Wanneer je bent opgegroeid met het eten van vlees dan ben je van sommige gerechten gewend dat hier een vlees element bij hoort. Tegenwoordig heb ik gelukkig allang geleerd dat vlees helemaal niet bij een gerecht hoeft te horen, maar ook dat je dit heel makkelijk kan vervangen voor iets anders. Toch vind ik het leuk om beginnende vegetariërs een handje te helpen door een vleesvervanger te bedenken die ook echt veel weg heeft van hetgeen dat ze vroeger echt op hun bordje hadden liggen. Dit recept van vegetarische tempeh spekjes zal je vast heel goed bevallen en wellicht inspireert het jouw om vandaag even geen vlees te eten. Lees snel hoe je dit ook zelf kan maken. 


VLEESVERVANGERS: TEMPEH

Geloof mij, vlees hoef je echt niet te vervangen. We zijn vaak zo gewend dat we vlees horen te eten dat we iets op ons bord missen wanneer we besluiten dit niet meer te eten. Natuurlijk kan je dit vervangen door een zogeheten vleesvervanger. In dit artikel vertel ik je wat mijn favoriete producten van het moment zijn en ik weet zeker dat jij ze ook ontzettend lekker zal vinden!

Tempeh wordt steeds populairder in Nederland en vooral door vegetariërs en veganisten wordt dit vaak in huis gehaald. Niet gek, want je kan hier veel lekkere gerechten mee maken en de bereiding is vaak heel makkelijk! Tempeh is gezond en bevat bovendien een hoog eiwitgehalte. Als jij dus denkt dat je kip nodig hebt om aan je eiwitten te komen dan heb je het mis, daarvoor kan je heel goed tempeh in je eetpatroon verwerken.


Ingrediënten:

 • 200 gram tempeh
 • 1 tl mosterd
 • 1 tl sesamolie
 • 2 tl ketjap
 • 1/2 tl gemalen komijnzaad
 • snufje gemalen peper
 • 4 el olijfolie

Bereidingswijze:

 1. Snij de tempeh in plakken van ongeveer 1/2 cm. Snij ook deze plakjes weer in dunne reepjes.
 2. Zet een ruime pan op hoog vuur en voeg hier 2 el olijfolie aan toe.
 3. Gooi de tempeh reepjes in de pan en laat dit goed bakken. Schep dit regelmatig goed door, tempeh kan soms snel aanbranden.
 4. Doe dit voor ongeveer 10 minuten en mix in de tussentijd de rest van de ingrediënten met elkaar tot een fijne marinade.
 5. Giet de marinade bij de tempeh in de pan en schep goed door zodat alle reepjes goed gemarineerd zijn.
 6. Blijf dit gedurende 5 minuten goed doorscheppen.
 7. Wanneer jij de reepjes krokant genoeg vindt kan de pan van het vuur.
 8. Voeg de vegetarische spekjes toe aan een lekkere stamppot of een mooie salade!

Voor het bedenken van deze tempeh spekjes werd ik trouwens geïnspireerd toen ik deze winter ouderwetse hutspot op tafel wilde zetten. Door de verse groente en de vegetarische spekjes is dit gerecht ook nog eens helemaal vegan! Probeer dit recept vooral ook uit.

Volgen jullie Healthy Wanderlust al op Facebook?
Gebruik #healthywanderlust als je één van mijn gerechten maakt, super leuk om te zien!

Pin It on Pinterest

Share This