Eindeloos wakker liggen voor het slapen. Eindeloos piekeren. Herkenbaar? Helaas herkennen we dit waarschijnlijk allemaal wel. Piekeren doen we ook niet alleen in de avond, maar we kunnen hier gedurende de hele dag last van hebben. Het zorgt voor behoorlijk wat onrust in ons lichaam en hoofd en helpt vaak ook niet bij het doorhakken van knopen. Piekeren betekent eigenlijk letterlijk “ons druk maken”. Over van alles in ons leven. Wist je dat (teveel) gepieker een ontzettend negatief effect kan hebben op het stressgevoel in jouw lichaam, je kwaliteit van slapen en zelfs op jouw algehele gezondheid? De volgende 5 tips helpen jou om te stoppen met piekeren.


STOPPEN MET PIEKEREN DOE JE ZO

Teveel piekeren kan ontzettend vervelend zijn. Het geeft onrust, stress en maakt keuzes maken soms bijna onmogelijk. Dit kan allemaal best belastend zijn. Gelukkig zijn er verschillende trucjes die jou kunnen helpen om te stoppen met piekeren of om dit in ieder geval te verminderen. Lees je mee?

1. SCHRIJF HET VAN JE AF

Teveel aan het piekeren? Het kan er soms voor zorgen dat je het overzicht verliest. Schrijf het daarom van je af. Of beter gezegd: schrijf het op. Door je gedachtes op papier te zetten creëer je ruimte in je hoofd. Dit kan helpen om orde te scheppen in de vele gedachtes die er door je hoofd gaan.

2. ZOEK AFLEIDING

Soms is afleiding zoeken de beste oplossing. Ga wat anders doen waardoor je even “uit je hoofd” komt. Doe iets wat je leuk vindt en wat niks te maken heeft met datgeen waar je eindeloos over aan het nadenken bent. Dit zorgt ervoor dat jouw hoofd weer rustig kan worden.

3. NEEM ER EVEN DE TIJD VOOR

Dit klinkt misschien heel gek, maar onderzoek wijst uit dat we eindeloos blijven piekeren, omdat we vaak niet echt de tijd nemen om tot een conclusie te komen. Geef jezelf daarom even de tijd om goed na te denken.

4. KOM IN BEWEGING

Lichamelijke activiteit kan ervoor zorgen dat jij je helemaal anders gaat voelen. Het zorgt voor een gelukkiger gevoel en ruimte in je hoofd. Met deze nieuwe mindset verdwijnen alle problemen in je hoofd misschien wel als sneeuw voor de zon.

5. PRAAT MET EEN ANDER

Soms kan een gesprek met een vriendin, je vriend, je moeder of een collega die je vertrouwt jou heel erg helpen om de gedachtes in een ander perspectief te plaatsen. De kijk van een ander op jouw problemen kan jou helpen om te stoppen met piekeren.


Lees ook: Lieve vrouw, deze zelfliefde brief is voor jou.

Pin It on Pinterest

Share This