Hoe kan je meer leven volgens jouw vrouwelijke energie? Dit artikel heeft alles te maken met jouw menstruele cyclus. Al eerder schreven wij hoe je meer rekening kan houden met jouw menstruele cyclus en vandaag willen we specifiek het stukje “energie” bespreekbaar maken. Door rekening te houden met de verschillende fases van jouw menstruatie cyclus kan je bijvoorbeeld belangrijke afspraken bewust inplannen wanneer jij lekker in je energie zit. Leven volgens jouw vrouwelijke energie, dus. Zal ik je vertellen hoe je dit ook zelf in de praktijk kan toepassen?


DE VERSCHILLENDE FASES VAN DE MENSTRUELE CYCLUS EN JOUW VROUWELIJKE ENERGIE

Zo, een titel waar je U tegen zegt, maar wat letterlijk de inhoud van dit artikel omschrijft. Tijdens elke fase van jouw menstruele cyclus zijn er verschillende hormonen aanwezig in jouw lichaam die effect hebben op hoe jij je voelt. De mate waarin deze hormonen een rol spelen verschilt per fase. Van jongs af aan wordt ons voornamelijk verteld over het technische deel van de menstruatie cyclus (en dan voornamelijk het deel: de menstruatie), maar nauwelijks over de vier verschillende fases van de cyclus en hoe dit dagelijks ons leven beïnvloed. Gek eigenlijk toch, want het herhaalt zich elke maand weer en heeft zoveel effect op jou als persoon.

DE HORMONEN BEPALEN HOE JIJ FUNCTIONEERT

Deze hormonen (zoals oestrogeen, testosteron en progesteron) bepalen hoe jij je voelt, hoe je in je vrouwelijke energie zit en hoeveel zelfvertrouwen je bijvoorbeeld hebt. Dit wisselt elke fase van de menstruele cyclus en hoe meer jij je hier bewust van bent, hoe meer je hier rekening mee kan houden, hoe fijner dit is.

Lees ook: de verschillende fases van jouw menstruele cyclus.HOOG IN JOUW VROUWELIJKE ENERGIE

Kijk, nu komen we ergens. Tijdens welke fases van jouw menstruele cyclus zit je hoog in jouw vrouwelijke energie? Dit is voornamelijk tijdens de 1e fase (pre-ovulatie fase) en 2e fase (ovulatie fase). De eerste fase wordt ook wel het lente seizoen onder de verschillende fases van de menstruatie cyclus genoemd. Letterlijk het seizoen van een nieuw begin. Jouw energieniveau stijgt en dit geld ook voor de mate van productiviteit. Dit blijft doorstijgen tijdens de 2e fase.

Tijdens deze dagen (gemiddeld dag 5 t/m dag 21) ben jij qua hoge vrouwelijke energie op je best. Je zit lekker in je vel, bent creatief, productief, sociaal en hebt een goed uithoudingsvermogen. Heb je dus een belangrijke presentatie of wil je een nieuw project starten? Plan dit dan in rondom de 2e fase van je menstruele cyclus.

Leven volgens jouw vrouwelijke energie | Menstruatie cyclusAfbeelding afkomstig van Shutterstock

LAAG IN JOUW VROUWELIJKE ENERGIE

Wanneer de 3e fase (pre-menstruele fase) van jouw menstruele cyclus aanbreekt vindt er ook een verandering plaats in de hormonen in jouw lichaam. Deze verandering zorgt ervoor dat jij lager zit in jouw vrouwelijke energie. Misschien herken je het wel dat je de week voordat je ongesteld moet worden veel liever wat meer tijd alleen doorbrengt of je terug wilt trekken met een dekentje op de bank? Dit is de fase waarin jouw lichaam steeds meer behoefte heeft aan rust.

De pre-menstruele fase staat ook wel bekend als de beruchte fase voor de menstruatie. Het is ook de periode waarin vrouwen aangeven last te hebben van PMS. Je bent kritisch en dit heeft effect op jouw vrouwelijke energie. Het gevolg hiervan kan zijn dat je minder lekker in je vel zit of onzeker bent. Besteed meer tijd aan self-care en gebruik jouw vrouwelijke energie nu bijvoorbeeld om projecten af te maken, puntjes op de ‘i’ te zetten of een grote schoonmaak te houden.

De laatste en vierde fase van de menstruatie cyclus is de menstruatie periode. Je zit op dit moment laag in jouw vrouwelijke energie. Gebruik deze fase om tijd voor jezelf te nemen. Luister naar je lichaam en schrijf gedachtes en emoties eventueel van je af. Je kan nu moeiteloos bij jouw emoties en intuïtie. Gebruik deze vrouwelijke energie om aan te voelen waar je behoefte aan hebt en zin in hebt. Tijd om goed voor jezelf te zorgen!


TIP: ik gebruik de app Clue om de verschillende fases en vrouwelijke energieniveaus van mijn persoonlijke menstruele cyclus te meten. Zo kan je patronen ontdekken/herkennen wat het nog makkelijker maakt om volgens mijn vrouwelijke energieniveau te leven.

Lees HIER alle vrouw artikelen.

Pin It on Pinterest

Share This