauw verbonden met een ambachtelijke traditie, de mensen die ze produceren en de regio van oorsprong. Bijzonder toch?Zo leerde ik onder andere het verschil tussen de verschillende Südtiroler Apfel BGA appels en kreeg ik de tip om verschillende soorten appels te gebruiken wanneer je een appeltaart maakt. Zo maak je de appeltaart een stuk spannender door verschillende soorten zoet en zuur met elkaar te mixen. Leuk idee, toch? Daarnaast kon ik eindeloos snoepen van blokjes Stilfser BOB kaas. Dan proef je toch meteen verschil tussen “kaas” en echt kwalitatief lekkere kaas. Resultaat? Veel te veel kaasblokjes gegeten. De plakjes Südtiroler Speck BGA spek die je hier uitermate goed mee kon combineren liet ik als pescotariër uiteraard staan, maar hier werd ook een lekker hoofdgerecht mee gemaakt.

Koken met Zuid-Tiroolse producten

Om 10:30 in de ochtend stond ik al met een glas champagne in mijn hand. Je dag kan slechter starten he? En twee uur later kon ik genieten van een 3 gangen diner met bijpassende wijnen. De wijnen van Alto Adige DOC komen allemaal uit Zuid-Tirol (Italië) en als totaal-geen-wijn-kenner vond ik het onwijs leuk om te ontdekken wat deze wijnen zo bijzonder maakte. Mijn favoriet? Veel te lekker om een keuze te maken! Zuid-Tirol beschikt over 5400 hectare aan wijngaarden. Hier groeien twintig druivensoorten.

DUS WAT STOND ER OP HET MENU?

Onder begeleiding van Roberta Pagnier toverde we in minder dan twee uur tijd een heerlijk 3 gangen diner op tafel. Vooral maakte we gnocchi van ricotta met tomaatjes uit de oven. Wat dit gerecht helemaal afmaakte was de geraspte kaas. Als hoofdgerecht stond er gebakken varkenshaas in spek op het menu met aardappel rösti. Ik vond het totaal geen probleem om wat extra rösti te eten en het vlees over te slaan. Ik ben tenslotte gek op rösti. Als dessert konden we genieten van panna cotta met een sausje van zelfgemaakte appelmoes van de appels. Hier vind je mijn recept van zelfgemaakte appelmoes en voor de volgende keer zal ik zeker de verschillende appels gebruiken. Lekker door elkaar!

Koken met Zuid-Tiroolse producten

ZUID TIROL IN DE ZOMER?

Bij de plaats “Tirol” denk ik meteen aan wintersport en après-ski. Don’t you do too? Inmiddels staat Tirol op mijn to-go-to lijstje voor in de zomer. Het prachtige landschap lijkt mij absoluut de moeite waard om te bezoeken in de zomer. Ben jij hier al wel eens geweest?

Pin It on Pinterest

Share This