Meer zelfacceptatie en zelfcompassie hebben voor je lichaam is een mooie vorm van zelfliefde. Meer van jezelf en je lichaam houden om zo gelukkiger in het leven te staan. Het is echter niet altijd zo makkelijk als dat het klinkt. Sterker nog, tevreden zijn met jouw lichaam en negatieve self-talk stoppen kan verdomd lastig zijn. We vergelijken ons lichaam constant met mooie plaatjes op social media en maken onszelf wijs dat we echt gelukkiger zouden zijn als we bijvoorbeeld een paar kilo lichter zijn. Of als ons haar dikker is. Of ons gezicht smaller is. Of onze huid egaler is. Of…. Meer van je lichaam houden, hoe doe je dat?


MEER VAN JE LICHAAM HOUDEN = ZELFLIEFDE

Zelfliefde wordt in de media vaak gekoppeld aan body positivity. Logisch, want lekker in je vel zitten en tevreden zijn met je lichaam is ontzettend fijn en belangrijk. Onzeker zijn over je lichaam is iets wat bijna elke vrouw met zich meedraagt. Iets wat voor elke vrouw anders is.

Zeker in de tijd van nu. We kunnen onszelf namelijk continue vergelijken met andere. Andere die er in onze ogen veel mooier, succesvoller, zelfverzekerder, slimmer of talentvoller (en ga zo maar door) zijn. Het gevaar hiervan is dat we daardoor vaak minder tevreden zijn met onszelf. Zonde, want juist omarmen wie we zijn (lees: liever voor onszelf en ons lichaam zijn) kan je zoveel gelukkiger maken.

Luister ook de SELF LOVE TALKpodcast: Negatieve self-talk aanpakken

5 x meer van je lichaam houden | Body positivity

1. Omring je met datgeen wat jou kracht en zelfvertrouwen geeft

Welke elementen / mensen in jouw leven dragen bij aan jouw onzekerheid? Probeer dit dan vanaf nu te veranderen. Volg je bijvoorbeeld veel vrouwen in op Instagram waardoor jij elke dag weer denkt: “Ah, waarom is mijn lichaam niet net zo mooi?” Vraag jezelf dan af of het niet fijner is om niet dagelijks deze confronterende plaatjes tegen te komen? Omring je met kanalen, inspiratiebronnen, mensen, series, quotes (etc!)die bijdragen aan jouw zelfvertrouwen en die jou kracht geven.

5 x meer van je lichaam houden | Body positivity

2. Streef naar een gezonde eetwijze voor een lichaam vol energie

Time to treat your body! Vaak vergeten we dat ons lichaam ervoor zorgt dat wij alles in het leven kunnen doen waar we gelukkig van worden. Dit vergeten we soms doordat we te gefocust zijn op hoe ons lichaam er in de spiegel uit ziet. Wanneer jij vol energie zit zal je ook lekkerder in je vel zitten. Investeer in een gezonde eetwijze zodat je jouw lichaam op een liefdevolle manier kan voeden.

It’s okay not to be in a constant state of self-improvement. It’s okay to just “be”.

SELF LOVE TALK

3. Wees je bewust van negatieve self-talk

Negatieve self-talk, helaas is dit iets wat we allemaal doen. De mate waarin verschilt wellicht, maar we kunnen er allemaal een handje van. Meer van je lichaam houden is een stuk makkelijker wanneer je leert bewust te zijn van negatieve self-talk. Negatieve gedachtes over jouw lichaam gaan vaak onbewust door jouw hoofd, maar hebben ondertussen wel een (grote) impact op jouw zelfbeeld. Onderschep deze gedachtes en buig ze om naar iets positiefs. Luister deze SELF LOVE TALK podcast voor meer inspiratie.

4. Omarm een gezond lichaam

Streef naar een gezond lichaam in plaats van een perfect lichaam. Een ondervoed slank lichaam zal jou op de lange termijn waarschijnlijk niet dezelfde levensplezier geven als een gezond gevoed lichaam. Beweeg lekker, eet gezond en zorg goed voor je lichaam en omarm dit lichaam. Jouw lichaam is veel meer dan enkel het getalletje op de weegschaal of de oneffenheden die jij keer op keer ziet in de spiegel.

5. Geef jezelf complimentjes, keer op keer, op keer

Een goede manier om negatieve self-talk of negatieve denkpatronen over ons lichaam om te buigen naar positieve gedachtes, is om je bewust te focussen op al het positieve aan jouw lichaam. Dit is wellicht even lastig, maar deze oefening is wel ontzettend effectief. Doe dit door jezelf complimentjes te geven in de vorm van liefdevolle briefjes op de spiegel, een krachtige quote als achtergrond van je telefoon (daily reminder!) of elke dag in de ochtend en avond drie positieve kenmerken van jezelf en/of jouw lichaam te benoemen. Groot of klein, they all matter and make a difference! 


Wees liever voor jezelf, want dat verdien je!

Lees ook:5 x beter voor jezelf zorgen (self-care tips!)

Pin It on Pinterest

Share This