Groene thee is gezond. Erg gezond zelfs. Het is meer dan een paar blaadjes die voor wat smaak zorgen. Wat er zo gezond is aan groene thee lees je hier.

Wat is groene thee?

Van de bladeren van de theeplant maken we een aantal soorten thee. Zwarte, groene en witte thee zijn de meest gedronken soorten. Het verschil in kleur ontstaat door de theebladeren te laten oxideren. Voor het maken van zwarte thee zijn de bladeren het langst geoxideerd. Met het oxideren van theebladeren veranderd niet alleen de kleur en smaak maar ook het effect van de thee op de gezondheid. Omdat groene thee minder geoxideerd is dan zwarte thee zijn de antioxidanten beter bewaart waardoor deze thee gezonder is.

De gezondheidsvoordelen van groene thee

De antioxidanten in groene thee zijn de stofjes die het zo gezond maken. Antioxidanten beschermen ons tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn in onze moderne maatschappij een serieus probleem. Ze ontstaan door luchtvervuiling, verontreiniging in ons voedsel, roken, het gebruik van chemische schoonmaakmiddelen etc. Vrije radicalen veroorzaken oxidatie van onze lichaamscellen en weefsel waardoor we sneller verouderen en ziekten zoals kanker een kans krijgen zich te ontwikkelen. Antioxidanten zorgen ervoor dat de vrije radicalen geneutraliseerd worden en beschermen zodoende onze gezondheid. Veel van de gezondheidsvoordelen van groene thee zijn dan ook toe te schrijven aan de antioxidanten.


Gezondheidsvoordeel #1: minder kans op kanker

Zoals in de inleiding al aangegeven verlaagt groene thee het risico op kanker, dit dankzij de antioxidanten. De beschermende werking van groene thee is bij een beperkt aantal vormen van kanker bewezen. Het gaat om deze vormen:

–       Borstkanker

–       Dikkedarmkanker

–       Prostaatkanker

Gezondheidsvoordeel #2: minder kans op hart- en vaatziekten

Ook dit gezondheidsvoordeel is te danken aan de antioxidanten. Een marker voor hart- en vaatziekten is een verhoogd cholesterol. Het niet zo zeer het verhoogde cholesterol wat voor de echte problemen zorgt, het is het oxideren van de LDL cholesterol deeltjes wat zo gevaarlijk is voor de gezondheid.

Dankzij het drinken van groene thee wordt de hoeveelheid antioxidanten in de bloedbaan hoger alwaar deze antioxidanten het oxideren van het LDL cholesterol voorkomen. Hiermee wordt het risico op hart- en vaatziekten verlaagt.

Gezondheidsvoordeel #3: remt veroudering

Waar die antioxidanten al niet goed voor zijn. Ze zetten ook een rem op het verouderingsproces van het lichaam. De thee heeft dus een anti-aging werking. En dat is geen aanname of zo. Uit meerdere grootschalige onderzoeken kwam naar voren dat groene thee drinkers daadwerkelijk langer leven dan de niet drinkers.

Gezondheidsvoordeel #4: verbetert prestaties

Een leuk weetje voor de sporters onder ons: het verbetert de sportprestaties. Dit heeft niets met de antioxidanten te maken maar alles met de cafeïne waaraan groene thee rijk is. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat groene thee net zoveel cafeïne bevat als je blikje cola.

Cafeïne heeft vooral voor duursporters een positief effect op de prestaties. Deze kunnen door het drinken van cafeïne houdende dranken, zoals groene thee, met wel 12% toenemen.

Gezondheidsvoordeel #5: versnelt de stofwisseling

Ben je aan het lijnen dan doe je er goed aan om groene thee te drinken. Het zorgt namelijk voor een versnelling van je metabolisme. Dat betekend dat je meer calorieën gaat verbranden zonder dat je er een extra inspanning voor hoeft te leveren.

Gezondheidsvoordeel #6: verbetering van de hersenfuncties

De thee is niet alleen goed voor je fysieke prestaties. Ook je hersenfuncties verbeteren door het drinken van groene thee. En wie wil dat nou niet, we kunnen allemaal wel dat beetje extra gebruiken op ons werk en het dagelijkse leven.

Dit effect is deels te danken aan de cafeïne in groene thee maar komt vooral door de bijzondere wisselwerking tussen cafeïne en L-theanine, een aminozuur wat in groene thee zit. Dit werkt stimulerend voor de aanmaak van dopamine en de alfa-golven in de hersenen. Dit vermindert gevoelens van angst en het verbetert de stemming, het geheugen en ons reactievermogen.

Gezondheidsvoordeel #7: goed voor je gebit

Ja echt, de thee is goed voor de verzorging van je gebit. Dit komt omdat de groei van bacteriën in de mond wordt geremd door groene thee. Hierdoor loop je minder kans op tandbederf en tandvleesontsteking.

Een leuke bijkomstigheid hiervan is dat het daardoor ook goed is voor een frisse adem!

Gezondheidsvoordeel #8: antibacteriële werking

Het vermindert het risico op infecties omdat het een antivirale en antibacteriële werking heeft. Ben je in de winter vatbaar voor verkoudheidjes of een griepje dan zal groene thee drinken ervoor zorgen dat je dit minder snel zal oplopen.

Gezondheidsvoordeel #9: minder kans op diabetes type 2

Dit gezondheidsvoordeel komt misschien als verrassing voor je. Diabetes type 2 is tenslotte het gevolg van slechte leefstijl gewoonten zoals teveel toegevoegde suikers eten, te weinig bewegen, roken en/of drinken. Toch kan groene thee helpen om diabetes type 2 te voorkomen al is het drinken van groene thee natuurlijk geen vrijbrief om er risicovrij op los te leven zonder je zorgen te maken over chronische ziekten.

Bij het ontwikkelen van diabetes type 2 spelen insuline gevoeligheid en de insuline weerstand een grote rol. En juist groene thee helpt om de insuline gevoeligheid te verbeteren. Hierdoor hoeft het lichaam minder insuline aan te maken om de glucose uit het bloed op te nemen. Hiermee wordt het risico op diabetes type 2 verlaagd, volgens onderzoeken met 18%.

Gezondheidsvoordeel #10: goed voor je huid

De antioxidanten zijn ook nuttig om je huid te verzorgen. Om deze reden wordt in bepaalde huidverzorgingsproducten gebruik gemaakt van groene thee extracten.

Meer gezondheidsvoordelen

Wil je meer weten over de gezondheidsvoordelen dan kan ik je dit artikel zeker aanraden. In dit artikel vindt je tevens thee recepten voor heerlijke thee variaties.


Wat is jouw favoriete thee soort?

Pin It on Pinterest

Share This