Wellicht vind jij dit een gevalletje van TMI (To. Much. Information.), maar toch is dit een onderwerp waar veel vrouwen elke maand steeds opnieuw mee te maken krijgen. PMS. Oftewel: Premenstrueel syndroom. Deze maandelijkse periode kan ons elke keer weer flink dwarszitten en veranderd enkele vrouwen zelfs in een totaal ander persoon. Wat veroorzaakt PMS eigenlijk en wat kunnen we hier tegen doen? Lees snel dit artikel voor eerste hulp bij vrouwelijke hormonen en PMS klachten.


WAAR STAAT PMS VOOR?

In het kort is PMS is een verzamelnaam voor (ernstige) lichamelijke en emotionele klachten die vrouwen kunnen ervaren gedurende de periode voor de menstruatie. (Helaas) komen deze klachten elke maand weer terug. Daarnaast kan elke vrouw de klachten van PMS anders ervaren.

Disclaimer: ik ben geen expert op het gebied van PMS en de medische gezondheid van het (vrouwelijke) lichaam. Wil je persoonlijk advies over jouw lichaam of menstruatie cyclus (gepaard met PMS klachten)? Neem dan altijd eerst contact op met jouw huisarts of gynocoloog. Dit artikel is geschreven om jou tips te geven die mogelijk kunnen helpen bij het omgaan met PMS klachten.

WAT ZIJN VEEL VOORKOMENDE PMS KLACHTEN?

Wellicht herken je het wel. Vlak voor de menstruatie kan je last hebben van verschillende klachten. Zowel lichamelijk als emotioneel. Denk hierbij aan hoofdpijn, pijnlijke / gevoelige borsten, vermoeidheid, rugpijn, een opgeblazen gevoel of stemmingswisselingen. Het is normaal dat je als vrouw deze “klachten” ervaart. De ernst van deze klachten kan per vrouw ontzettend verschillen. Dat jouw vriendin hier erg luchtig over doet betekent niet dat jij je aanstelt wanneer je aangeeft hier last van te hebben.

Daarmee komen we meteen op het volgende punt. Wanneer je deze krachten dusdanig ernstig ervaart dat jou dit belemmert in het dagelijks leven wordt er vaak gesproken van ernstige PMS. Veel voorkomende geestelijke PMS klachten zijn onder andere: boosheid, snel geirriteerd, slecht slapen, vermoeidheid, angst gevoelens, een somber gevoel, verdrietig en stemmingswisselingen. Wanneer je als vrouw last krijg van deze klachten kan ook per vrouw verschillen. Gedurende een periode van een paar dagen tot twee weken voor de menstuatie kan je deze verschillende lichamelijk en emotionele verschijnselen opmerken. Na de menstruatie nemen deze klachten meestal weer af.

TIP: wil je meer inzicht krijgen in jouw maandelijkse cyclus? Gebruik dan de gratis app Clue.

WAT KAN JIJ ZELF DOEN OM PMS KLACHTEN TE VERMINDEREN?

Er zijn veel verschillende behandelingen mogelijk om PMS klachten te verminderen. Nogmaals: ben je opzoek naar persoonlijk advies, neem dan vooral contact op met jouw huisarts. Toch zijn er een aantal kleine veranderingen die jij zelf kan toepassen om deze klachten te verminderen. In dit artikel kan je lezen hoe je dit door middel van het aanpassen van jouw eetpatroon kan doen.

Welke aanpassingen kan je maken in jouw levensstijl die een positief effect kunnen hebben in het verminderen van PMS klachten?

  1. Beweeg dagelijks. 
    Dit is wellicht het laatste waar je zin in hebt, maar door genoeg te bewegen zal je je echt beter voelen.
  2. Eet gezond en gevarieerd. 
    Eet gezond om ervoor te zorgen dat je meer energie hebt. Juist op de dagen waarop je ervaart dat je weinig energie hebt kan je dit goed gebruiken.
  3. Probeer meer inzicht te krijgen in jouw maandelijkse cyclus.
    Dit kan jou helpen om de klachten die je ervaart te relativeren. Wanneer je meer inzicht krijgt in jouw maandelijkse cyclus kan je ook ontdekken hoelang deze klachten meestal aanhouden en zo hier jouw dagen op aanpassen. Iets meer #selfloveclub momentjes! 
  4. Ga naar buiten.
    Probeer wat vaker een frisse neus te halen. Daglicht en frisse lucht helpen om je beter te voelen.

INZICHT KRIJGEN IN PMS KLACHTEN

Gebruik hiervoor de gratis app Clue. Deze app geeft jou meer inzicht in jouw maandelijke cyclus en dit kan jou helpen om te ontdekken of de klachten die jij ervaart ook daadwerkelijk met het premenstrueel syndroom te maken hebben. In deze app vul je nauwkleurig in wanneer je deze klachten ervaart en na een paar maanden geeft dit jou een beter beeld of hier een patroon in te herkennen is. Gebruik deze inzichten om jouw klachten met jouw huisarts of gynaecoloog te bespreken.

Je hoeft nooit alleen te blijven lopen met deze klachten. Er is altijd hulp te vinden en schaam je niet om dit onderwerp / deze klachten bespreekbaar te maken.


Wat zijn jouw tips om de klachten van PMS te verminderen?

Lees ook: 5 x beter voor jezelf zorgen.

Pin It on Pinterest

Share This