” Luister jij goed naar je lichaam? “ Geef jij jouw lichaam de mogelijk om jou te vertellen waar je behoefte aan hebt? Jouw lichaam is misschien wel de meest eerlijke informatie bron en het heeft zelden ongelijk. Stil staan bij gevoelens en signalen van je lichaam is een mooie en waardevolle manier van zelfliefde. Luisteren naar je lichaam is een kunst op zich wat soms best wat oefening vergt, maar door dit dagelijks toe te passen kan je bijvoorbeeld stress en onrust verminderen en/of voorkomen. Door beter te luisteren naar je lichaam zal je merken dat je automatisch meer in balans zal zijn.


WAAROM IS LUISTEREN NAAR JE LICHAAM ZO BELANGRIJK?

Je herkent het misschien wel. Je bent moe, voelt je niet lekker en het enige wat je wilt is vroeg je bed in of lekker op de bank hangen. “Stel je niet zo aan” zeg je vervolgens streng tegen jezelf. Hiermee negeer je alle signalen van je lichaam en neemt jouw hoofd het compleet over. Het gevolg hiervan kan zijn dat je compleet over je eigen grenzen heen gaat en op lange termijn kan dit zelfs ernstige problematiek zoals een burn-out teweeg brengen.

Hetzelfde geldt voor pijn. Pijn is een signaal van je lichaam dat het niet goed gaat of dat je lichaam uit balans is. Teveel mensen lopen lang door met klachten zonder te handelen naar dit signaal. Echter heb je dit altijd zelf in de hand. Dagelijks luisteren naar je lichaam kan dus een heel positief effect hebben op jouw gezondheid en geluk.

1. Vertrouwen op je lichaam

Jouw lichaam is het beste kompas in het leven. Je lichaam zal je altijd vertellen hoe je je voelt. Gedurende de dag probeert jouw lichaam jou altijd te vertellen hoe het gaat. Dit is niet altijd gewenst en daarom negeren we deze signalen vaak op de automatische piloot. Het gevolg hiervan kan op lange termijn problematisch zijn voor zowel de algehele gezondheid of hoe goed je zelf in je vel zit. Vertrouw op je lichaam door de signalen te gebruiken als kompas. Waarom voelt mijn lichaam dit en wat kan ik doen om dit te verbeteren? Waar zou mijn aandacht naar uit moeten gaan? Waar heb ik behoefte aan? Your body will thank you later.

2. Koester je lichaam, wees niet te streng

Accepteer de gevoelens in je lichaam. Ook wanneer je dit liever niet wilt voelen. Neem de tijd om stil te staan bij je lichaam en wat je op dat moment écht voelt. Er is een verschil tussen je gedachtes en de gevoelens in je lichaam. Deze hoeven niet altijd synchroon aan elkaar te lopen.

3. Luister naar je onderbuik gevoel

Dat kleine stemmetje in je hoofd of dat onderbuik gevoel? Vaak probeert ons lichaam ons te behoeden voor situaties die gevaarlijk of vervelend zijn. Voel je je ergens totaal niet op je gemak? Dit zal je ook merken in je lichaam. Neem dit onderbuik gevoel altijd serieus en probeer in sommige gevallen te achterhalen waar dit gevoel uit is ontstaan. Dit helpt jou ook om jezelf beter te leren kennen.

4. Leer signalen herkennen

Wanneer jij gaandeweg steeds beter leert te luisteren naar je lichaam zal je bepaalde signalen die je lichaam afgeeft beter en sneller herkennen. Het resultaat hiervan is dat je steeds beter kan inschatten waar je lichaam behoefte aan heeft en hoe je (snel) weer in balans kan komen. Het negeren van deze signalen (bijvoorbeeld pijn of vermoeidheid) kan op lange duur juist zorgen voor ergere klachten.

Misschien vind je het lastig om te luisteren naar je lichaam en dat is ook helemaal niet gek. Neem hier bewust de tijd voor en oefen regelmatig. Wanneer je lichaam gezond en energiek is zal het met jou ook beter gaan. Luisteren naar je lichaam is een investering in jezelf.


Plan een #selflovetalk momentje in met CALM thee van Simplici-Tea.

Afbeeldingen afkomstig van www.Shutterstock.com

Pin It on Pinterest

Share This