Het heeft even mogen duren, maar met de ingang van de zomertijd lijkt het zachte weer eindelijk aan te houden. Het voorjaar is echt begonnen en daarmee verschijnen ook weer de eerste seizoensproducten. In de herfst is de pompoen de grote ster en in het voorjaar spelen asperges een hoofdrol, maar de lente brengt nog een heel mooi, iets minder bekend product: raapstelen. Dit mooie seizoensproduct verwerken we in deze heerlijke spicy noedelsoep. Lees snel het hele recept.
SPICY NOEDELSOEP MET RAAPSTELEN EN GARNALEN
Raapstelen zijn het jonge loof van meiknollen en zijn een enorm veelzijdig product. Het heeft relatief veel zon nodig en daarom is het even wachten wanneer ze weer in de supermarkt verschijnen, maar ik kan het bevestigen: ze zijn er weer! Raapsteeltjes worden in bosjes verkocht en je kan zowel de blaadjes als de steeltjes eten. In recepten kun je spinazie en rucola vaak vervangen voor raapstelen, maar eigenlijk is het vooral leuk om lekker te experimenteren!
Ze smaken ontzettend goed bij vis en zeevruchten (zoals in deze spicy noedelsoep), in risotto’s en pasta’s of gewoon rauw door een salade of stamppot. En ook voor in je groene smoothie zijn ze zeker niet mis. De groene blaadjes worden veel in Italiaanse gerechten verwerkt, maar ik besloot ze out of the box in een noedelsoep te verwerken. Dit ramen gerecht is een hint naar het voorjaar, met de raapstelen en frisse limoen maar ook zeker nog genoeg om je op te warmen als de zon weer even verdwijnt.
INGREDIËNTEN: (VOOR 2 PERSONEN)
- 1 bosjes raapstelen
- 2 bosuitjes
- 1 limoen
- 200 gram paddestoelen naar keuze
- 1 peper
- 8 radijsjes
- 2 teentjes knoflook
- verse gember (2-3 cm)
- 200 gram tarwenoedels
- 150 gram garnalen
- 2 theelepels sambal
- 2,5 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels vissaus
- 1 liter groentebouillon
- 1 eetlepel olie
- 1 eetlepel sesamzaadjes
* Voor een vegetarische variant kan je de garnalen natuurlijk vervangen voor lekkere (gemarineerde) tofu.
BEREIDINGSWIJZE:
- Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking
- Snijd de halve peper en de knoflook fijn, doe de olie in de pan en bak de peper en knoflook samen met de garnalen
- Snijd de onderkantjes(de kleine knolletjes) van de raapstelen af, deze mogen weg. Snijd de steeltjes en de blaadjes in stukken van ongeveer 3 centimeter. Snijd, afhankelijk van de soort paddestoelen die je gebruikt, de paddestoelen in grove stukken.
- Breng de bouillon aan de kook in een pan. Rasp de gember en voeg deze samen met de sambal, sojasaus en vissaus toe aan de bouillon. Roer door en voeg dan de paddestoelen en raapstelen toe. Kook deze in ongeveer 5-7 minuten gaar.
- Voeg daarna de bereide noedels en de gebakken garnalen inclusief de pepertjes en knoflook toe aan de bouillon.
- Halveer de limoen en pers 1 helft uit boven de bouillon. Snijd de andere helft in de gewenste hoeveelheid plakjes.
- Snijd de radijsjes, andere helft van de peper en bosui in dunne plakjes
- Serveer de spicy noedelsoep met de limoenschijfjes, radijsjes, peper, bosui en sesamzaadjes
TIP: varieer met de pittigheid door de hoeveelheid sambal aan te passen of bijvoorbeeld de zaadjes van de peper te verwijderen (deze zijn het pittigst). - GENIET!
Bekijk ook het recept voor deze snelle noedels met groene kool en paddenstoelen.
Dit recept is geschreven door Paula Röttjers, bekijk hier haar Instagram
Bekijk alle andere gastartikelen hier.
Gerelateerde berichten
- 5 tips om een goede nachtrust en slaapkwaliteit te verbeteren en behouden voor meer energie. - 28/04/2023
- Self Love Talk podcast #114: Hoe het activeren van mijn creatiekracht (en hoe jij dit doet) ervoor heeft gezorgd dat ik nu het leven van mijn dromen leef. - 03/11/2022
- Self Love Talk podcast #113: In kiezen voor jezelf zit soms ook verdriet, teleurstelling of schuldgevoel. - 02/11/2022