Chinese geneeskunde. Officieel bekend als Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) of als Chinese kruidengeneeskunde. Het is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende genees- en behandelwijze vanuit Azië, voornamelijk uit China. Dit welzijn systeem is gebaseerd op inzichten en en kennis die soms zelfs wel 2000 jaar teruggaan.Best indrukwekkend dus. Volgens de Chinese geneeskunde is het balans in de energie in jouw lichaam van belang voor een goede gezondheid. Ervaar je pijnsignalen van jouw lichaam? Dan is dit volgens de Chinese geneeskunde een waarschuwing dat jouw ‘zijn‘ en lichaam uit balans is. Reden om dan extra goed voor jezelf te zorgen. Lees mee hoe je tot rust kan komen volgens de Chinese geneeskunde. 


MEER RUST VOLGENS DE CHINESE GENEESKUNDE

Voordat we jou vertellen hoe je volgens de Chinese geneeskunde meer tot rust kan komen, vertellen we je graag iets meer over de basis van dit eeuwenoude welzijn systeem. De basisfilosofie achter de geneeskunde is dat we allemaal ‘Qi’ hebben (dit spreek je uit als “chi”), wat staat voor de levensenergie die door ons lichaam stroomt. Daarnaast bestaat de energie in ons lichaam uit Yin (vrouwelijk energie) en Yang (mannelijke energie), waarvan het gewenst is dat deze twee elementen voortdurend in balans zijn. Met de volgende tips zorg je ervoor dat de energie in jouw lichaam in balans is en jouw geest en lichaam meer tot rust kunnen komen.

1. Maak gebruik van de geneeskrachtige werking van natuurlijke kruiden

Een groot deel van de Chinese geneeskunde bestaat uit het gebruiken van natuurlijke kruiden. Zo wordt er voor een betere slaapkwaliteit of om het lichaam tot rust te laten komen bijvoorbeeld gebruik gemaakt van Chrysant thee. Deze lichtgele bloem wordt al duizenden jaren in China gebruikt voor een optimaal balans in het lichaam. Ook de thee die wordt getrokken van gedroogde Astragalus wortel wordt al lang gezien als krachtige natuurlijke bron om de algehele weerstand te verbeteren.

Je hebt vast ook wel eens gehoord van zoethout thee? Gebruik gedroogde zoethout om verse kruidenthee van te zetten. Volgens de Chinese geneeskunde helpt dit om de stresshormonen in het lichaam te verminderen. Neem ook vooral een kijkje op de website van Simplici-Tea, voor verschillende theesoorten die zijn samengesteld op basis van de geneeskrachtige werking van verschillende kruiden.

2. Qigong meditatie

Dat meditatie voor meer rust in jouw lichaam kan zorgen heb je vast al eens gehoord. Vanuit de Chinese geneeskunde wordt vaak gebruik gemaakt van de zogeheten ‘Qigong’ meditatie. Qigong staat voor het werken met onze “Qi” levensenergie en het bewaken van de energiehuishouding in het lichaam. Deze manier van mediteren kenmerkt zich door langzame, vloeiende en rustgevende bewegingen. Deze zachte bewegingen zouden een rustgevend effect hebben op de energie in ons lichaam en het helpt om bepaalde energieblokkades te verhelpen. Wil je het eens proberen? Bekijk dan dit filmpje.

3 x Zo kom je volgens de Chinese geneeskunde tot rust

3. Schenk aandacht aan je voeten

Dit klinkt misschien een beetje gek, maar volgens de Chinese geneeskunde zorgt het lopen op blote voeten ervoor dat je vanzelf meer in contact komt met jezelf. Trek na een lange en drukke dag werken je schoenen meteen uit en loop op blote voeten verder. Denk maar eens aan een vakantie waarbij je lekker op blote voeten voor het gras liep. Heerlijk rustgevend, toch? Daarnaast kan een korte voetmassage direct voor een rustgevend gevoel zorgen. Masseer twee belangrijke drukpunten op je voeten die bijvoorbeeld kunnen helpen om dieper te slapen.

Hoe doe je dit? Het eerste drukpunt bevindt zich tussen de grote en de tweede teen, een stukje naar boven op de bovenkant van de voet. Masseer dit punt door ongeveer 5 seconden druk uit te oefenen op dit punt, tussen de botjes van de tenen. Het tweede punt bevindt zich aan de onderkant van de voet. Om precies te zijn middenin de bal van de voet. Masseer deze plek door ongeveer een halve minuut druk uit te oefenen hierop. Herhaal deze oefeningen een paar keer.


ONTDEK DE CHINESE GENEESKUNDE ZELF IN CHINA

In het mooie en veelzijdige land China wordt de eeuwenoude Chinese geneeskunde op verschillende wijze toegepast. Zo kan je inmiddels ook verschillende retreats bezoeken die speciaal zijn ontwikkeld om men meer te leren en te laten ontdekken over deze manier van geneeskunde. Zo wordt er veel aandacht besteed aan het (weer) in balans brengen van de energie in jouw lichaam en geest. Let op: voor het bezoeken van China heb je een visum nodig, hier kan je meteen meer lezen over de regels en voorwaarde voor het aanvragen van een visum. En mocht je gaan; laat je ons dan weten hoe het daar was? 

Image credits: Wootingon/Shutterstock

Pin It on Pinterest

Share This