Het is eigenlijk grappig hoe het werkt. Wanneer je gezond eet een leeft, zoals ik, gaat men er vaak per definitie vanuit dat je automatisch ook standaard bezig bent met afvallen en met je gewicht. Ik krijg dan ook erg vaak de vraag hoeveel calorieën ik per dag eet waardoor ik “zo” slank blijf. Ik snap de vraag wel, maar mijn antwoord is vaak niet het antwoord dat men verwacht. Ik tel geen calorieën en dit doe ik heel bewust niet. Waarom ik dit niet doe vertel ik je vandaag in dit persoonlijke artikel. Lees je mee?


WAAROM IK GEEN CALORIEËN TEL: DIT DOE IK HEEL BEWUST

Mijn relatie met voeding en mijn lichaam is niet altijd per se gezond geweest. Lees: ik heb hier nooit ernstige problemen (zoals een eetstoornis) mee gehad, maar schuldgevoelens rondom eten en niet tevreden zijn met mijn gewicht heeft jarenlang een rol gespeeld in mijn leven. Gelukkig weet ik inmiddels een aantal jaar wel beter en streef ik voornamelijk naar een gezond lichaam i.p.v. een bepaald streefgewicht. Het getal op de weegschaal staat namelijk niet gelijk aan geluk. Het aantal calorieën dat je eet staat niet per definitie gelijk aan gezondheid.

Lees ook: waarom je NU moet stoppen met op de weegschaal staan. 

ER IS EEN TIJD GEWEEST WAARIN IK WEL CALORIEËN TELDE

Nu wil ik geen mensen beledigen door te zeggen dat calorieën tellen slecht is, want ik snap heel goed dat dit in sommige gevallen een handige tool is. Toen ik nog duidelijke doelen had op het gebied van krachttraining telde ik ook calorieën. Dit kan er namelijk bij helpen om deze doelen te behalen.

Echter merkte ik zelf dat het tellen van calorieën soms gelijk stond aan iets wel of niet mogen eten. Van mezelf. Een paar jaar geleden wist ik namelijk precies hoeveel calorieën ik per snack en maaltijd ongeveer binnen kreeg. Dat ik vervolgens een maximum aan calorieën voor mezelf per dag had bepaald veroorzaakte een schuldgevoel (naar mijn sportdoelen toe) wanneer ik iets at dat niet paste bij mijn eigen “regels” rondom het maximaal aantal calorieën per dag. Dit is precies de reden waarom ik geen calorieën meer tel.

Waarom ik geen calorieën tel | Persoonlijk | Healthy Wanderlust

EEN GEZONDE RELATIE MET VOEDING ZONDER CALORIEËN TE TELLEN

Ik focus mij op een gezond lichaam. Een gezond lichaam is zoveel belangrijker dan een perfect lichaam. Een gezond lichaam staat voor mij persoonlijk ook gelijk aan een gezond gewicht, maar dit betekent niet per definitie een strak gespierd lichaam. Gezond eten, eten wanneer je trek hebt, je lichaam voeden met de juiste voeding is zoveel belangrijker dan calorieën tellen.

Het getal op de weegschaal of het maximum aantal calorieën dat je (volgens veel verschillende websites en diëten) mag binnenkrijgen per dag staat niet per definitie gelijk aan gezondheid of geluk. Ik tel heel bewust geen calorieën, omdat ik ervoor kies om mij te focussen om te eten wanneer ik trek heb. Om mijn lichaam te voeden met de voedingsstoffen die het nodig heeft om gezond en vitaal te blijven. Om lekker en gezond te eten en te eten waar ik zin in heb. Om te genieten van eten zonder schuldgevoel. Om te leven zonder “regels” rondom eten. Ik tel geen calorieën, omdat je lichaam meer is dan een getal.

Ik tel geen calorieën, omdat ik gezond leven en genieten belangrijker vind dan streven naar perfectie. 


Disclaimer: dit artikel is niet bedoeld om jou te vertellen wat je wel of niet moet doen of wat goed of fout is. Ik hoop jou hiermee te inspireren om te streven naar een gezond lichaam i.p.v. een perfect lichaam en om goed voor jezelf te blijven zorgen. 

Lees ook: zo blijf ik dagelijks in balans. 

Image credits: rawpixels.com/Shutterstock

Pin It on Pinterest

Share This