Dat wij vrouwen gedurende elke maand door een aantal fases gaan is niet te ontkennen. Dit komt door de constante verandering in onze hormonen waardoor wij ons op verschillende momenten zowel mentaal als fysiek anders voelen. Denk dat we dit allemaal wel herkennen toch? Vervelend, want dit heeft ook effect op ons eetgedrag en sporten. But don’t worrie, hier zijn tips voor!

Wist je ook dat je met bepaalde voeding deze hormoonwisselingen zeer positief kan be√Įnvloeden? Al eerder schreef ik een artikel over de gezonde effecten van thee, waaruit ook blijkt dat veel kruiden menstruatieklachten kunnen verlichten. Een lekker warm kopje thee kan ons dus al een stuk beter laten voelen!


Niet alleen tijdens je menstruatie (waarin je (veel) ijzer verliest), maar ook de periode voor en na deze fase kan invloed hebben op de manier waarop je, je voelt, hoe je eet en de eetbehoeftes (lees: vreetbuien!) die hier bij komen kijken. Voeding is in al deze fases dus extra belangrijk. Ik ben natuurlijk geen dokter, maar ik ben wel op onderzoek uitgegaan en heb een aantal tips voor je verzameld om deze fases wat makkelijker door te komen.

Zorg voor gezonde snacks:

In de fase voor je menstruatie kan je behoefte hebben om constant te eten, waarschijnlijk heb je niet eens echt honger, maar je lichaam vraagt om eten. Niet gek dus waar alle ‘vreetbuien’ vandaan komen en dus ook niet gek dat je regelmatig grijpt naar de repen chocolade die je in de kast hebt liggen! Toch zou ik je willen adviseren om te proberen om dit niet te doen, je hebt deze voeding/snacks namelijk echt niet nodig en waarschijnlijk voel je, je na deze eetbui alleen maar slechter. Zorg er daarom voor dat je wat gezonde snacks in huis hebt liggen of wat lekker gezonds kan klaar maken. Hier vind je mijn favoriete gezonde snacks!

Psssst.. Juist al die suikers die je tijdens het snoepen binnen krijgt zorgen ervoor dat je bloedsuiker gaat schommelen, met stemmingswisselingen tot gevolg. En daar hebben we zonder deze suikers ook al genoeg last van toch? ūüėČ

Drink goed!

Je lichaam is hartstikke hard aan het werk en daarom is het extra belangrijk om je lichaam tijdens de menstruatie fase ook goed te hydrateren. Zoals ik al eerder schreef kan je kiezen voor warme thee van brandnetel, citroenmelisse of kaneel, deze kruiden zouden de krampen kunnen verzachten.

Ontbijt goed, voor een energiek begin van de dag:

Je lichaam kan wel wat extra energie gebruiken, vaak voelen we ons tijdens de menstruatie wat vermoeider dan andere dagen dus laten we zorgen dat we goed ontbijten. Ik kies altijd voor een ontbijtje met havermout. Havermout is ontzettend gezond en zit boordevol magnesium en zink (deze mineralen kunnen krampen verzachten). Havermout vult goed, geeft veel energie en zorgt ervoor dat je de ochtend zonder honger gevoel doorkomt. Probeer anders dit recept van ‘Chocolade havermout met bosvruchten jam’ als ontbijt!


Wat kan je het beste eten?

Het is belangrijk om niet te streng voor jezelf te zijn, want als jij even niet zo lekker in je velt zit moet je vooral lief voor jezelf zijn! Daarnaast is het wel handig om te weten welke voedingsmiddelen er juist ook voor kunnen zorgen dat jij je beter zal voelen. Voeg groente toe die rijk zijn aan calcium en magnesium zoals bijvoorbeeld spinazie en andere groene bladgroente(verwerk dit in een rijke maaltijd salade of ochtend smoothie!). Vul je voeding daarnaast aan met peulvruchten, fruit en granen.

IJZER! Tijdens de menstruatie verliezen we dit snel en dit moet dagelijks aangevuld worden. Kies daarom voor ijzerrijke voeding zoals: vis, vlees, pompoen, tomaten of broccoli.


Red.Fit by Libresse Onlangs kwam ik in aanmerking met het Red.Fit programma, speciaal samengesteld voor vrouwen. Het programma bestaat uit voedingsadvies en trainingsschema’s, die juist zo zijn samengesteld dat wij in elke fase van de maand lekker fit in beweging kunnen blijven. Sportdeskundige Georgie Bruinvels heeft de cyclus opgesplitst in 4 fases. Voor elke fase biedt dit programma passende (sport) oefeningen en voedingsadvies die je lichaam net even wat beter ondersteunen. Het is echt super simpel: bezoek de website van het Red.Fit programma in samenwerking met Libresse en meld je aan door je email adres in te vullen. Geheel kosteloos!

Het is bewezen dat lichamelijke inspanning de aanmaak van endorfine bevordert. Dit stofje kan zorgen voor een prettig gevoel en kan eventuele pijn in het lichaam (zoals krampen) verminderen. Daarom wordt het aangeraden om tijdens de menstruatie ook in beweging te blijven. Het advies van de deskundigen die allemaal meewerken aan het Red.Fit programma zou je hierbij dus een handje op weg kunnen helpen!


Hoe ga jij om met deze verschillende fases? En pas jij jouw eetpatroon of sportschema hier op aan? Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen!

Volgen jullie Healthy Wanderlust al op Facebook?
Gebruik #healthywanderlust als je √©√©n van mijn gerechten maakt, super leuk om te zien!

Liefs, Merel

Pin It on Pinterest

Share This