Gevalletje: TMI? Ik vind van niet. Onzettend veel vrouwen over de hele wereld maken al jaren lang gebruik van verschillende anticonceptie middelen om een zwangerschap te voorkomen. Het is dus totaal niet ongebruikelijk dat je als vrouw anticonceptie gebruikt, maar toch is het soms nog een ongemakkelijk en beladen onderwerp. Juist daarom vind ik het belangrijk om mijn ervaring hierover te delen. Waarom heb ik besloten om te stoppen met anticonceptie? Niet om jou ergens van te overtuigen of om jou te vertellen wat wel of niet een goede keuze is op het gebied van anticonceptie, maar slechts om mijn verhaal met jou te delen. No judgement, no hate. Lees snel verder.


Is het stoppen met anticonceptie een hype?

Misschien hoor je ook steeds vaker in jouw omgeving dat vrouwen stoppen met het gebruiken van anticonceptie. Het is een beweging die een aantal jaar geleden is begonnen en steeds groter lijkt te worden (er zijn natuurlijk genoeg vrouwen die deze keuze jaren geleden al hebben gemaakt). Inmiddels zijn er veel vrouwen die opzoek zijn naar een vorm van anticonceptie zonder kunstmatige hormonen. Daar behoor ik ook toe. Nu vroeg iemand mij laatst: denk je niet dat het een nieuwe hype is? Geen idee. Wat is wel weet is dat er steeds meer kennis vrijkomt over de mogelijke bijwerkingen van het gebruik van anticonceptie en dat dit jaren geleden nog in veel mindere mate beschikbaar was. Menig vrouw trekt vanuit deze informatie nu haar eigen conclusie.

Waarom ben ik gestopt met het gebruiken van anticonceptie?

De bijwerkingen van de anticonceptie is voor mij de reden geweest om te stoppen met anticonceptie. Deze keuze maakte ik echter niet van de een op andere dag. Vanaf mijn 16e heb ik gebruik gemaakt van de anticonceptie pil en de afgelopen 4 jaar van het Mirena spiraal. Sommige vrouwen zullen dit wellicht herkennen, maar het plaatsen van de spiraal was 4 jaar geleden echt alles behalve een pretje (zacht uitgedrukt). Het weer laten verwijderen hiervan vond ik dus persoonlijk wel een dingetje en ik zag hier echt tegenop (het viel reuze mee, gelukkig!). Echter was de wens om zonder kunstmatige hormonen in mijn lijf en om te stoppen met anticonceptie groter.

VERSCHILLENDE SOORTEN KLACHTEN DOOR DE ANTICONCEPTIE

Jaren lang heb ik verschillende soorten klachten ervaren van het gebruik van anticonceptie. Van de pil kreeg ik veel en heftige migraine aanvallen. Dit stopte gelukkig na de switch over op de Mirena spiraal, maar dit veroorzaakte van tijd tot tijd extreme hoofdpijn rondom mijn menstruatie. De afgelopen 4 jaar heb ik zeer vaak buikpijn gehad. Nu reageren mijn darmen ook vrij heftig op bepaald soort eten, maar dit heb ik eigenlijk volledig onder controle. Ik had daarom een sterk vermoeden dat de terugkomende buikpijn (vooral onder in mijn buik) te maken zou hebben met de Mirena spiraal.Daarnaast heb ik veel last gehad van een hoog stress level in mijn lichaam, ook als ik totaal niet begreep waar dit vandaan kwam. Op sommige dagen kan ik onwijs snel overprikkeld zijn en ook dit had effect op de stress in mijn lichaam. Dit gevoel van stress merkte ik letterlijk aan mijn lichaam. Mijn hartslag was hoog en ik voelde mij dan ook ontzettend rusteloos en zenuwachtig. Soms voor no reason at all. 

” HET NATUURLIJKE PROCES VAN MIJN LICHAAM WAS UITGESCHAKELD..”

Daarnaast herkende ik veel klachten van andere vrouwen die mogelijk veroorzaakt kunnen worden door de anticonceptie. Disclaimer: elk lichaam is anders en iedereen reageert ook weer anders op verschillende vormen van anticonceptie. Zo ook mijn lichaam. Tot ongeveer 1,5 jaar geleden werd ik nog ongesteld, maar daarna niet meer. Sommige vrouwen vinden dit waarschijnlijk geweldig, maar ik niet. Naast het feit dat ik totaal geen zicht meer had op mijn vrouwelijke cyclus (ik dus ook moodswings of buikpijn niet kon linken aan een bepaalde fase van de maandelijkse cyclus) gaf het mij persoonlijk ook geen fijn gevoel dat dit natuurlijke proces van mijn lichaam uitgeschakeld was. Nogmaals, dit is voor jou wellicht heel anders. Voor mij genoeg reden om te stoppen met anticonceptie.


Een zwangerschap voorkomen met behulp van De Daysy

Wellicht heb je het al via Instagram voorbij zien komen, maar sinds kort ligt er iets nieuws op mijn nachtkastje. Namelijk: De Daysy. De Daysy is een vruchtbare dagen meter, lees hier mijn review na 1 maand gebruik. Dit apparaatje leert door middel van het meten van de temperatuur in je mond jouw unieke maandelijkse cyclus kennen. De Daysy kan je zowel inzetten voor hulp bij zwanger worden of ter preventie hiervan. In een volgend artikel zal ik mijn eerste review geven over het gebruiken van deze vorm van “anticonceptie” zonder kunstmatige hormonen.


Wat is jouw ervaring met het gebruiken van of stoppen met anticonceptie? Ik ben hier heel erg benieuwd naar!
Lees ook de ervaring van Pleunie en waarom zei besloot te stoppen met anticonceptie.

Foto’s van Shutterstock

Pin It on Pinterest

Share This