Praten over geluk roept bijna altijd reacties op. Alsof het leven draait om confetti blazen en rondlopen met ballonnen. Door alle berichten over geluk, maar ook door alle positieve berichten op social media, lijkt het wel alsof boos worden of je even down voelen niet oké is. Alsof er iets met je aan de hand is, als je je even niet zo gelukkig voelt. Immers, de media zegt: ‘denk positief en dan komt het wel goed’. Oftewel iedereen kan gelukkig zijn. Ben je dat niet? Dan lijkt het er bijna op dat dit jouw eigen verantwoordelijkheid is. Maar, is het waar dat je gelukkig zijn kunt leren? Wat zegt de wetenschap hierover? Lees meer hierover.
Iedereen kan gelukkig zijn
De wetenschap toont aan dat iedereen 100% kans heeft gelukkig te zijn. Voor de één is het alleen niet zo simpel als voor de ander. Dit heeft te maken met je genen. Zo zijn er erfelijke factoren die een rol kunnen spelen (dit verklaart 40% van de verschillen tussen mensen). Maar een klein deel van ons geluk wordt bepaald door omgevingsfactoren (10%), zoals een nieuwe relatie, een andere woonomgeving etc. Het goede nieuws is dat maar liefst 50% van de verschillen tussen mensen verklaard kan worden door de mindset. Dit betekent dat iedereen gelukkig zijn kan ‘leren’. Maar wat is geluk nu eigenlijk?
Wat is geluk?
Volgens Ruut Veenhoven (de ‘geluksprofessor’) gaat geluk om levensvoldoening / kwaliteit van leven. Het gaat dus over hoe tevreden je bent over je leven in zijn totaliteit. Door een stapje terug te doen en van daaruit te kijken naar je leven. Welk cijfer zou je jouw leven dan geven?
Lang leve de lol!
Een gelukkig leven, gaat dus niet alleen maar om lol maken, altijd positief en optimistisch te zijn. Gevoelens van boosheid, verdriet of teleurstelling horen bij een gelukkig leven. Sterker, als je deze gevoelens niet kent, dan is het ervaren van geluk heel lastig. Het idee dat je altijd positief of optimistisch kan en moet zijn is onrealistisch. Boosheid en verdriet zijn emoties die onderdeel uitmaken van ons leven. Deze emoties vertellen wat over jezelf. Ze hebben een functie. Emoties laten je weten dat er iets aan de hand is, dat je bijvoorbeeld angst hebt of dat je je bijvoorbeeld niet veilig voelt. Door je bewust te worden van je emoties, hoe je je voelt en wat deze gevoelens jou willen vertellen, leer je meer over jezelf en wat je (eventueel) nodig hebt. Je hebt dus wel een keus hoe je met emoties omgaat.
Niet één recept voor geluk
Wil je leren gelukkig te zijn, dan zijn daarvoor verschillende manieren. Verschillend voor ieder persoon, omdat niemand van ons hetzelfde is. Als de media de indruk wekt dat er één recept is voor het creëren van geluk, dan zegt de wetenschap dat geluk per persoon verschillend is. Wel zijn er bepaalde factoren, die van invloed zijn op ieders geluk. Bepaalde knoppen waar je aan kan draaien, zodat je meer geluk kan ervaren. Denk bijvoorbeeld aan sociale contacten, authenticiteit, flow en zingeving. Als je weet aan welke ‘knoppen’ je kunt draaien, dan kun je jouw geluk trainen.
Wil jij nu ook meer leren over geluk en hoe je dat kan trainen? Bijvoorbeeld op het gebied van werkgeluk? 27 juli geef ik (Sarah de Vreugd) hierover een masterclass.
Klik hier voor meer informatie over de Masterclass Geluk en geef je vooral op!
Dit artikel is geschreven door Sarah de Vreugd van www.Gelukzaaiers.nl