Deze blog gaat in op mijn ‘afvaljourney’, de zoektocht naar een balans in mindset, gezond eten en afvallen en de keuzes die ik hierin heb gemaakt. Het begon allemaal op de dag na het vrijgezellenfeest van een vriendin. Ik zag foto’s van mezelf terug en dat was voor mij het moment waarop ik dacht ‘dit wil ik niet langer’. Het gevoel van met name onzekerheid en schaamte hadden op dat moment de overhand, maar stiekem speelde dit al een langere tijd. Ik ben begonnen met gezond eten en afvallen, omdat ik weer beter in mijn vel wilde zitten. Lees je mee?


LIEFDEVOL GEZOND ETEN EN AFVALLEN

Ik was ongelukkig in mijn lichaam, ik schaamde me wanneer ik in bikini ‘moest’ en ik voelde me niet prettig in het dragen van strakke kleding of korte broekjes. Ik ben nooit te dik geweest, maar ben zolang ik me herinner voor mijn gevoel altijd wel wat ‘steviger’ geweest. Niks mis mee, maar ik voelde me er niet fijn bij. Hoe is begon met gezond eten en afvallen en hoe ik dit op een liefdevolle manier deed? Ik vertel het je graag.

Healthy body + healthy mind = happy life


Verandering van lifestyle

Ik begon met gezonder en minder eten en in no time vlogen de kilo’s eraf. Gezond eten en afvallen gingen hand in hand. Ik kreeg complimenten, mensen zagen verschil en ik voelde me fit en energiek. Ik ging van één keer in de week sporten, naar twee keer, drie keer en uiteindelijk ging ik vijf à zes keer per week. In die periode kwam ik door kennissen ook steeds meer in aanraking met gezonde voeding. En je raad het al; 1 +1 is 2. Het gekke is trouwens dat ik in deze periode nooit het idee heb gehad dat ik dingen niet mocht of mezelf dingen heb ontzegd. Ik ging simpelweg gezonder eten (al deed ik dat voorheen ook hoor), snoepte bewuster en begon langzaam aan het creëren van een andere levensstijl.Wanneer is het goed genoeg?

Toen ik op een gegeven moment stil kwam te staan in gewicht (welliswaar het gewicht wat ik voor mezelf als doel had gesteld), is dit een lange tijd frustrerend geweest. Ik merkte ook dat ik van ‘veel afvallen’ een levensstijl moest creëren die ‘vol te houden’ was. Dat was alleen makkelijker gedacht dan dat het uiteindelijk was.

Ik merkte dat de complimenten ophielden, ik steeds meer wilde met betrekking tot resultaat en ik het lastig vond om daarnaast ook nog te mogen ‘genieten’. Ik heb in die tijd ook een programma gevolgd waarbij ik mijn eten moest afwegen. Echter, werd die druk daardoor voor mezelf alleen maar hoger. Het was dan ook vaak ‘alles of niets’, waarbij ik het ene moment heel strikt was in gezond eten en ik mezelf niks buiten die kaders gunde, en op andere moment ik mezelf dat juist wel gunde (tot een overmaat), maar er dan schuldgevoel bij kwam kijken.

” Ik leefde niet in grijze gebieden, maar alles was zwart of wit “

Gezond eten en afvallen: mijn journey naar balans | Gastblog

Zelfliefde

In totaal ben ik ruim 12 kg afgevallen en ik ben hier heel trots op. Niet direct op de aantal kilo’s, maar het gevoel wat het me heeft opgeleverd; meer zelfverzekerdheid en het lekkerder in mijn vel voelen. Dat alles is me, nu achteraf, veel meer waard dan een getal op de weegschaal. En ja, ik ben nog steeds af en toe onzeker bij het dragen van een kort broekje of een bikini (en dan heb ik het nog niet gehad over mijn drie maanden zwangere buik na het eten). Maar ik weet ook dat dat dat het stemmetje van mijn innerlijke criticus is en dan ik zelf kan bepalen in hoeverre ik deze mijn gevoel over mezelf laat beheersen. Ze zeggen niets voor niets: mindset = everything!

And a negative mind will never give you a positive life. Jij bepaalt! Ik bepaal!

Hoe gaat het nu?

Sinds ongeveer een half jaar, heb ik een balans gevonden, waarin de basis gezond is maar er ook ruimte is om mezelf buiten die kaders te begeven. Ik sta niet meer op de weegschaal, maar focus op hoe ik mezelf zie, waar ik blij van word en waar ik energie van krijg. Ik eet voor 80% gezond en gun mezelf die 20% aan ruimte om te genieten tijdens avondjes uit, feestjes etc.

Daarnaast heb ik geleerd dat gezondheid voor mij veel meer is dan wat ik eet of hoe ik eruit zie. Natuurlijk, dit is een belangrijk component in hoe ik me voel. Maar gezondheid heeft voor mij ook heel erg te maken met hoe ik mezelf zie, met welke mensen ik mezelf omring en de dingen die ik in het leven doe waar ik blij van word en waardoor ik lekkerder in mijn vel zit. No one is you, and that is your superpower.

Of zoals de titel van deze blog: healthy body + healthy mind = happy life. Voor mij tenminste!


Geschreven door Lotte Valkenburg.
Neem ook een kijkje op haar Instagram account!

Lees ook: Streef naar een gezond lichaam in plaats van een perfect lichaam.

Image credits: Look Studio / Shutterstock

Pin It on Pinterest

Share This