Ik heb dit recept al ontzettend vaak gemaakt, het is makkelijk en hoe fijn is het om uiteindelijk zorgeloos te genieten van heerlijke brownies. Dit is namelijk een gezonde variant. Tegenwoordig zie je overal recepten opduiken waarbij mensen brownies maken van bijzondere ingrediënten waarvan je in de eerste instantie verbaasd staat te kijken. Neem bijvoorbeeld brownies van bruine bonen, toen ik dit hoorde liep niet meteen het water me in de mond. But I must say, i loved them! Deze keer deel ik graag mijn recept voor zoete aardappel brownies met jullie.


Benodigdheden:

 • 3 grote zoete aardappels
 • 10 grote dadels
 • ongezouten noten mix (80 gram)
 • kokos olie
 • cacao poeder
 • zout
 • agave siroop
 • kaneel
 • speltmeel(50 gram)
 • vloeibare vanille
 • walnoten
 • bakpapier en een bakvorm.

Bereidingswijze:

1 · Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de zoete aardappelen en snij ze in gelijken stukjes. Hoe groter de stukken hoe langer het in de oven duurt voordat ze zacht zijn dus ik zou je aanraden kleine stukjes te snijden. Vervolgens besmeer je de aardappels met wat kokosolie, klaar om in de oven te zetten! Zet de timer op 30 minuten.

2 · Kook wat water. Terwijl je hier op wacht snij je de 10 (grote) dadels in stukjes en verwijder je de pit. Doe deze stukjes in een schaaltje en giet hier wat heet water overheen. Laat de stukjes wellen totdat de zoete aardappels uit de oven komen.

3 · Vervolgens gooi je de noten (ik gebruik meestal 2 handjes) in de keukenmachine/blender en mix je dit tot het fijn gemalen is. Persoonlijk hou ik ervan als dit een beetje grof gemalen is, met hier en daar nog een stukje noot. Schep dit mengsel in een grote kom. Vervolgens pak je de weegschaal erbij. Weeg 50 gram speltmeel af, voeg dit toe aan het noten mengsel. Hierna voeg je nog ongeveer 3 theelepels kaneel toe, 1 theelepel vanille aroma, 1 snufje zout en 5 a 6 eetlepels cacao poeder toe. Roer dit allemaal goed door elkaar.

4 · Haal de zoete aardappels uit de oven en laat ze eventjes afkoelen. Giet vervolgens wat van het vocht (ongeveer 3 eetlepels) uit het kommetje met de dadels over de aardappels en prak ze een beetje fijn. Vervolgens meng je de zoete aardappels en de dadels (giet eerst het water af) in een keuken machine of met een staafmixer tot een zacht geheel.

5 · Schep dit mengsel in de kom met alle andere ingrediënten en meng goed door elkaar tot alles één geheel vormt. Dit schep je over een bakvorm (gebruik bakpapier zodat de brownie na het bakken makkelijk uit de bakvorm komt) en plaats dit in de oven. Stel de oven in op 30 graden.

6 · In de tussentijd maak je de topping voor over de brownie. Gebruik hiervoor 1,5 eetlepel cacao poeder en ongeveer 3 a 4 eetlepels agave siroop. Meng dit goed door elkaar en voeg nog een klein snufje zout toe.

7 · Prik na 30 minuten even met een saté prikker in de brownie om te zien of hij al gaar is. Wanneer er niks meer aan de saté prikker blijft kleven dan kan de brownie eruit. Anders laat je de brownie nog 10 minuutjes langer staan.

8 · Haal de brownie uit de oven en laat hem even afkoelen. Giet vervolgens de topping eroverheen en brokkel wat walnoten erbovenop. Tada, smullen maar!!


Maak jij wel eens gezonde traktaties?

Volgen jullie Healthy Wanderlust al op Facebook? 
Gebruik #healthywanderlust als je één van mijn gerechten maakt, super leuk om te zien!

Liefs, Merel

Pin It on Pinterest

Share This