Stilte. Zoek jij wel eens bewust de stilte op? Persoonlijk ontdekte ik een tijd geleden waarom dit juist zo goed voor je kan zijn. Ik woon in Amsterdam, het is hier eigenlijk nooit stil. Toch, kan ik deze momenten goed voor mezelf creëren. Meer stilte verminderd namelijk de hoeveelheid prikkels die we dagelijks bewust en onbewust ervaren. Het geeft ons brein de mogelijkheid om orde te scheppen in de chaos van gedachtes. Wist je namelijk dat teveel geluid voor stress en spanning kan zorgen? Meer de stilte opzoeken kan hier positief aan bijdragen.


MEER STILTE DRAAGT BIJ AAN EEN GOEDE GEZONDHEID

We leven in een snelle wereld. Onze oren worden dagelijks gevuld met geluidjes van telefoons, tv’s, radio’s, muziek vanuit koptelefoons, gesprekken met andere, geluiden op straat en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Vaak is het pas echt weer stil als we ’s avonds in bed onze ogen sluiten. Letterlijk een rustmoment voor jouw brein. Hoewel bepaalde geluiden, zoals klassieke muziek, juist positief kan bijdragen aan het concentratievermogen heeft teveel geluid het tegenovergestelde effect. De voortdurende toestroom van prikkels kan ervoor zorgen dat we snel zijn afgeleid, een korte spanningsboog hebben en we minder oplossingsgericht kunnen denken. Denk maar eens na. Het is een stuk lastiger om je te concentreren als je telefoon en computer voortdurend geluidjes maken, toch?


DOOR STILTE KAN JOUW BREIN HERSTELLEN

Meer de stilte opzoeken, als is het maar voor een paar minuten, is een mooie vorm van self-care. Voel je je gespannen na een drukke dag? Jouw brein heeft waarschijnlijk veel verschillende signalen en prikkels ontvangen. De stilte kan ervoor zorgen dat jouw brein zich kan herstellen en jouw lichaam zichzelf kan ontspannen. Sluit je ogen en laat je brein langzaam wennen aan de stilte. Focus je op je ademhaling (tel deze eventueel rustig in gedachte) om je gedachtes tot rust te laten komen.

De stilte meer opzoeken kan natuurlijk door het maken van een heerlijke strand- of boswandeling, maar je kan deze rust momenten elke dag opzoeken. Ben je net wakker? Start de dag zonder meteen de telefoon te grijpen en laat je lichaam rustig wakker worden. Een drukke dag?Probeer kleine self-care momenten voor jezelf te creëren. Juist de kleine dingen kunnen veel verschil maken. Heb je hier een beetje hulp bij nodig? Gebruik dan een van deze favoriete meditatie apps om de kunst van mediteren onder de knie te krijgen.


Zoek jij weleens bewust meer stilte op?

Lees ook: 5 tips om te stoppen met piekeren

Image credits: taramara78/shutterstock

Pin It on Pinterest

Share This