Je hebt er vast inmiddels al wel eens van gehoord: essentiële oliën, maar wat is dit precies en hoe kan je hier zelf mee beginnen? Eerste hulp bij essentiële oliën. Ik neem je mee in mijn ontdekkingstocht op het gebied van etherische oliën en hoe je deze kan gebruiken om een rustgevende self-care routine voor jezelf te creëren. Een essentiële olie is een aromatische olie die gewonnen is uit verschillende onderdelen van een plant zoals de wortel, bloesem, bladeren, schors of uit zaadjes. Het mooie aan essentiële oliën is dat de verschillende geuren een bijzondere werking kunnen hebben op de gezondheid van het lichaam en de gemoedstoestand. Reuze interessant, maar waar moet je beginnen? Ik neem je mee.


Wat zijn essentiële oliën?

Etherische oliën, oftewel: essentiële oliën, vind ik al ontzettend lang een heel interessant verschijnsel, maar ik wilde eerst goed snappen wat de werking van deze aromatische oliën precies is voor ik een aantal geuren in huis zou halen. Hierbij een kleine spoedcursus hoe essentiële oliën kunnen bijdragen aan een gezond lichaam en onder andere een opwekkend of juist rustgevend effect kan hebben op de geest. Door de loop van de tijd zijn er verschillende culturen geweest die essentiële oliën gebruiken vanwege de geneeskrachtige en therapeutische werking. Inmiddels worden er onderzoeken gedaan naar de bewezen geneeskrachtige werking van deze oliën.

De aromatische oliën die planten bevatten worden door de plant bijvoorbeeld gebruikt op insecten juist aan te trekken of af te schrikken, maar de verschillende aroma’s kunnen ook een positief effect hebben op de mentale en fysieke toestand van de mens. Door de essentiële oliën aan een diffuser in huis toe te voegen wordt er een heerlijke geur verspreid die je door je neus inademt. Doordat je neus van binnen vochtig is blijven deeltjes van de aromatische damp hangen en lossen op. Hierdoor stimuleert de geur een bepaalde werking in je hersenen en kan dit dus bijvoorbeeld een rustgevend of juist opwekkend effect hebben op het lichaam.

Hoe gebruik je essentiële oliën in je eigen huis?

De afgelopen maand ben ik aan de slag gegaan met mijn eigen diffuser in huis (gekregen via Geurwolkje) om zo de werking van verschillende etherische oliën te proberen. Overigens kan je de olie ook direct op de huid aanbrengen of bijvoorbeeld door een paar druppeltjes op een kussen aan te brengen. Je kan ook koken met de aromatische oliën, bekijk daarvoor eens dit artikel van Holistik.

Hoe weet ik welke essentiële oliën ik het beste kan gebruiken?

Laat je adviseren of ga op je gevoel af. Zoek via verschillende webshops en websites op welk effect de verschillende oliën kunnen hebben op de gemoedstoestand en vraag jezelf af waar je behoefte aan hebt. Zo ging ik op zoek naar oliën/geuren die mijn ochtend- en avondroutine konden verrijken en zowel een optimistisch effect als een rustgevend effect zouden hebben op lichaam en geest.


Deze essentiële oliën passen bij een rustgevende routine:

Wat ik vooral fijn vind aan het gebruiken van essentiële oliën is de rustgevende routine die je hier omheen kan bouwen. Elke ochtend doe ik mijn diffuser aan en start ik de dag met rustgevende, maar tegelijkertijd inspirerende essentiële oliën. Ik drink rustig mijn kop thee met een muziekje aan en in de avond creëer ik een rustgevend self-care moment zodat het cortisol hormoon (veroorzaakt het gevoel van stress) in mijn lichaam kan dalen. De volgende oliën gebruik ik met veel plezier gedurende de dag:

‘Harmonie’Deze olie bevat lavendel, sinaasappel, rozemarijn en scharlei

Een hele fijne geur die ik vooral lekker vind om te gebruiken op momenten waarop mijn lichaam en brein gespannen zijn of wanneer ik mij emotioneel uit balans voel. De geuren combinatie kan helpen om slechte en negatieve gedachtes en emoties te verdrijven.

‘Morning daisy’Deze olie bevat lemongrass, rozemarijn en cajeput

De naam zegt het natuurlijk al: heel fijn om hier de dag mee te straten. De combinatie van citroengras, rozemarijn en cajeput kan een optimistisch en positief gevoel stimuleren en dat is precies wat ik wil in de ochtend. De frisse geur haalt elke ochtend een beetje de lente in huis, kopje thee erbij, schaaltje met havermout en een muziekje op. Perfect!

‘Lente bries’Bevat bergamot, rozengeranium, dille en cananga

Deze olie vind ik ontzettend fijn wanneer ik met een vermoeid gevoel uit bed stap of wanneer ik gedurende de dag laag in mijn energie zit. Door mijn diffuser aan te zetten met de ‘lente bries’ olie geeft mij dit meteen het gevoel van een frisse start! Heel bijzonder hoe een bepaalde geur zoveel positieve energie kan creëren.

Al deze essentiële oliën zijn verkrijgbaar via de webshop van Geurwolkje

Heb jij favoriete geuren? Deel ze vooral met mij!

Pin It on Pinterest

Share This