Dat vroeg ik mij van de week af. Ik weet namelijk niet of jij het herkent, maar van een verse bos bloemen in huis word ik altijd vrolijk! Een bos bloemen als cadeau is altijd meer dan welkom, want het geeft altijd zo’n fijne sfeer in huis. Het leuke aan bloemen in huis hebben staan is dat je natuurlijk per seizoen kan kiezen voor verschillende kleuren en soorten. In dit artikel beantwoord ik de vraag: ‘welk effect hebben bloemen op je gemoedstoestand?’ en waar kan je rekening mee houden bij het samenstellen van een bos bloemen. Lees je mee? 


Dit doen bloemen met je humeur

Tegenwoordig gebruikt men vaak essentiële oliën in huis om hun gemoedstoestand te beïnvloeden, maar wist je dat veel van deze oliën afkomstig is van bloemblaadjes? Het blijkt namelijk dat de geur van bloemen (en planten) een activerend effect heeft op ons brein. Zo zouden verschillende geuren ervoor kunnen zorgen dat er stofjes zoals dopamine wordt aangemaakt, ook wel een gelukshormoon genoemd. Hierdoor voel je je dus gelukkiger! Echter heeft niet alleen de geur een bepaald effect op je gemoedstoestand, maar ook de verschillende kleuren dragen hier aan bij. Waar kan je voortaan rekening mee houden bij het samenstellen van een bos bloemen? Lees lekker mee!

Tip: zelf niet zo creatief met het samenstellen van een bos? Geen probleem, bloomon regelt dit graag voor je!

Verschillende kleuren zijn sfeerbepalend

Bloemen en planten brengen leven is huis en daarom vinden we het vaak fijn om de ruimte waar we vaak komen hiermee te verrijken. Wist je dat de kleur als eerst wordt waargenomen door onze zintuigen? Dit draagt eraan bij dat de verschillende kleuren van bloemen en planten sfeerbepalend zijn. Uit The Emotional Impact of Flowers Study, het meest toonaangevende onderzoek naar de invloed van bloemen op mensen, blijkt ook dat mensen die omringd worden door bloemen zich minder gestresst voelen.

Het effect van verschillende kleuren bloemen in je huis:

Over het algemeen wordt er onderscheid gemaakt tussen warme en koude kleuren. Zo zorgen warme kleuren zoals geel, oranje of (diep)rood voor een vrolijke en hartverwarmende sfeer. Kleuren zoals paars, blauw of violet zijn vaak subtieler en werken rustgevend. Tijdens de verschillende seizoenen kan je bijvoorbeeld kiezen voor warme donkere kleuren (herfst/winter) voor een knusse sfeer of juist voor lichte kleuren (lente/zomer), want dit laatste zorgt voor een frisse sfeer.


Trend van het moment: droogbloemen – extra lang plezier!

In het kader van duurzaamheid (momenteel natuurlijk een ‘hot’ topic) zie je ook een trend op het gebied van bloemen. Zo zie je namelijk steeds vaker dat men kiest voor droogbloemen in plaats van een vers boeket. Geen gek idee overigens, want je hebt van zo’n bos extra lang plezier. Via bloomon kan je tegenwoordig ook de Flowergram bestellen, droogbloemen die door de brievenbus passen. Hoe leuk is dat? Een goede tip ook wanneer je een goede vriendin iets anders wilt sturen dan een kaartje.

Welk effect hebben bloemen op je gemoedstoestand?


Haal jij altijd een verse bos voor jezelf in huis?

Lees ook: zo creëer je een ontspannen sfeer in huis – 4 tips

Pin It on Pinterest

Share This