Vorige week konden jullie al lezen waarom Pleunie wilde stoppen met het gebruiken van de pil en dus het slikken van anticonceptie. Herkende jij enkele bijwerkingen van de pil die zij benoemde? Gelukkig zijn er inmiddels ook hormoonvrije alternatieve op de meest gebruikelijke anticonceptie vormen. Heb jij wel eens gehoord van de Daysy of de Ladycomp? Benieuwd wat Pleunie haar eerste ervaringen zijn met deze hormoonvrije anticonceptie? Lees snel verder. 


Mijn ervaring met de Daysy – Hormoonvrije anticonceptie

Hi lieve allemaal! Vorige week vertelde ik jullie waarom ik ben gestopt met de pil. Na 10 jaar de pil te slikken heb ik de sprong in het diepen gemaakt en de kunstmatige hormonen overboord gegooid. Je vraagt je misschien wel af hoe het is om zonder anticonceptie door het leven te gaan en welke negatieve effecten dit ook met zich meebrengt. Noem bijvoorbeeld het feit dat je nu beschermd seks moet hebben (Believe me: zwanger worden staat nog lang niet op de agenda!) en het gebruiken van condooms wordt in veel relaties gezien als mood killer, want het is niet de meest romantische handeling. Veel mensen zijn daarom opzoek naar een alternatief en ik begon aan dezelfde zoektocht.

Na veel speurwerk..

Hoorde ik een aantal weken geleden voor het eerst over de mogelijkheden van hormoonvrije anticonceptie. Mijn mond viel echt open van verbazing. Ik had nog nooit gehoord over deze vorm van anticonceptie en vervolgens kwam ik erachter dat deze technologie al ruim 30 (!!) jaar bestaat. Na het nodige speurwerk op internet kwam ik terecht bij de DAYSY (er zijn meerdere vergelijkbare apparaten op de markt) en ik kreeg meteen een big smile op me gezicht. Dit leek mij dus echt een geweldige uitkomst!

Daysy is een cyclus computer die gebruik maakt van de Fertility Awareness Method (FAM). Met Daysy meet je iedere ochtend onder de tong de lichaamstemperatuur. Daysy berekend dan direct of je op die dag vruchtbaar bent, onvruchtbaar bent of in de ovulatie periode zit. Daysy is 99,3% betrouwbaar. Geheel natuurlijk, HORMOONVRIJ en zonder bijwerkingen. Daysy’s algoritme heeft een bewezen Pearl Index van 0.7.

Is de Daysy net zo veilig als andere vormen van anticonceptie?

Door even snel op internet te zoeken kwam ik erachter dat de pil een Pearl Index heeft van 0,5, de spiraal eentje van 0,1 – 0,2 en het condoom een Pearl Index van 2. Dat betekend dat ik met de Daysy nog veiliger bezig zou zijn als dat ik nu ben. Ik moet toegeven dat toen ik het las is toch wel heel erg sceptisch was. Ondanks alle bewezen cijfers vond ik het toch wel heel erg eng om al mijn vertrouwen te stoppen in een apparaatje dat voor jou je vruchtbaarheid meet. Maar door veel research en blogs te lezen over de Daysy won mijn enthousiasme het toch wel. Wat voor mij het meest doorslaggevend was, is dat je met de Daysy een geheel hormoonvrije manier van anticonceptie hebt. Daarnaast kan je je cyclus met de Daysy App volgen en op deze manier ook veel leren over je eigen lichaam en cyclus.

Review daysy na 1 maand gebruik

Hoe gebruik je de Daysy?

De Daysy geeft groene, oranje en rode dagen aan. Groene dagen betekend onvruchtbaar, op deze dagen kun je dan onveilige seks hebben zonder kans te hebben dat je zwanger wordt. Oranje dagen betekend dat je eisprong eraan komt of dat de Daysy je nog moet leren kennen, op deze dagen moet je dus wel beschermde seks hebben. De rode dag betekend een eisprong, op die dag ben je vruchtbaar. Daarnaast kun je aan de Daysy ook aangeven dat je juist WEL zwanger wilt worden en op deze manier precies zien wanneer je seks moet hebben om je kans op een zwangerschap te vergroten. Klinkt geweldig toch? Dat vond ik dus ook en daarom heb ik besloten de DAYSY aan te schaffen.


Mijn eerste ervaring met hormoonvrije anticonceptie: De Daysy

“Ahhhhh ik ga het niet ontkennen, ik was echt rete enthousiast toen ik de Daysy binnenkreeg”

De Daysy kun je bestellen met een volgende dag in huis levering. Bekijk hier een unboxing. De doos is van super mooie kwaliteit en alle nodige informatie is aanwezig om meteen aan de slag te gaan met je Daysy. De volgende ochtend ging ik aan de slag met mijn eerste meting. Het resultaat hiervan was een mix van enthousiasme met daarna wel teleurstelling. Doordat ik net ongesteld was geweest en ik dit niet met terugwerkende kracht kon aangeven in de Daysy App kreeg ik een hele oranje maand te zien. Het was dus nog even wachten op groene dagen. Tip voor jullie: begin met het gebruiken van de Daysy voor of tijdens je menstruatie. Zo leert de Daysy jouw maandelijkse cyclus beter en sneller kennen.

Ach.. geduld is een schone zaak toch? Over het algemeen ben ik nog steeds heel enthousiast over de Daysy. Ik vind het super leuk dat je via de App je temperatuur kan bijhouden en dat ik nu veel meer bezig ben met mijn eigen cyclus en hoe mijn lichaam werkt. Ook heb ik nog steeds alle vertrouwen dat de Daysy uiteindelijk een geweldige uitkomst kan zijn voor ons. Volgende maand hoop ik jullie nog meer informatie te kunnen geven over mijn ervaring met hormoonvrije anticonceptie.

Laat je het mij ook weten als jullie vragen hebben of juist als jij zelf ook al ervaring hebt met deze manier van anticonceptie? 


Veel liefs, Pleunie
Lees hier waarom ik wilde stoppen met ‘de pil’.

Pin It on Pinterest

Share This