Serotonine is een stofje dat in jouw hersenen wordt aangemaakt. Dit stofje wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Serotonine zorgt er namelijk voor dat jij je gelukkiger voelt. Wist je dat je zelf het vrijmaken van dit gelukshormoon in je lichaam kan stimuleren? Vandaag deel ik de 5 beste tips met jou! Zo kan jij dus zelf jouw gemoedstoestand een goede boost geven. Lees je mee?


GELUKKIGER DOOR HET GELUKSHORMOON SEROTONINE

Wanneer het serotonine gehalte in je lichaam te laag is kan je dat vaak op een vervelende manier merken. Zo kan dit zich uiten in slapeloosheid, onrust in je lichaam, depressieve gevoelens of het ervaren van angst. Om serotonine aan te maken heeft jouw lichaam het aminozuur genaamd tryptofaan nodig. Dit haal je bijvoorbeeld uit voeding. Je lichaam haalt onder andere eiwitten uit voeding en dit wordt omgezet in aminozuren zoals tryptofaan. Uiteindelijk kan jouw lichaam dit vervolgens weer omzetten in serotonine. Het is belangrijk om dit level in jouw lichaam op peil te houden.

Fun fact: jouw lichaam maakt de meeste serotonine in de ochtend aan. Dat brengt ons meteen bij de eerste tip!

Tip 1: begin de dag met een voedzaam ontbijt

Voorzie jouw lichaam van de juiste voedingsstoffen (en daarmee brandstof) zodat jouw lichaam optimaal kan functioneren. Jouw hersenen hebben, net als alle andere organen, brandstof nodig om te kunnen presteren. Zorg voor een voedzaam ontbijt met complexe koolhydraten (zoals bijvoorbeeld havermout) en vul dit aan met een eiwitbron en verse groente of fruit.

Mijn favoriete ontbijt: appeltaart havermout.

Tip 2: zorg voor voldoende daglicht

Over het algemeen is bekend dat zonlicht bijdraagt aan het aanmaken van vitamine B. Dit is ook de reden waarom mensen die last hebben van een winterdip vaak een tekort kunnen hebben aan vitamine B. Daarnaast is voldoende zonlicht ook belangrijk voor het aanmaken van het gelukshormoon serotonine. Maak dagelijks een (kleine) wandeling, ga ik je pauze even naar buiten of drink je kopje koffie op het balkon.

Tip 3: kom ik beweging

Hup, met je billen van die bank af en kom in beweging. Dit hoeft niet te betekenen dat je meteen een uur intensief hoeft te sporten (al werkt dit wel erg goed bij het aanmaken van het gelukshormoon), maar ook een wandeling voldoet. Ga een avondje dansen, doe wat vrolijke pasjes tijdens het koken of zoek de slaapkamer op met je partner šŸ˜‰

Serotonine: 5 x zo stimuleer je zelf het gelukshormoon serotonine in jouw lichaam

Tip 4: mediteren

Door te mediteren kan je het serotonine gehalte in je lichaam verhogen. Het resultaat hiervan is dat je na het mediteren een gelukkiger en rustiger gevoel hebt. Daarnaast kan je tijdens een meditatie ook het rustgevende hormoon melatonine aanmaken. Dit kan helpen om tot rust te komen en kan bijdrage aan een fijne nachtrust. Lees hier onze tips voor prettige meditatie apps.

Tip 5: goed voor je lichaam zorgen

Door goed voor je lichaam te zorgen kan je ervoor zorgen dat jouw lichaam haar natuurlijke serotonine gehalte op pijl kan houden. Zorg voor een goede nachtrust, kom dagelijks in beweging, drink voldoende water, eet voedzame maaltijden met de juiste voedingsstoffen en slik eventueel supplementen als aanvulling op een gezond eetpatroon. Zo kunnen de vitamine B3, B6 en B12 een positieve bijdragen leveren wanneer je het gelukshormoon level in je lichaam wil verhogen. Vraag voor passend advies altijd even bij jouw huisarts welke voedingssupplementen voor jou geschikt zijn.


Lees ook: zo creƫer je jouw favoriete omgeving

Image credits: EvgenyĀ Atamanenko & G-stock studio by Shutterstock

Pin It on Pinterest

Share This